UEFA može da nas kazni zbog Zakona o sportu

Izvor: Politika, 25.Jan.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UEFA može da nas kazni zbog Zakona o sportu

Za „Politiku” govori član Pravne komisije Crvene zvezde Dejan Šuput. – Izrazito antievropski zakon, u suprotnosti s dokumentima Saveta Evrope. – Sumnja da se iza svega kriju interesi tajkuna. – Opasnost da država preuzme Zvezdu i Partizan

Predlog zakona o sportu je skandalozan i napravljen je da bi se rasprodalo i ovo malo sportskih klubova kao što je to učinjeno prethodno s privredom – prva je, i to veoma žestoka, reakcija iz fudbalskog kluba >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Crvena zvezda, povodom novog predloga zakona u sportu. Na „Marakani” sumnjaju da iza svega stoji namera da se razni tajkuni dočepaju atraktivnih lokacija. Po njima, predloženi zakon nema veze sa sportom i, kako naglašavaju, bolje bi bilo da je nazvanom zakonom prodaji imovine sportskih klubova. U Crvenoj zvezdi ističu da sve radi ministarstvo nadležno za poslove privatizacije i Agencija za privatizaciju. Čak je i registar sportskih organizacija kao povereni posao dat Agenciji za privredne registre.

– Ovaj decembarski predlog zakona o sportu, koji je usvojila Vlada Srbije, gori je od svih ostalih ranijih nacrta i predloga i to odgovorno tvrdim. Radi se o izrazito antievropskom zakonu, po kome je postupak i model privatizacije sportskih klubova predviđen na izuzetno neprimeren i loš način – rekao je za „Politiku” član Pravne komisije Crvene zvezde dr Dejan Šuput, inače direktor Uprave za razvoj sportskog prava i bivši član radne grupe za izradu Nacrta zakona o sportu. – Ukoliko zakon bude usvojen u skupštini, to bi nanelo ogromnu štetu srpskom sportu. Donosi se iz političkih razloga, a naši najveći fudbalski klubovi se tretiraju kao fabrike, hoteli, prodavnice… Oduzima se autonomija klubovima kao udruženjima građana, a Vlada Srbije na ovaj način pokušava da poništi nevladin sportski sektor. To je kao kada hoću da kupim automobil od nekoga, koji neće da ga proda, ali mora to da učini ukoliko za to dobijem saglasnost nadležnog ministarstva. Pa, toga nema nigde u Evropi.

Zakon je, po rečima Šuputa, predvideo mogućnost nacionalizacije Zvezde, Partizana i Vojvodine. Po predlogu zakona moguće je da Vlada mesec dana po njegovom usvajanju donese odluku o proglašenju Zvezde i Partizana za sportske organizacije od nacionalnog značaja. Tog časa Vlada imenuje zastupnika društvenog i državnog kapitala u Zvezdi i Partizanu, a bez njene saglasnosti nije moguće doneti Statut. Po tome, više ne bi bilo moguće sklopiti bilo kakav ugovor, uzeti kredit, dati hipoteku – ništa u klubovima ne bi moglo da se uradi bez saglasnosti Vlade.

Ovo praktično znači da Vlada može da preuzme naša dva najveća fudbalska kluba, odnosno da ih nacionalizuje, našta je odavno u „Politici” upozoravao Zoran Ivošević, predsednik Pravne komisije Crvene zvezde i bivši sudija Vrhovnog suda Srbije. U Zvezdi posebno ističu, da bi u tom slučaju kao zastupnik kapitala, ministar Mlađan Dinkić praktično imenovao upravu, a potom bi se to prodalo.

– Sada postoji ozbiljna opasnost da klubove od nacionalnog interesa, kao što su Crvena zvezda i Partizan, preuzme država. U tom slučaju Vlada Srbije bi mogla da postavlja članove upravnih odbora, što je sasvim suprotno dokumentima Saveta Evrope, kao i pravilima Evropske fudbalske unije (Uefa) i svetske federacije (Fifa). Uefa bi mogla da nas kazni zbog zakona o sportu i da zabrani našim klubovima da se takmiče na evropskoj sceni, jer ne dozvoljava nikakvo mešanje politike u sport. Bili bi izbačeni s fudbalske mape Evrope, a uveren sam da će predlog zakona izazvati negativne reakcije u Savetu Evrope, što svakako nije dobro za naš zacrtani put ka članstvu u Evropskoj uniji – zaključio je Šuput.

Lazar Delić

objavljeno: 26.01.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Partizan i Zvezda ne mogu postati predmeti trgovine

Izvor: Blic, 26.Jan.2011, 01:35

Žestoke polemike izazvaće usvajanje predloženog zakona o sportu, koji će se pred srpskim parlamentarcima naći na martovskom zasedanju jer njegovi autori po nekim procenama nisu bili dobro upoznati sa prilikama u najpoznatijim sportskim kolektivima. ..Pisci zakona predvideli su da stadioni ostanu...

Nastavak na Blic...

Novi predlog zakona o sportu kao da su pisali tajkuni

Izvor: Sportal.rs, 26.Jan.2011

Predlog zakona o sportu je skandalozan i napravljen je da bi se rasprodalo i ovo malo sportskih klubova kao što je to učinjeno prethodno s privredom - prva je, i to veoma žestoka, reakcija iz fudbalskog kluba Crvena zvezda, povodom novog predloga zakona u sportu.

Nastavak na Sportal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.