Zvezda pamti Duleta Savića i Pavkova – skor sa Englezima negativan

Izvor: B92, 18.Sep.2023, 08:10

Zvezda pamti Duleta Savića i Pavkova – skor sa Englezima negativan

Bilo je svega u ukupno 22 duela Crvene zvezde sa engleskim klubovima u evropskim takmičenjima.

Skor crveno-belih nije pozitivan, ali nije ni naročito loš, ako se uzme u obzir kvalitet tamošnjih timova, naročito u novom milenijumu.

Klub iz Ljutice Bogdana ima sedam pobeda, šest nerešenih i devet poraza uz gol-razliku 20:33 u susretima sa premijerligašima.

Sve je počelo 1958. i četvrtfinalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dvomečom Kupa evropskih šampiona sa slavnim Mančester junajtedom. Nažalost, ovi susreti ostaće upamćeni po velikoj tragediji tima sa "Old Traforda".

"Crveni đavoli" su slavili na svom terenu sa 2:1, da bi im se u povratku iz Beograda, gde je rezultat bio 3:3, srušio avion u Minhenu, a epilog je bio 23 troje mrtvih i 21 preživeli.

Dve sezone kasnije, Zvezda je u prvom kolu ispala od Vulverhemptona. Na "Marakani" je bilo 1:1, dok su "vukovi" na svom stadionu slavili sa ubedljivih 3:0.

Tokom šezdesetih crveno-beli se nisu susretali sa Englezima, da bi onda došle plodonosne sedamdesete, koje, doduše, nisu počele na najbolji način.

Zvezda je u sezoni 1972/73. eliminisana u trećem kolu Kupa UEFA od Totenhema (1:0, 0:2), da bi godinu dana kasnije popravila utisak i u drugom kolu Lige šampiona izbacila Liverpul sa dve pobede od po 2:1.

Na putu do finala Kupa UEFA 1979, Zvezda je najpre eliminisala Arsenal (čuveni gol Duleta Savića na "Hajberiju"), a onda i Vest Brom. Na identičan način – 1:0 u Beogradu, 1:1 na gostujućem terenu.

Na novi susret sa engleskim predstavnikom čekalo se 12 godina, sve do 1991. kada je Mančester junajted slavio sa 1:0 u Superkupu Evrope.

Uskoro je došao novi vek i novi susreti, pre svega sa Lesterom u prvom kolu Kupa UEFA. Crveno-beli su u Beogradu pobedili sa 3:1, dok je u domu "lisica" bilo 1:1.

U istom takmičenju, Zvezda je u sezoni 2007/08. izgubila kod kuće od Boltona (1:0), da bi 10 godina kasnije istim rezultatom u Beogradu slavio i Arsenal. Naš tim je popravio utisak u Londonu, gde nije bilo golova (0:0).

A onda je došla 2018. i najveća pobeda Zvezde u novijoj istoriji. Liverpul je pao u Beogradu zahvaljujući golovima Milana Pavkova (2:0).

Znali su "redsi", koji su te sezone osvojili Ligu šampiona, da se revanširaju adekvatno (4:0), a Zvezda je ubedljive poraze doživela i u poslednjim susretima sa Totenhemom.

Prvo 4:0 na stadionu "Rajko Mitić", a onda i 5:0 u Londonu, što je bio i poslednji meč sa engleskim predstavnikom.

Novo odmeravanje snaga crveno-belih sa Ostrvljanima biće ove sezone. Prvo sa Mančester sitijem na "Etihadu" u utorak od 21.00, a onda sa istim timom i u Beogradu 13. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.