Zvezda dobila večiti derbi i u Kupu i zakazala finale sa Vojvodinom!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2024, 07:31

Zvezda dobila "večiti" derbi i u Kupu i zakazala finale sa Vojvodinom!

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u finale Kupa Srbije, pošto su večeras na svom terenu u polufinalu pobedili Partizan rezultatom 2:0 (2:0).

Pogotke za Crvenu zvezdu postigli su Aleksandar Filipović (autogol) u 27. i Piter Olanjinka u 29. minutu.

Crvena zvezda će u finalu Kupa Srbije igrati protiv Vojvodine, koja je ranije danas u Kragujevcu u prvom polufinalu pobedila Radnički rezultatom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1:0.

Finale Kupa Srbije je na programu 23. maja u Loznici, a trofej brani Crvena zvezda.

Utakmica je počela minutom ćutanja u čast ekonoma "crveno-belih" Dragana Milanovića, koji je nedavno preminuo. Fudbaleri Crvene zvezde su na teren izašli u majicama sa njegovim likom.

Početak utakmice između Crvene zvezde i Partizana kasnio je sedam minuta zato što su fudbaleri "crno-belih" imali "sastanak" sa rezervnim igračima i članovima stručnog štaba. Glavni sudija utakmice Miloš Milanović pokazao je zbog toga žuti karton kapitenu gostiju Svetozaru Markoviću.

Prvu šansu na večerašnjoj utakmici imao je Partizan u 15. minutu. Napadač "crno-belih" Samed Baždar je prosledio loptu do Jung-Džun Goha, koji je šutirao sa oko 15 metara, a golman domaćeg tima Omri Glazer je izbacio loptu u korner.

Gosti su novu priliku imali u 22. minutu, a Baždar je posle kontranapada sa oko 18 metara šutirao visoko preko gola.

"Crveno-beli" su preuzeli inicijativu, a domaći su poveli u 27. minutu. In Bom Hvang je na drugoj stativi posle majstorije pronašao Olanjinku, koji je glavom šutirao. Lopta je posle udarca Olanjinke pogodila Filipovića, koji je potvrdio gol za vođstvo Zvezde.

Samo dva minuta kasnije bilo je 2:0 za domaći tim, a u strelce se upisao Olanjinka. Srđan Mijailović je centrirao na drugu stativu, a Olanjinka je savladao golmana Partizana Aleksandra Jovanovića.

Do kraja prvog poluvremena nije bilo promene rezultata.

Crvena zvezda je imala prvu šansu u drugom poluvremenu, a Olanjinka je u 52. minutu iz izgledne prilike sa oko 15 metara šutirao preko gola. "Crveno-beli" su pet minuta kasnije imali dve velike prilike preko Mirka Ivanića.

Hvang je izveo skraćeni korner, a loptu je na drugoj stativi sačekao Ivanić. On je šutirao iz neposredne blizine, a njegov udarac je zaustavio golman Partizana. Lopta je potom ponovo došla do Ivanića, a njegov novi pokušaj je ponovo odbranio Jovanović, koji je loptu izbacio u korner.

"Crveno-beli" su nastavili sa napadima, a Osman Bukari u 60. minutu nije iskoristio novu šansu za domaći tim. Olanjinka je u 66. minutu imao priliku da se upiše u strelce, a njegov udarac je završio preko gola.

Fudbaleri Partizana su u 73. minutu imali šansu da smanje vođstvo domaćeg tima, a Glazer je zaustavio udarac Nemanje Nikolića.

Crvena zvezda je potom održavala vođstvo i rutinskom igrom mirno je meč privela kraju.

Crvena zvezda je do sada u istoriji kluba osvojila 27. nacionalnih Kupova.

Ovako je protekla utakmica:

Kraj meča!

90. minut - Još četiri minuta nadoknade.

89. minut - Jovanović ponovo maestralan. Srđan Mijailović je uputio odličan udarac nakon dodavanja Kataija, ali je Jovanović iz Partizana po ko zna koji put odlično reagovao. Nakon kornera, ponovo odličan golman Partizana.

