Zvezde Kremlja se ne gase

Izvor: Vostok.rs, 03.Nov.2012, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezde Kremlja se ne gase

03.11.2012. -

Jedan od simbola ruskog glavnog grada, jarko crvene zvezde na kulama Kremlja napunile su 75 godina. Iznad Moskve su se 1937. godine upalile sovjetske zvezde petokrake. Pre toga kule su ukrašavali carski dvoglavi orlovi, koji su blistali na svetlosti sunca.

Simbol sovjetske vlasti zamenio je carske orlove na najvišim kulama Kremlja. Bilo je četiri orla, a postavljeno je pet zvezda. Poslednja je podignuta 1937. godine na Vodovzvodnoj kuli, koja se >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << nalazi pored Velikog kamenog mosta. O tome kako se odvijala zamena simbola moći na najpoznatijem zdanju u zemlji govori zvanični predstavnik Federalne čuvarske službe (FČO) Sergej Devjatov:

- Do 1935. godine na vrhovima kula Kremlja nalazili su se dvoglavi carski orlovi. Uzgred rečeno, oni su se tu pojavili još u 17. veku, za vreme cara Alekseja Mihajloviča Tišajšeg, oca Petra I. Posle preseljenja sovjetske vlade iz Petrograda (nap. Sankt-Peterburg) u Moskvu, pojavila se ideja da se orlovi zamene zvezdama, sovjetskim simbolima. O tome je govorio Lenjin, ali se mogućnost da se to sprovede u delo pojavila tek 30-ih godina. Orlovi su demontirani 1935. godine, a na njihova mesta su postavljene zvezde od dragulja sa srpom i čekićem u centru.

Svaka zvezda, ukrašena draguljima, bila je teška preko jedne tone. Zbog težine vrhova kula i kosturi samih zvezda su počeli da propadaju. Svega dve godine kasnije doneta je odluka da se poludrago kamenje zameni rubinovim staklom. Sad su zvezde Kremlja – pozlaćeni kostur od tri metra, jarko crveno čvrsto staklo i moćne sijalice unutra. Za 75 godina zvezde su se ugasile samo dva puta.

To su neobične sijalice. Imaju dve spirale koje se zagrevaju. Ako jedna ispadne iz stroja, sistem se prosto prebacuje na drugu. Zvezde su prvi put ugašene 1941. godine, na početku rata. Radi se o tome što je kula s upaljenom zvezdom – orijentir za neprijateljske avione. Zvezde su zatvorene ceradama. Nastradale su za vreme avionskih napada, zato su 1945. godine skinute radi rekonstrukcije. I 1946. godine ponovo su počele da gore. Poslednji put zvezde su ugašene za vreme snimanja filma Nikite Mihalkova „Sibirski berberin“. Tada je Kremlj poprimio izgled koji je imao krajem 19. i početkom 20. veka.

Zvezde na Kremlju se bez obzira na to koliko su glomazne, vrte kao vetrokaz. Ovakvo jedinstveno učvršćenje pomaže im da ne padaju na jakom vetru. Srp i čekić, koji su obavezno morali da se nalaze na zvezdama od rubina, po legendi je zabranio lično Staljin. Uzgred rečeno, jedna od zvezda s draguljima i danas obasjava prestonicu. Posle demontaže premeštena je na špic zdanja Severnog rečnog pristaništa u Moskvi.

Aleksandra Zaharova, Vitalije Radnajev,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.