Lanac brze hrane najavljuje: Uskoro zabrana

Izvor: B92, 10.Apr.2017, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lanac brze hrane najavljuje: Uskoro zabrana

Lanac brze hrane KFC planira da u potpunosti izbaciti piletinu tretiranu antibioticima iz dobavljačkog lanca, prateći svoje konkurente koji služe piletinu.

Ovaj lanac restorana je svojim dobavljačima u Sjedinjenim Američkim Državama dao rok da do kraja 2018. potpuno izbace antibiotike prilikom uzgoja pilića.

Na ovaj način se i ova kompanija, pored glavnih konkurenata, pridružila borbi protiv korišćenja antibiotika u uzgoju mesa, zbog kojih se razvijaju bakterije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otporne na tu vrstu lekova.

Naime, oko dve trećine antibiotika važnih za suzbijanje zaraznih bolesti kod ljudi koristi se u uzgoju životinja.

Oko 70 odsto antibiotika od vitalnog značaja za borbu protiv infekcija kod ljudi, prodaje se kako bi se koristilo u mesu i mlečnim proizvodima. Zbog toga su medicinski istraživači zabrinuti da preterana upotreba ovih lekova može da umanji njihovu efikasnost u borbi protiv bolesti kod ljudi.

Prošle godine je 14.000 Mekdonaldsovih restorana prestalo da služi piletinu koja je tretirana sa antibioticima.

Konkurent Chick-fil-A, otišao je korak dalje i 2014. najavio da do kraja 2019. neće koristiti meso koje je tretirano bilo kojom vrstom antibiotika.

"Svesni smo da je ovo rastući javni zdravstveni problem", izjavio je predsednik KFC-a za SAD Kevin Hochman.

"To je nešto što je važno za mnoge naše klijente, a to trba da uradimo kako bi pokazali relevantnost i spremnost u okviru našeg brenda”, dodao je on.

Međutim, ovi planovi odnosiće se samo na 4.200 KFC-ovih restorana u Americi koje snabdeva oko 2.000 farmi pilića.

Antibiotik politika KFC je postavljena na osnovama da se primenjuje od zemlje do zemlje, objasnio je predsednik ove kompanije u SAD

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.