85. minut - Ponovo period igre Zvezde. Kao i uvek kada uđe sa klupe razigran je Aleksandar Katai koji stvara neprijatnosti igračima Partizana ispred gola Aleksandra Jovanovića. Ono što je važnije za Zvezdu, prekinuo je period nešto bolje igre crno-belih.

79. minut - Điga umesto Olajinke. Izmena napadača za defanzivca. Izgleda da Milojević iz Zvezde želi mirno da završi utakmicu.

74. minut - Nikolić pravo niotkuda zapretio Glazeru. Dobar šut Nemanje Nikolića koji je praktično sam stvorio priliku da uputi udarac sa dvadesetak metara udaljenosti od gola Zvezde. Ipak, Glazer je bio smiren i mirno je reagovao.

73. minut - Partizan bez prave šanse, Saldanja u igri. Pokušao je Duljaj izmenama da razmrda svoju ekipu, ali reakcije i dalje nema. Tempo meča je značajno opao, a Zvezda nastavlja da po bokovima muči svog rivala. Endiaj je pravio velike probleme crno-belima, ali nije uspeo da dođe do četvrtog gola na prva četiri derbija, iako je imao nekoliko šansi. Partizan i dalje nije odustao od nešto opreznijeg pristupa i ne pokušava da jačim pritiskom iznudi grešku defanzivaca gostiju. Hrabar potez Igora Duljaja, razumljivo, jer Partizan juri rezultata. Umesto beka Nikole Antića ušao je napadač Mateuš Saldanja.

69. minut - Katai umesto Bukarija na terenu. Zvezda ima dva gola prednosti i sigurno će igrači crno-belih želeti da mirno privedu meč kraju. Umesto Osmana Bukarija igraće Aleksandar Katai.

63. minut - Dupla promena kod Partizana. I dalje bez Saldanje, kao i promena kod Zvezde. U igri su Birbas Natho i Aleksa Janković.

60. minut - Još jedan promašaj Zvezde. Olajinka je još jednom promašio gol. U začetku akcije Endiaj je bio ispred dvojice defanzivaca Partizana, loše je reagovao, a lopta je došla do Olajinke koji je s ivice šesnaesterca uvukao igru na peterac i potom promašio izglednu priliku.

58. minut - Zvezda niže prilike i promašaje. Hvang je uputio centaršut nakon faula sa leve strane, a Mirko Ivanić je šutirao ka golu Partizana, međutim isprečio se sjajni Aleksandar Jovanović i odbranio dva puta šuteve Ivanića. Neposredno nakon Ivanićevog promašaja, Endiaj je bio u prilici da postigne treći gol za crveno-bele, ali je loše uhvatio loptu prilikom šuta, te je ona završila iza gola crno-belih.

52. minut - Olajinka nije iskoristio izglednu priliku za het-trikom. Imao je priliku Piter Olajinka da dođe do het-trika protiv Partizana, ali je loše reagovao prilikom šuta. Izbacio je iz igre Filipovića, a potom je poslao loptu iznad prečke Partizanovog gola.

Počelo je drugo poluvreme.  Promena u Partizanu, Marković završio meč. Umesto kapitena Svetozara Markovića ušao je Aranđel Stojković. Sigurno će doći do promene u defanzivnoj liniji Partizana, jer je Stojković desni bek.

Kraj prvog poluvremena.

45. minut - Stamenić pokušao makazice i povredio Antića. Centaršut Pitera Olajinke završen je pokušajem Marka Stamenića da atraktivno psotigne gol, međutim udario je Nikolu Antića u glavu zbog čega je dobio žuti karton.

39. minut - Dve velike šanse na obe strane. Marko Stamenić je bio u prilici jedan na jedan sa Jovanovićem iz Partizana, a potom je Baždar dočekao priliku da se nađe sam ispred Zvezdinog Glazera. Fudbaleri su promašili udarce, ali su ujedno sudije sugerisale ofsajd pozicije.

