Šokšić: NBS ne očekuje nestabilnost kursa dinara

Izvor: Blic, 12.Avg.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šokšić: NBS ne očekuje nestabilnost kursa dinara

Narodna banka Srbije (NBS) za sada ne očekuje značajniju nestabilnost kursa dinara, izjavio je danas guverner Dejan Šoškić i ukazao da srpska centralna banka svojim merama monetarne politike i aktivnostima na deviznom tržištu šalje "jasan signal" javnosti.

Šoškić je objasnio, u izjavi Tanjugu, da NBS time što i kupuje inostranu valutu na međubankarskom deviznom tržištu, a ne samo prodaje, poručuje investicionoj javnosti da će intervencijom u oba smera uticati da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nepotrebne dnevne fluktuacije i špekulativna očekivanja budu što manje prisutna na tom tržištu.

"Uveren sam da je devizni kurs jedan cenovni signal koji mora da bude tako postavljen da šalje dugoro nu poruku investitorima: Srbija je zemlja u koju treba investirati, u kojoj treba proizvoditi i iz koje treba izvoziti, a ne da šalje poruku investitorima - Srbija je zemlja u kojoj se isplati samo prodavati, precizirao je Šoškić.

On je, istovremeno, napomenuo da ne treba očekivati "čuda od deviznog kursa", uz opasku da signal koji šalju stabilnost kursa i cena ne daje efekte odmah, već na nešto duži rok.

Šoškić je rekao da NBS ima devizne rezerve koje prevazilaze deset milijardi evra, što je dovoljno za održavanje stabilnosti domaće valute, bez obzira što je od početka ove godine naša centralna banka intervenisala sa oko 1,75 milijardi evra da bi obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tr i ta.

Guverner je podsetio da je na osnovu sporazuma sa Međunarodnim monetranim fondom do sada povučeno oko 1,4 milijarde evra, od ukupno 2,9 milijardi evra. Srbija, u slučaju potrebe, može u svakom trenutku povući i ostatak odobrenih sredstava, rekao je on.

Govoreći o uticaju kursa na cenovnu stabilnost, Šoškić je kazao da je kurs dinara tradicionalno u Srbiji učestvovao sa oko 30 odsto u određivanju cena na tržištu, pa tako, naprimer, ukoliko vrednost evra poraste za jedan procenat to je povećavalo pritisak na cene za oko 0,30 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.