Tanjug: Teniseri bez premca

Izvor: Sportski Žurnal, 01.Jan.2011, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanjug: Teniseri bez premca

Trijumf teniske reprezentacije u Dejvis kupu zasenio je sva ostala dostignuća srpskih sportista na međunarodnoj sceni i ubedljivo i bez prave konkurencije osvojio prvo mesto u tradicionalnom Tanjugovom izboru deset najznačajnijih događaja u srpskom sportu tokom kalendarske godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal <<
U rezultatski veoma skromnoj 2010. godini za naše sportiste, teniseri su postigli istorijski uspeh, pa je Srbija postala tek 13. zemlja koja je uspela da trijufuje u 110-godišnjoj istoriji tog prestižnog takmičenja.
Osvajanje Dejvis kupa, nezvaničnog ekipnog prvenstva sveta u muškoj konkurenciiji, predstavlja krunu velikog uzleta srpskog tenisa u minulih pet godina, a izvanredni rezultati Novaka Đokovića, Viktora Troickog, Janka Tipsarevića i Nenada Zimonjića na brojnim turnirima širom sveta krunisani su velikom finalnom pobedom nad Francuskom u Beogradu.
Zahvaljujući sjajnim partijama u Dejvis kupu Novak Đoković je u svim anketama proglašen za najboljeg srpskog sportistu, bez imalo dilema da li je to priznanje moglo da se dodeli nekom drugom.
Drugo mesto, takođe bez ikakvih nedoumica, pripalo je odbojkašima, koji su se na prvenstvu sveta u Italiji vratili na pobedničko postolje. Predvođeni selektorom Igorom Kolakovićem i kapitenom Nikolom Grbićem, srpski reprezentativci odoleli su brojnim iskušenjima i dokazali da su spremni za najveće izazove.
Sigurne pobede nad direktnim konkurentima u borbi za medalje i poraz od Kube u sjajnom polufinalnom meču, u kome je našem timu za prolazak u finale nedostajalo samo malo sreće i koncentracije, potvrdili su velike potencijale ekipe od koje se u Italiji oprostio kapiten Grbić. Odličnu godinu odbojkaši su upotpunili i osvajanjem trećeg mesta u ovogodišnjem ciklusu Svetske lige.
Vaterpolisti su i u 2010. godini nastavili trofejni niz na velikim takmičenjima. Na šampionatu Evrope u Hrvatskoj aktuelni svetski šampioni slabije su počeli takmičenje, da bi kasnije iz meča u meč sve ozbiljnije demonstrirali klasu, ali je i njima, poput odbojkaša, u meču protiv Hrvatske za plasman u finale, sreća okrenula leđa.
Dokazujući snagu i kvalitet, srpski reprezentativci brzo su uspeli da se oporave od neprijatnog poraza, pa su u meču za treće mesto deklasirali izuzetno neugodne Mađare. Pre dolaska na šampionat Evrope, srpski tim se 'prošetao' na putu do trofeja u Svetskom kupu i Svetskoj ligi.
Trijumfom na svetskom prvenstvu u Minhenu u gađanju vazdušnim pištoljem najbolja srpska sportistkinja u 2010. godini Zorana Arunović obezbedila je četvrtu poziciju na Tanjugovoj listi deset najznačajnijih događaja za srpski sport u 2010.
Sjajnim rezultatom na šampionatu sveta, 24.godišnja sportistkinja obezbedila je plasman na Olimpijske igre u Londonu 2012. i najavila blistavu karijeru i mogućnost da najtrofejnija srpska olimpijka Jasna Šekarić konačno dobije pravu naslednicu.
Srpska košarka u 2010. ostala je bez ijedne medalje na velikim takmičenjima, ali su izuzetan nastup seniorske reprezentacije na prvenstvu sveta u Turskoj i izvanredni rezultati Partizana u Evroligi potvrdili njenu lepu budućnost.
