Vaterpolisti Zvezde u Splitu napadnuti noževima, šipkama i palicama, spasavali se u moru (VIDEO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vaterpolisti Zvezde u Splitu napadnuti noževima, šipkama i palicama, spasavali se u moru (VIDEO)

Vaterpolisti Crvene zvezde, koji su večeras trebali da igraju meč regionalne lige protiv Mornara, napadnuti su danas u centru Splita. Jedan od njih je dobio nekoliko udaraca i spasio se skokom u more, dok su ostali pobegli.

Vaterpolisti će krenuti za Beograd, nakon što trener crveno-belih da izjavu policiji, potvrdio je za RTV, generalni sekretar vaterpolo saveza Srbije, Nemanja Marijan.

U ovom trenutku, u Vaterpolo savezu Srbije, počela je vanredna konferencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za novinare.

Četvorica igrača sedela su na kafi oko 13.40 časova na Rivi, glavnom gradskom šetalištu, kada im je prišla grupa mladića i zatražila od njih da skinu trenerke sa klupskim obeležjima, a potom nasrnula na njih i počela da ih tuče.

Jedan od napadnutih vaterpolista skočio je u more kako bi se spasao, dok su ostali pobegli, dodaje Slobodna Dalmacija, ističući da je on izašao iz mora tek po dolasku policije i da nije povređen.

Ostala trojica vratila su se u hotel, dodaje "Slobodna Dalmacija".

"Slobodna Dalmacija" navodi, pozivajući se na nezvanična saznanja, da su vaterpoliste napala petorica mladića.

"Odjednom je nastala galama i vika. Riva je bila puna, a odjednom je jedan čovek skočio u more, dok je drugi pobegao u smeru Palače, prema Voćnom trgu. Mislim da je bilo više napadača. Nesrećni mladić iz mora vikao je da je Crnogorac", rekao je za "Slobodnu Dalmaciju" jedan od očevidaca ovog incidenta.

Jelenić: Katastrofa, Kralj skakao u more...

Predsednik vaterpolo kluba Crvena zvezda Viktor Jelenić potvrdio je da je golman Aleksandro Kralj morao da skače u more u Splitu po dobijanju nekoliko udaraca od napadača, ali i da nije dobio teže povrede.

Jelenić je u izjavi Tanjugu rekao da je Kralj morao da ide u lokalnu policiju da da izjavu i da se oseća dobro, prema njegovim informacijama iz Hrvatske.

"Napadnuti su u kafiću na rivi, morao da skače u more Kralj, a ostala trojica su uspela da pobegnu. To je katastrofa, igrači su, a ne navijači. Sramota, šta bih drugo rekao", rekao je Jelenić Tanjugu.

VK Mornar osudio napad na vaterpoliste Zvezde

Vaterpolo klub "Mornar" oštro osuđuje današnji napad na četvoricu vaterpolista Crvene zvezde u Splitu, rekao je sekretar "Mornara" Vili Marinić.

"Saznali smo da je par njihovih igrača napadnuto danas nakon što su slobodno vreme, nakon treninga, a pre utakmice, iskoristili za šetnju po splitskoj rivi. Naš klub oštro osuđuje svaku vrstu nasilja, kako na sportskim borilištima, tako i izvan njih, a samim tim i ovaj napad", rekao je Marinić.

Marinić kaže da VK "Mornar" žali što je došlo do toga nakon što, kako je naglasio, dva kluba 10 godina igraju regionalnu ligu po celom regionu, bez ikakvih incidenata.

On je za hrvatski portal Indeks.hr dodao da su vaterpolisti "Crvene zvezde", s kojima je "Mornar" trebalo da večeras u 20:30 sati igra utakmicu regionalne lige, doputovali u Split juče po podne.

"Odseli su u hotelu Zagreb u Duilovu, odakle su sinoć i jutros pod policijskom pratnjom otišli na treninge na bazene na Poljudu", rekao je on.

Napadnuti vaterpolista: Da nisam skočio u more, ubili bi me

Golman VK Crvena zvezda Aleksandro Kralj, koji je skočio u more nakon što ga je, zajedno sa još trojicom njegovih saigrača, napala grupa mladića u Splitu, po izlasku iz vode rekao je da bi ga "ubili" da nije to uradio.

"Da nisam skočio u more ubili bi me", rekao je Kralj nakon dolaska policije i lekarske ekipe, prenosi hrvatski sajt Gol.

Hrvatski sajt Indeks.hr navodi da su neki od okupljenih Splićana želeli da mu pomognu da izađe iz vode, dok su drugi uzvikivali: "Ipak je on četnik".