34. minut - Partizan traži penal. Protesti Igora Duljaja. Centrirao je Nikola Antić, a lopta je pogodila Srđana Mijailovića u ruke. Ipak, one su bile skupljene iza leđa, pa tako Miloš Milanović ne smatra da je bilo elemenata za najstrožu kaznu.

29. minut - GOOOL! Ponovo Olajinka - 2:0! Novi gol Pitera Olajinke koji je doneo vođstva od 2:0 protiv Partizana. Veoma vrz rasplet dešavanja na stadionu "Rajko Mitić". Utakmica je bila lišena velikih prilike u uvodnim minituma igre, a potom je Nigerijac dva puta zatresao mrežu gostiju. Slična situacija je bila i prilikom drugog gola. Olajinka je sačeokao centaršut, varkom šuta je izbacio iz igre defanzivce Partizana i potom lagano savladao Aleksandar Jovanovića.

27. minut - GOOOL! Olajinka je ubacio loptu u Partizanovu mrežu - 1:0! Zvezda je stigla do vođstva golom Pitera Olajinke, koji je nakon drugog centaršuta Hvanga sa desne strane terena pogodio praktično Nigerijca. Hvang je prvo izveo centaršut iz kornera, ali su igrači Partizana neutralisali opasnost, međutim lopta je ponovo došla do Korejca koji je dodao do Olajinke, a on se potom snašao da doturi loptu do Bojana Kovačevića koji je postigao autogol. Zvaničnici su ubeležili Olajinki gol.

21. minut - Nova kontra Partizana, ali promašaj Baždara. Centaršut Hvanga iz kornera rezultovao je lošom reakcijom Zvezdinih igrača, te je Partizan napravio kontranapad. Severina je posle centra igrališta uposlio Baždara koji je bez mnogo razmišljanja uputio udarac ka golu Omrija Glazera, lopta je otišla iznad prečke. Delovalo je kao da je Severina kasnije uposlio Baždara.

16. minut - Goh propušta veliku priliku! Sjajna vizija Sameda Baždara koji je kreirao prvu šansu na ovom meču. Iz prve je napadač crno-belih prosledio loptu do Goha iza leđa kompletne odbrane protivnika. Mogao je Goh još da vuče loptu, ali je odlučio da šutira pre vremena, što Glazer brani. Otišla je lopta u korner, ali se nova šansa posle njega nije izrodila.

14. minut - Partizan ponovo ofanzivniji. Fudbaleri Partizana su kao i na prethodnom meču primenili ofanzivnu igru. Visoki presing ne donosi rezultat za sada, ali itekako utiče na raspoloženje igrača protivničkog tima, jer Zvezda ne može da pronađe rešenje u tranzicionoj igri. Na to utiče i postavka igrača, jer je Mirko Ivanić umesto pozicije desnog krila na prošlom meču sada zauzeo ulogu centralnog veznog.

7. minut - Odličan napad Partizan završen kornerom. Ksander Severina je odličnim solo prodorom napravio pometnju defanzivcima Zvezde, a potom je uposlio Alda Kalulua slanjem lopte u prazan prostor. Aleksandar Dragović je reagovao u poslednjem trenutku napravivši korner udarac crno-belima. Centaršut iz ugla završen je pokušajem kontranapada domaćih. Igra je primirena i trenutno se lopta kreće na sredini terena.

5. minut - Spor početak meča. Večiti derbi je počeo u nešto sporijem ritmu. Igrači su oprezni, lopta se sporo kreće, a fudbaleri Partizana pokazuju veću zainteresovanost za ofanzivne akcije.

Počeo je meč. Samed Baždar je izveo početni udarac, loptu je poslao u aut. Pretpostavka je da je to revolt fudbalera Partizana koji su posle 173. večitog derbija bili nezadovoljni tretmanom suđenja.

Žuti karton za Markovića. Utakmica nije ni počela, a kapiten Partizana je sankcionisan.

