Zvezda ne može protiv Tea, CSKA vodi 1-0

Izvor: B92, 12.Apr.2016, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda ne može protiv Tea, CSKA vodi 1-0

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od CSKA u Moskvi sa 84:74 u prvoj utakmici četvrtfinala Evrolige. Naredni meč igra se u četvrtak u prestonici Rusije.

‘Armejci’ su bili favoriti pred početak serije sa šampionom Srbije, a taj epitet su opravdali, s tim što su im ‘crveno-beli’ pružili veliki otpor.

Veoma raspoloženi Miloš Teodosić i Kajl Hajns doneli su prevagu u prvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meču Top8 faze, koji je obeležilo i nekoliko diskutabilnih odluka sudija, koje, ipak, ne umanjuju zasluženu pobedu Moskovljana.

Šampion Srbije je bolje ušao u meč, ali domaćim igračima nije bilo potrebno mnogo da bi se probudili. Kada su se trgli, brzo su preuzeli vođstvo, ali nijednog trenutka sve do samog finiša nisu uspeli da se odlepe.

U pojedinim trenucima, ‘crveno-beli’ su pretili i prilazili na pet poena zaostatka, čak i u poslednjem periodu, ali su svojim greškama u pojedinim trenucima olako dozvoljavali rivalu da nađe svoj ritam. Najveća prednost domaćeg tima iznosila je 12 poena, a Zvezde sedam, i to u trećem minutu utakmice.

Njabolji u timu Zvezde bili su Kvinsi Miler i Stefan Jović sa po 14 poena, dok je Tarens Kinzi imao 11 poena.

Teodosić je predvodio CSKA sa 23 poena, šest skokova i šest asistencija za 35 minuta na terenu, dok je Hajns dodao 21 poen. Dvocifreni učinak imao je i Nikita Kurbanov, koji je utakmicu završio sa 13 poena i šest skokova.

Naredna utakmica između Moskovljana i šampiona Srbije igra se u četvrtak od 19 časova, a serija se potom seli u Beograd, na treću utakmicu koja je zakazana za ponedeljak. Plasman na ‘fajnal for’ izboriće ekipa koja prva stigne do tri trijumfa.

Prvi napad izborili su domaći košarkaši, a Radonjić se odlučio za petorku: Jović, Kinzi, Dangubić, Miler, Cirbes. Na samom startu viđene su greške oba tima u napadu, da bi Kurbanov doneo početno vođstvo CSKA, a Miler je uzvratio trojkom za 3:2. ‘Crveno-beli’ su igrali odlično u odbrani u prvim minutima i bili su veoma dobri u napadu, pa su trojkama Jovića i Dangubića otišli na plus sedam u trećem minutu (9:2), pre tajm-auta domaćeg tima.

Posle pauze, na terenu se našao Teodosić, koji je odmah postigao trojku iz velike udaljenosti. Posle greške košarkaša Zvezde u napadu, Jović je pokušao da spreči brzu kontru ‘Armejaca’, ali je napravio faul nad De Koloom na sredini terena i dosuđena su tri slobodna bacanja, posle kojih je CSKA prišao na minus jedan (9:8). Seriju domaćeg tima nastavio je Kurbanov za vođstvo Moskovljana od 10:9 i tako naterao Radonjića da traži tajm-aut.

Zvezda je nastavila sa promašajima i greškama u napadu, a ni košarkaši CSKA se nisu istakli na drugoj strani dobrim odlukama. Ipak, Hajns je nastavio seriju domaćeg tima, da bi je Jović prekinuo u narednom napadu za izjednačenje 12:12. Plejmejker Zvezde je odmah napravio faul nad Teodosićem, koji je pogodio sva tri slobodna bacanja, a novu grešku gostiju iskoristio je Hajns, pre zakucavanja Kinzija na drugoj strani – 17:14.

Kurbanov je vratio Moskovljanima plus pet, da bi Micić uzvratio sjajnim prodorom, ali je Hajns ponovo bio odličan u napadu na drugoj strani za 21:16. ‘Crveno-beli’ su mnogo grešili u napadu, pa je samo Miler u jednom trenutku uspeo da ih primakne na minus četiri (22:18), ali je usledila trojka Nikolsa, da bi krilni centar primakao Zvezdu na pet poena zaostatka do kraja prvog perioda – 25:20.

