Velika Britanija u polufinalu Dejvis kupa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2016, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Velika Britanija u polufinalu Dejvis kupa

Teniska reprezentacija Velike Britanije plasirala se u polufinale Svetske grupe Dejvis kupa, pošto je Kajl Edmund danas u četvrtom meču na stadionu Tašmajdan sa 6:3, 6:4 i 7:6 (5) pobedio Dušana Lajovića i tako svojoj ekipi doneo odlučujući, treći poen.

Velika Britanija je posle drugog dana takmičenja vodila s 2:1, a Edmund je današnjom pobedom u četvrtom meču doveo svoj tim do nedostižne prednosti.

Britanci su u petak poveli s 1:0, pošto je Kajl >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Edmund s 3:0 pobedio Janka Tipsarevića, a izjednačenje Srbiji juče je doneo Dušan Lajović pobedom od 3:0 nad Džejmsom Vordom. Džejmi Marej i Dominik Inglot su potom u dublu pobedili Nenada Zimonjića i Filipa Krajinovića s 3:1, pa su Britanci nakon drugog dana vodili s 2:1.

Velika Britanija će se u polufinalu Svetske grupe Dejvis kupa, koje je na programu od 16. do 18. septembra, sastati s boljim iz duela između Italije i Argentine.

Edmund je bolje počeo današnji duel na stadionu Tašmajdan. S jedne strane, lako je dobio svoje servis gemove, dok je s druge, konstantno pritiskao servis rivala. U četvrtom gemu došao je do prve brejk lopte na meču, ali je Lajović dobrim servisom došao do "đusa", a potom i izjednačenja - 2:2.

Britanac je bez većih problema poveo s 3:2, da bi u šestom gemu došao do brejka, iako je Lajović imao gem loptu za izjednačenje.

Stečenu prednost Edmund je sačuvao do kraja prvog seta, pa je posle 34 minuta igre po hladnom i kišovitom vremenu poveo s 1:0 u setovima.

Drugi set doneo je nešto više uzbuđenja. Lajović je dobro igrao u uvodnim gemovima i pored gubitka prvog seta. Bez većih problema osvojio je prva dva servis gema, ali je i Britanac lako dobijao svoje gemove.

Edmund je u petom gemu došao do dve brejk lopte, ali ih nije iskoristio, da bi potom Lajović u narednom došao do prve prilike da oduzme servis rivalu, međutim, ni on je nije iskoristio.

Britanac je ipak u narednom gemu oduzeo servis Lajoviću, a ponovo je, kao i u prethodnom setu, stečenu prednost sačuvao do kraja, te je lako došao do 2:0 u setovima.

Gotovo ista slika viđena je i u trećem setu. Edmund je sve vreme pritiskao servis Lajovića, da bi ponovo u sedmom gemu oduzeo servis Lajovića. Činilo se da će Britanac lako privesti meč kraju, ali je srpski teniser u 10. gemu došao do brejk lopte, koju je odmah iskoristio i tako izjednačio na 5:5.

Lajović je naredni gem dobio bez većih problema, da bi na servis Britanca ponovo došao do dve brejk, a ujedno i set lopti, ali ih nije realizovao, pa je treći set otišao u taj-brejk.

Dobro je srpski teniser počeo odlučujući gem trećeg seta, prvi je došao do mini-brejka i poveo s 4:2, ali Edmund je uspeo da se vrati, izjednači na 4:4, a potom da dođe i do meč lopte na servis Lajovića. On nije izdržao pritisak, pa je posle kraće razmene lopticu iz bekhenda posao u aut i tako Velikoj Britaniji doneo treći i končani trijumf u Beogradu.

Lajović: Edmund je bio bolji rival

Lajović je rekao da je razočaran što svoju ekipu nije doveo do odlučujućeg meča, ali i da je Britanac Kajl Edmund danas bio bolji rival i da je zasluženo pobedio i odveo Veliku Britaniju u polufinale Svetske grupe Dejvis kupa.

"Uradio sam sve što sam mogao. On je danas jednostavno bio bolji rival, pogotovo u prva dva seta. To je jedini razlog mog današnjeg poraza. U trećem setu sam podigao nivo igre, počeo sam da pogađam neke udarce, ali je on i dalje bio na visokom nivou. Razočaran sam što svoj tim doveo do odlučujućeg meča, iako sam igrao svoj najbolji tenis u ovom trenutku, ali on je bio bolji. Igrao sam pred sjajnom publikom, hvala im na podršci", rekao je vidno razočarani Lajović novinarima posle meča.

"Očigledno je bilo da sam u završnici trećeg seta bio malo nervozan, jer se meč tada 'lomio', ali nije pritisak mnogo uticao na poraz. Obojica smo u završnici igrali kvalitetno. Ja sam u taj-brejku pokušao nekim bekhend paralelama, ali one su završile u autu... Možda je trebalo taktički drugačije da odigram", kazao je on.

Lajović je rekao da je Edmund tokom celog vikenda igrao kvalitetan tenis i da se nije primetilo da mu šljaka nije omiljena podloga.

"Iako ima 21 godinu, on je među 70 najboljih tenisera na svetu. Možda mu nedostaje iskustvo, ali to ovde nije pokazao. Kvalitetan tenis je prikazao ovde, iako mu šljaka nije omiljena podloga", rekao je Lajović.

"On može iz jednog udarca da reši poen, jer ima sjajan forhend. Ja sam se s druge strane prilično mučio, jer svaki put moram mnogo da se trudim da osvojim poen, svaki put sam morao da ga gradim", dodao je on.

Tokom prvog seta padala je sitna kiša, a novinare je zanimalo da li je Lajović razmišljao da se meč prekine dok padavine ne prestanu.

"Po pravilima, tenis se igra dok teren ne bude loš, dokle ne krene da se blato pravi. Kiša je bila sitna i to nije smetalo terenu, jedino nama, ali kako je meni bilo, tako je i njemu. On se bolje snašao u ovim uslovima i zasluženo pobedio", rekao je Lajović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lajović odigrao meč života, ali je to bilo malo da srušimo Britance!

Izvor: Telegraf.rs, 17.Jul.2016

Foto: Tanjug/Tanja Valič..Teniseri Velike Britanije igraće u polufinalu Dejvis kupa pošto su sa 3:1 pobedili selekciju Srbije...U odlučujućem meču Dušan Lajović je poražen od Kajla Edmunda sa 3:0 u setovima (6:3, 6:4, 6:7)...Prethodno su Britanci poveli sa 2:1 posle pobede dubla u subotu. Britanci...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.