Rusija zadržava subvencije za agrar

Izvor: B92, 26.Jul.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija zadržava subvencije za agrar

Moskva -- Rusija neće ukinuti državne subvencije za poljoprivrednike ukoliko se pridruži Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), kaže predsednik Dmitrij Medvedev.

Moskva očekuje da bi pristupanje toj organizaciji moglo da se dogodi tokom ove godine, posle 18 godina pristupnih pregovora.

Ranije ovog meseca ruski premijer Vladimir Putin je izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako se Rusija, da bi obezbedila prijem u STO, neće odreći ni svojih novih propisa o sklapanju vozila za najveće svetske proizvođače automobila.

Medvedev je objavio da će do 2012. godine za poljoprivredne subvencije biti izdvojeno oko devet milijardi dolara, a da će postupno smanjivanje ovih subvencija nastupiti tek od 2017.

Ruski predsednik je takođe podvukao da će Rusija i nakon pristupanja SZO zadržati pravo da poveća uvozne carine na neke poljoprivredne proizvode kako bi zaštitila domaće poljoprivrednike.

Inače, Rusija je najveća svetska privreda koja je je još van STO.

Povećana prognoza izvoza žitarica

Rusija je povisila prognozu domaćeg izvoza žita u 2011. sa 18 na 20 miliona tona, posle jednogodišnjeg odsustva sa svetskog tržišta žitarica, zbog nezapamćene prošlogodišnje suše.

Posle gubitka gotovo trećine roda zbog jake suše, Rusija je prošle godine uvela zabranu izvoza žitarica 15. avgusta. Pre toga je za mesec i po dana, od 1. jula, inostranim kupcima prodala najviše četiri miliona tona.

"Ove godine moramo da povratimo svoju izvozničku poziciju na globalnom tržištu", kaže ministarka poljoprivrede Jelena Skrinjik, dodajući da su ruske žitarice trenutno 10 do 20 odsto jeftinije nego kod drugih izvoznika.

Ruski izvoz žitarica obnovljen je 1. jula, a odluka o tome je bila odlagana zbog finansijskih problema u EU i visokih kamata na kredite domaćih banaka.

Premijer Putin je, međutim, krajem maja naložio vladi da obezbede povoljne kredite za poljoprivrednike.

Prema ocenama moskovskih berzanskih stručnjaka, Rusija je posle 1. jula počela da izaziva potrese na evropskim tržištima i primorava izvoznike da snižavaju cene.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.