Zvezda je dobro ušla u drugu četvrtinu – poenima Simonovića, nedugo zatim na drugoj strani je Teodosić odgovorio, uprkos čvrstoj odbrani Lazića na njemu. Usledili su loši napadi na obe strane, pa su ‘Armejci’ zadržali pet poena prednosti, pre poena Štimca za smanjenje razlike na tri poena – 27:24. Džekson je sa slobodnih bacanja odveo CSKA na plus četiri, a posle niza promašaja u istom napadu, Miler je ‘lupio’ blokadu Hajnsu, posle koje su usledili sigurni poeni Simonovića.

Moskovljani su poenima Teodosića i Džeksona održavali prednost, a pomogla su im loša rešenja Zvezde u napadu. U petom minutu drugog perioda dosuđena su i prva slobodna bacanja za ‘crveno-bele’, a Cirbes je pogodio jedno za 32:27, da bi Kinzi primakao goste na minus tri već u sledećem napadu, ali je Teodosić uzvratio trojkom – 35:29.

Nemački centar je na polovini drugog perioda bio bez poena u igri, ali je sa penala smanjio na 35:31, a posle nove greške u napadu Hajns je vratio CSKA na plus šest. Kinzi je u narednom napadu košem uz faul održao Zvezdu u igri, ali je Teodosić nastavio nepogrešiv niz za 39:34. ‘Crveno-beli’ su se na trenutak trgli, ali je domaći tim preko Lazareva i Voronceviča pred poslednji minut perioda imao plus sedam – 42:35. Posle tajm-auta, Dangubić je uzvratio trojkom, pre novih poena Kurbanova, da bi Miler u samom finišu poluvremena Zvezdu primakao na četiri poena zaostatka (44:40).

Na početku drugog poluvremena viđeni su promašaji na obe strane, da bi Hajns doneo plus šest Moskovljanima, a Miler je pokušao da uzvrati sa velike udaljenosti, ali bez uspeha. Cirbes je u drugom minutu trećeg perioda postigao prve poene iz igre na utakmici, Miler je potom odigrao odlično u odbrani, ali je izgubio loptu, koju je pokupio Teodosić i pogodio trojku za 49:42.

Posle novog promašaja gostiju, Hajns je odveo CSKA na plus devet, ali je Jović uzvratio trojkom na drugoj strani – 51:45. Šampion Srbije je imao šansu da se još približi, ali je novi promašaj kaznio Fridzon svojom prvom trojkom na utakmici. Nije prošlo mnogo vremena pre nego što su Moskovljani stigli do dvocifrene prednosti (56:45), da bi Jović četvrtom trojkom i Kinzi smanjili na minus šest.

Međutim, ‘crveno-beli’ nisu u narednim minutima imali rešenje za novi nalet Teodosića, koji je briljirao, pošto je vezao pet poena i vratio svom timu plus 11. Miler je odgovorio poenima preko ruke Voronceviča, a posle odlične odbrane trojkom primakao Zvezdu na šest poena zaostatka – 61:55. Gosti su nastavili da igraju čvrstu odbranu, pa je Štimac posle faula Lazareva smanjio na 61:56, a seriju je nedugo zatim prekinuo De Kolo, a tim rezultatom (63:56) se otišlo na poslednji odmor.

Zvezda je u poslednji period ušla faulom u napadu Milera, ali je posle greške Teodosića Simonović samo na kratko primakao Zvezdu, pošto su usledili poeni De Koloa, a potom i trojka Kurbanova – 68:58. Micić je uzvratio istom merom, a dosuđen je faul Kurbanova i tehnička greška treneru CSKA, ali su Micić i Jović promašili oba slobodna bacanja, da bi usledio siguran koš Štimca za 68:63.

‘Crveno-beli’ su imali sjajnu priliku da se dodatno primaknu, ali je Micić napravio početničku grešku na početku napada, a Higins je to kaznio za 70:63. Ta situacija je unervozila košarkaše Zvezde, pa su olako pustili domaći tim da ponovo ode na plus devet, a posle tajm-auta Lazić je uzvratio košem na ‘drugi obruč’. Usledila je diskutabilna odluka sudije da dodeli loptu Moskovljanima kada je Hajns namerno gađao Jovićevu nogu kada je napad isticao.

Upravo Hajns je vezao četiri poena u naredna dva napada domaćeg tima, Jović je sjajno pogodio u međuvremenu, a CSKA je pred poslednja četiri minuta imao plus osam – 75:67. Teodosić je nedugo zatim vratio dvocifrenu prednost ‘Armejcima’, pre trojke Lazića, ali su Voroncevič i Hajns posle tajm-auta odveli CSKA ponovo na plus deset (80:70). Zahvaljujući Hajnsu, Moskvoljani su održali dvocifrenu prednost, a Lazić se postarao da poraz ne bude ubedljiviji od deset poena razlike – 84:74.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Evroliga

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.