Teo i De Kolo su pola tima

Izvor: Danas, 11.Apr.2016, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teo i De Kolo su pola tima

Četvrtfinalna serija od najmanje tri utakmice za košarkaše Crvene zvezde predstavlja najslađi deo ovosezonskog učešća u Evroligi. Uspeh u ravni sa onim iz generacije Dragana Kapičića i Moke Slavnića koja je 1973. igrala polufinale Kupa evropskih šampiona, ne bi trebalo da okuje noge crveno-belima, već naprotiv da ih osokoli pred prvi duel u Moskvi već u utorak.

 CSKA je po mnogima prvi favorit za osvajanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Evrolige ove godine, statistički podseća na Golden Stejt, koji u NBA pomera sve moguće rekorde; kod kuće je ove sezone doživeo svega dva poraza na 26 utakmica, a samo je Unikaha uspela da ih iznenadi u Evroligi i to jo u prvoj fazi. Ofanzivno su neprikosnoveni u šutu za dva i tri poena, deluju nepobedivo u prestonici Rusije, a sa svim tim "znakovima pored puta" Zvezda treba da se bori kako bi uz visok respekt izašla na "crtu" verovatno "najboljem među najboljima".

- Imali smo težak period, na svaka tri dana smo igrali utakmice, s tim u vezi izvestan pad forme u poslednje vreme je i normalan, ali sam siguran da od naredne utakmice o tome nećemo više pričati. Bolje je što se to desilo ranije... Spremo dočekujemo utakmice sa CSKA. Nećemo odustati, nećemo se predati, borićemo se - pa ćemo videti. Verujem da nećemo imati prevelike oscilacije, to je neophodno u mečevima sa timom poput CSKA - ne deluje zabrinuto Vladimir Štimac na početku razgovora za Danas zbog poslednja tri ubedljiva poraza u susret četvrtfinalu Evrolige (Lokomotiva, Darušafaka, Cedevita).

* CSKA je u maltene svim ofanzivnim rubrikama apsolutni lider. Prava je "šuterska mašina", koga biste ipak izdvojili kao lidere tima?

- Teodosić i De Kolo Moskovljanima obezbeđuju nekih 50 odsto poena po utakmici, još kad pridodate asistencije njih dvojce u proseku dolazite do toga da je većina poena u režiji pomenute dvojice. CSKA je jako dobra ekipa, imaju neophodno iskustvo igranja velikih mečeva. Svesni smo njihove snage, ali se sigurno nećemo predati.

* Kada ste spomenuli Teodosića, utisak je da igra možda i najzreliju sezonu u Evroligi. Neko ste ko ima odličan uvid u njegove igračke kvalitete, s obzirom da sarađujete u reprezentaciji Srbije.

- Teodosića poznajem odlično, pet godina sarađujemo u reprezentaciji, tako da sam apsolutno svestan njegovih igračkih kvaliteta. CSKA je u suštini zaista izuzetan tim, po NBA standardima. Mišljenja sam da je možda i prvi favorit za osvajanje Evrolige ove sezone.

* Slažete li se sa mišljenjem da je pozicija centra možda i najporoznija u timu CSKA, koja će biti dodatno oslabljena pošto su Frilend i Koropkov povređeni?

- Defanzivno gledano CSKA je možda i najbolja ekipa kada je u pitanju strana pomoći, zato i mislim da je teško govoriti o tome na kojoj poziciji protivnička ekipa može materijalizovati izvesne prednosti. Mi ćemo sigurno probati sve varijante, ali svaka od njih mora podrazumevati veliku borbenost pre svega.

* Igrač ste koji je u poslednje vreme možda i u najboljoj formi. U čemu možete najviše da doprinesete u predstojećim mečevima sa pozicije centra?

- U timu imamo one koji postižu pone i koji dobro organizuju igru... Mogu da postignem i dva poena, to mi nikada nije bilo previše važno, bitnije mi je da dobro zagradim koš, pokupim ofanzivni skok, da na kraju meča imam desetak skokova i da moj tim trijumfuje.

* Poseban kvalitet u igri Moskovljana je prelazak iz odbrane u napad. Na koji način crveno-beli mogu smanjiti broj njihovih kontranapada?

- CSKA ima izvanrednu tranziciju iz odbrane u napad. Kontra im je odlična, s tim u vezi, moraćemo da budemo vrlo oprezni u ofanzivnom skoku, da vodimo računa ko će i sa koje strane ići na skok da nam ne pukne kontra. Možemo se zaleteti, a oni to umeju da kazne.

* Koliko Zvezda iz jedne rasterećenosti, jer nema šta da izgubi, može da pruži još jači otpor rivalu?

- Igraćemo rasterećeno, bez ikakvog pritiska sa bilo čije strane. Ponavljam, borbenost se podrazumeva, spremnost da se odigra maksimalno i da se na kraju vidi da li ćemo mi njima, a možda će i oni nama - čestitati.

Ne verujem u simboliku

* Poslednji put kada CSKA nije otišao na fajnal-for ispao je u četvrtfinalu od Partizana 1998. Verujete li da se istorija može ponoviti na primeru Crvene zvezde?

- Nikada nisam voleo da pričam o nekoj simbolici, jednostavno nisam sklon tome. CSKA je možda i prvi favorit za osvajanje Evrolige. Nama preostaje da se borimo iz sve snage i da maksimalnim pristupom pružimo što jači otpor.

Hajnc je fantastičan

Frilend i Koropkov su povređeni, tako da je Kajl Hajnc prva i za uvodni meč, verovatno, jedina prava opcija na mestu centra. Kakvo mišljenje imate o jednom od najsnažnijih igrača u Evroligi, koji je pritom izraziti atleta - sa svega 198 centimetara pokriva poziciju petice?

- Kajl Hajnc je u stanju da brani sve igrače od pozicije jedan do petice. O njemu zaista imam visoko mišljenje, osvajač je dve Evrolige i zaista je kompletan igrač.
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.