Zvezda posle drame poražena od Darušafake

Izvor: RTS, 14.Okt.2016, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda posle drame poražena od Darušafake

Gradila je Crvena zvezde, gradila pobedu nad jednim od favorita za najviši plasman, ali onda se ta građevina poput kule od karata srušila pred očima prepune dvorane „Aleksandar Nikolić". Crvena zvezda – Darušafaka 70:73 (24:17, 20:13, 8:16, 18:27), u meču prvog kola Evroligine sezone 2016/17.

Nova era >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evrolige stigla u Beograd, ali su u Beogradu običaji ostali isti, bar kada je reč o nadjačavanju himne elitnog takmičenja. Svih 6500 "zvezdaša" pesmom utišalo je "I feel devotion", i spektakl je mogao da počne.
Nakon izjadnačenog početka i rezultata 6:6, Zvezda na krilima Jovića, Mitrovića i Dženkinsa pravi seriju 9:0 i primorava Dejvida Blata da zatraži prvi tajm-aut. Taj prekid je urodio plodom, pa su se gosti iz Istanbula stabilizovali i do kraja prvog perioda se igralo maltene koš za koš, za 24:17.
Predvođeni Vonamejkerom i Klajburnom, gosti bolje otvaraju drugu četvrtinu i prilaze na svega tri poena minusa (26:23). Međutim, i na taj nalet srpski šampion je imao odgovor, i to jači nego na početku, pa su poeni Gudurića, Kuzmića i Jovića doneli maksimalnih "plus 15", na šta je Andreson ubacio jedno bacanje pred odlazak na veliki odmor – 44:30.
Nastavak susreta doneo je znatno tvrđu košarku i bolje odbrane na obe strane terena. U takvoj igri Zvezda je držala prednost od desetak poena, ali je ipak na kraju trećeg kvartala američka kolonija u zelenim dresovima uspela da se probliži na minus šest i najavi dramtičnu poslednju deonicu. Zanimljivo je da je srpski predstavnik u tom periodu ubacio svega osam poena, a primio dvostruko više (52:46).

Mučenje Zvezde u napadu protiv "small ball" postave tima sa Bosfora nakratko je prekinuo raspoloženi Marko Gudurić sa dve vezane trojke, ali je na drugoj strani viđeno nešto slično od Bertansa i Vonamejkera, čime je Darušafaka nastavila da vrši pritisak na crveno-bele.
Na dva minuta do kraja na semaforu je stajao rezultat 67:61, da bi pre ulaska u poslednjih šezdeset pet sekundi Zvezda imala samo poen viška, ali i loptu u svom posedu.
"Zidao" je Mitrović ispod koša, "sazidao" zicer poziciju, ali sve pokvario promašajem, na šta je usledio novi sjajan prodor Klajburna i laki poeni protiv Simonovića, za vođstvo Darušafake posle celih 39 minuta!
U narednom napadu Mitrović gubi loptu, a Vilbekin je siguran sa penala. Potom je dva slobodna bacanja pogodio Jović, a isto sekund kasnije učinio Vonamejker. U poslednjem napadu loptu je imao Gudurić, čiji je pokušaj sa devet metara zaustavljen, čini se faulom, ali je sudijska trojka ostala nema. Na kraju – 70:73.

Najbolji u redovima ekipe Dejana Radonjića bili su Kuzmić sa 16 i devet skokova, Gudurić 14 (tri trojke) i Luka Mitrović sa 12 koševa uz pet uhvaćenih lopti.
Meč viner Vil Klajburn utakmicu je okončao sa 19 poena na svom kontu, Bertans je dodao 13, dok je Francuz Moerman imao dabl-dabl učinak od 10 poena i 11 skokova.
Zvezda će u narednom kolu Evrolige gostovati kod Galatasaraja u Istanbulu, a Darušafaka dan ranije dočekati Armani. 
Ovako je protekao meč u dvorani "Aleksandar Nikolić":
22.49 Kraj meča, Darušafaka je pobedila Crvenu zvezdu sa 73:70. Serijom grešaka u poslednjoj deonici, Zvezda je dozvolila turskom timu da se vrati u meč i da izađe kao pobednik iz penal završnice.

22.25 – Trojkom Bertansa, uz faul Dženkinsa, Darušafaka prilazi na samo dva poena zaostatka (56:54). Dejan Radonjić prinuđen da zatraži tajm-aut. 
22.18 – Zavšena je i treća deonica, posle koje Zvezda i dalje ima prednost – 52:46. Ovaj period igre Darušafaka je rešila u svoju korist – 16:8. Nešto lošiji period igre crveno-belih, koji su u ovoj četvrtini mnogo grešili i dozvolili protivniku da smanji razliku.
21.44 – Kraj prvog poluvremena, Crvena zvezda vodi protiv Darušafake sa 44:30. Crveno-beli su do lepe prednosti došli pametnom igrom u napadu i prepoznatljivom, agresivnom, igrom u odbrani. Najefikasniji u redovima domaćina je Ognjen Kuzmić sa deset poena, dok je Luka Mitrović upisao osam. Goste predvodi Klajburn sa osam poena.
21.20 – Kraj prve deonice, odlična igra crveno-belih, koji vode posle prvih deset minuta.
24:17 – Mitrović je postigao osam, a Dženkins i Kuzmić po šest poena.
21.09 – Trener Darušafake Blat primoran da zatraži tajm-aut. Zvezda posle nešto više od  četiri minuta igre vodi sa 15:6.
21.00 – Počeo meč između Crvene zvezde i Darušafake. Dejan Radonjić je na parket izveo   startnu petorku u sastavu: Jović, Dženkins, Dangubić, Mitrović i Kuzmić. S druge strane, Blat se opredelio za sastav: Vonamejker, Aldemir, Moerman, Anderson i Bertans. Prvi napad je za crveno-bele...

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gudurić: Nije bio faul

Izvor: N1 televizija, 14.Okt.2016

Marko Gudurić mogao je da bude heroj Crvene zvezde u meču sa Darušafakom. Postigao je 13 poena i polovinu od šest zvezdinih trojki. Na kraju, poslednji napad išao je na njega, ali je pri šutu imao kontakt sa Harangodijem i nije uspeo da uputi loptu ka košu. Sâm košarkaš Crvene zvezde otklonio...

Nastavak na N1 televizija...

Kuzmić: Dobro sam igrao, ali šta to sada vredi...

Izvor: MozzartSport.com, 14.Okt.2016

"Dobijenu utakmicu smo ispustili", poručuje njegov saborac iz reketa Milko Bjelica..Ognjen Kuzmić je možda i najveći dobitak Crvene zvezde u meču protiv Darušafake. Odigrao je jednu od najboljih partija u Evroligi, postigao je 16 poena, imao devet skokova, bio konstantna pretnja po Darušafaku,...

Nastavak na MozzartSport.com...

EVROLIGA: Bogdanović vodio Fener do pobede kroz triler završnicu (VIDEO)

Izvor: HotSport.rs, 14.Okt.2016

Istaknute uloge u pobedi Fenera nad Brose Basketsom od 67:66 imali su i bivši košarkaši Crvene zvezde Pero Antić, odnosno, Partizana Jan Veseli.. . Košarkaši Fenerbahčea odigrali su ne tako dobru utakmicu na startu Evrolige, ali su i pored iskidanih živaca svojih navijača uspeli da upišu trijumf...

Nastavak na HotSport.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.