Sjajne partije sa prošlogodišnjeg kontinetalnog šampionata u Poljskoj nadgrađene su u Turskoj. Srpski tim na prvenstvu sveta pružao je fantastične igre, o kojima su se sa mnogo respekta i komplimenata izjašnjavali brojni ugledni stručnjaci, a na putu do medalje zaustavile su ih samo sudijske nepravde u duelu sa domaćinom takmičenja.
Sjajna partija sa aktuelnim evropskim prvakom i braniocem svetske titule Španijom i fantastična trojka kojom je Miloš Teodisić odlučio pobednika predstavljaju trijumf koji je, uz pobede tenisera u Dejvisu kupu, najviše obradovao navijače u 2010. godini.
Košarkaši Partizana, nakon nekoliko veoma uspešnih evropskih sezona, u 2010. su konačno uspeli da se plasiraju na 'Fajnal for'. Pred nadahnutim Partizanom u izvanrednoj atmosferi 'Pionira' i 'Beogradske arene' padali su najveći evropski klubovi, a malo je nedostajalo da na završnom tunriru u Parizu poklekne i grčki Olimpijakos. Partizan je u duelu sa možda i najskupljim evropskim timom posustao tek u produžetku, ali je i pored toga ostvario uspeh o kome se u košarkaškoj Evropi sa poštovanjem pričalo.
Istorijski uspeh, plasmanom u Ligu šampiona postigli su fudbaleri Partizana. Boljim izvođenjem jedanaesteraca eliminisali su belgijski Anderleht i ostvarili višegodišnji san navijača da svoj tim ponovo gledaju u duelima sa najboljim evropskim timovima. Iako u mečevima sa engleskim Arsnealom, ukrajinskim Šahtjorom i portugalskom Bragom nisu osvojili ni jedan bod, 'crno beli' su plasmanom u elitno evropsko fudbalsko takmičenje zaslužili sedmo mesto u Tanjugovoj anketi.
Uspeh Partizana predstavljao je jedinu svetlu tačku srpskog fudbala u 2010. godini. Divljanje navijača u Đenovi uoči i na početku kvalifikacione utakmive za prvenstvo Evrope sa Italijom predstavlja možda i najveću bruku domaćeg sporta u poslednje vreme.
Napad na golmana reprezentacije Vladimira Stojkovića i agresivno i nasilničko ponašanje navijača na stadionu, koji su doveli do prekida utakmice i kažnjavanja Saveza i reprezentacije, poslednje su upozorenje državi da konačno mora nešto konkretnije da preduzeme u borbi sa huliganima.
Slab rezultat srpskih fudbalera na prvenstvu sveta u Južnoj Africi i sukob čelnika Saveza i selektora Radomira Antića po njegovom završetku zauzimaju deveto mesto na Tanjugovoj listi deset najznačajnijih događaja u srpskom sportu u 2010.
Samo jedna pobeda, u duelu protiv Nemačke, kao i porazi protiv Gane i Australije, bili su povod za brojne, ponekad i neumesne, rasprave da li se radi o uspehu ili neuspehu, a posebno mučan utisak ostavila je 'predstava smenjivanja selektora Antića u dva čina'.
Na desetom mestu nalazi se proslava velikog jubileja - 100 godina od osnivanja Srpskog olimpijskog kluba. Centralna svečasnost upriličena je u novembru, kada je u Beogradu organizovana 39. Skupština Evropskih olimpijskih komiteta, na kojoj su se kao gosti pojavili velikani svetskog sporta poput Nemice Katarine Vit, Ukrajinca Sergeja Bubke, Britanca Sebastijana Koua...
Rezultati srpskih sportista u 2010. godini nisu bili dobri kao prethodnih sezona i toga su, verovatno, svesni svi koji vode domaći sport. Godina koja je pred srpskim sportistima biće ključna za plasman velikog broja takmičara na Olimpijske igre, pa neubedljivi nastupi u protekloj sezoni mogu da predstavljaju korisno upozorenje svima koji rukovode domaćim sportom da je potrebno uložiti još mnogo truda i sredstava kako bi naša zemlja imala što više predstavnika na najznačajnijoj svetskoj sportskoj manifestaciji.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.