Još uvek nema početka duela. Fudbaleri Partizana bili su okupljeni ispred svoje klupe i zbog toga će duel početi kasnije.

Minut ćutanja u čast Dragana Milanovića - Fudbaleri Zvezde izašli su u majicama sa likom dugogodišnjeg ekonoma - Dragana Milanovića koji je preminuo u 55. godini života.

Sastavi:

Crvena zvezda: Glazer - Mijailović, Dragović, Spajić, Rodić - Stamenić, Hvan - Bukari, Ivanić, Olajinka - Endijaje

Partizan: Jovanović - Filipović, Kovačević, Marković, Antić - Ovusu, Zahid - Severina, Goh , Kalulu - Baždar

Vojvodina u finalu Kupa Srbije

Fudbaleri Vojvodine savladali su Radnički u Kragujevcu 1:0 i plasirali se u finale Kupa Srbije. Jedini gol na utakmici postigao je Seid Korać u 91. minutu.

Pobednik duela između Crvene zvezde i Partizana igraće protiv Novosađana 23. maja u Loznici na stadionu Lagator.

Vojvodina je 2014. i 2020. godine osvojila titulu u Kupu Srbije. Računajući od 2006. godine, Zvezda se bori za ulazak u deveto, a Partizan u 12. finale.

Partizan na poslednjih devet utakmica bez pobede nad Zvezdom na stadionu "Rajko Mitić"

Fudbaleri Partizana poslednji put su trijumfovali na Zvezdinom stadionu 23. maja 2019. godine u finalu Kupa Srbije. Od tada su odigrali devet utakmica na stadionu "Rajko Mitić", uključujući i poslednji ligaški susret.

Poslednji duel večitih u Kupu Srbije pre dve godine

Poslednji duel u okviru Kupa Srbije Zvezda i Partizan su odigrali 26. maja 2022. godine. Zvezda je pobedom u finalu - 2:1 osvojila najmasovnije takmičenje u državi.

Burni događaji uoči derbija

Posle 173. večitog derbija, fudbal u Srbiji bio je obeležen večitim rivalima, odnosno "spornim" trenucima na utakmici. Javnost je bila u iščekivanju hoće li derbi u kup takmičenju biti odigran. Dilemu su razrešili iz Partizanovog tabora saopštenjem da će fudbaleri ponovo gostovati na stadionu "Rajko Mitić".

Uvod u neizvesnost bila je oštra kritika Partizana u saopštenju za javnost, odmah nakon završetka večitog derbija, na račun sudijskih kriterijuma i odluka glavnog arbitra meča Pavla Ilića. Potom je "telenovela" nastavljena Partizanovim otkazivanjem redovne konferencije za medije dva dana uoči derbi utakmice.

Ipak, pored i nakon burnih događaja, Zvezda i Partizan odigraće 41. meč u kup takmičenju. Zvezda je slavila na 21 utakmici, dok je Partizan trijumfovao na 14 mečeva, a bez pobednika su odigrana pet duela. Gol razlika je 59:50 u korist crveno-belih.

Drugi večiti derbi u samo četiri dana

Prvi od dva derbija u samo četiri dana razmaka pripao je Crvenoj zvezdi. Crveno-beli su ovim trijumfom došli do 10 bodova prednosti nad Partizanom u Superligi Srbije. Novi derbi prilika je da se crno-beli revanširaju večitom rivalu, a Zvezdi da ostane u trci za osvajanje takozvane duple krune u sezoni.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda,   Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi spektakl na "Čika Dači": Duel za finale Kupa i evropsku vizu, Vojvodina daleko iskusnija ali i Radnički ima adute

Izvor: Sportal.rs, 24.Apr.2024

Fudbaleri Radničkog iz Kragujevca dočekaće na svom "Čika Dači" ekipu Vojvodine u polufinalu Kupa Srbije (16:00), a ova utakmica će za Šumadince nositi epitet istorijske.

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.