Pre nego što je izašao iz mora, igrač je skinuo majicu Crvene zvezde i bacio je u more, dodaje hrvatski sajt.

VSS traži pojačanu bezbednost u Hrvatskoj

Vaterpolo savez Srbije tražiće pojačane mere bezbednosti za gostovanja u Hrvatskoj u Evrokupu nakon što su vaterpolisti Crvene zvezde napadnuti u Splitu.

Reprezentacija Srbije igra protiv Hrvatske u Sisku 12. marta, a mesec dana kasnije čeka je završni turnir u Zagrebu.

"Tražićemo povećane mere bezbednosti. Da pretpostavimo da će sve biti dobro, nismo sigurni... Čekaju nas utakmice u Sisku i Zagrebu, nadam se da se neće ponoviti incident kao u Splitu", rekao je direktor VSS Đorđe Đorđević na konferenciji za novinare u VSS-u.

On je naglasio da VSS ima dobru saradnju sa hrvatskim Savezom i klubovima, ali da poslednji incident dovodi u pitanje učešće srpskih klubova u Hrvatskoj.

"Ove godine se igra nezvanično svetsko prvenstvo za mlade u Dubrovniku, srpski klubovi su se prijavili i sada je pitanje da li će igrati", zaključio je on.

Milojević: Igrači napadnuti noževima, šipkama, palicama

Direktor Vaterpolo kluba Crvena zvezda Igor Milojević kaže da su igrači napadnuti u centru Splita metalnim šipkama, palicama i noževima, iako nijednog trenutka nisu provocirali.

Milojević je otkrio da Aleksandro Kralj, koji je skočio u more kako bi pobegao od napadača, ima vidljive posledice sa fakturom nosa, Dušan Vasić je zadobio udarce u leđa, a Miloš Maksimović u nogu metalnom šipkom.

"Incident se dogodio u kafiću u centru, igrači su bili u civilnim jaknama, a ispod su imali majice kluba. Velika je razlika klupska obeležja, a ne navijačka. Najnormalnije su sedeli, konobar je prepoznao obeležja i obratio se Maksimoviću baš zbog toga. Oni su hteli da napuste objekat, a onda se pojavila grupa huligana sa šipkama, mislim noževima i palicama", rekao je Milojević na vanrednoj konferenciji u prostorijama VSS.

Kako je naglasio, uprava kluba odlučila je da povuče ekipu i otkaže meč sa Mornarom zbog zabrinutosti za bezbednost.

"Igrači nisu još krenuli autobusom, čeka se da Kralj dođe iz policije i bolnice", rekao je Milojević, dodavši da ga niko iz Mornara nije kontaktirao.

Milojević je podsetio da gostovanje Mornara u Beogradu i da su hrvatski vaterpolisti nosili gaće sa oznaka poznate navijačke grupe iz Splita "Torcida".

"Ti isti igrači su igrali u gaćama Torcida, a niko nije napravio problem. Kao predstavnik kluba nikad ne bih dozvolio da neko pridaje njima i dođe do incidenta".

Prema njegovim rečima ponosan je što takve stvari ne mogu da se dese u Srbiji.

"Bilo bi me sramota da se nešto loše dogodi u Srbiji. Mi nikada nismo takvu sliku pokazali i nadam se da i nećemo. Dolazilo je i 6.000 navijača na Banjici".

Kako kaže, u ovom momentu se samo brine za bezbednost vaterpolista, a od daljim koracima nije razmišljao.

Jelenić o napadu u Splitu: Nije prvi incident

Viktor Jelenić, podsetio je da su se takvi incidenti već dešavali u Hrvatskoj, ali da se nada da ih više neće biti.

Jelenić kaže da tako nešto ne može da se dogodi u Srbiji i da je napad na vaterpoliste velika sramota.

"VK Crvena zvezda je član Saveza i moramo da zaštitimo naš klub u Regionalnoj ligi. Ovo nije prvi put da se ovakav incident desio u Hrvatskoj, napadnuta su i deca u Zagrebu. To je velika sramota", rekao je Jelenić na vanrednoj konferenciji za medije u prostorijama VSS.

On je upitao da li je vreme da policija stalno prati srpske sportiste u Hrvatskoj.

"Tako nešto u 2019. godini? Sramota", poručio je Jelenić.

On se prisetio čuvenog incidenta u Kranju 2003. godine, ali obrazložio da je tada "sve još bilo sveže".

"Sada smo u 2019, treba da splasne tenzija", zaključio je Jelenić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.