Izvor: BanjalukaLive.com, 29.Maj.2015, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prije 24 godine Zvezda je bila prvak Evrope

Fudbaleri Crvene zvezde na današnji dan prije 24 godine postali su šampioni Evrope, a istorijski uspjeh biće obilježen u Požarevcu od 19 časova. Rukovodstvo kluba i pojedini аkteri meča Crvenа zvezdа - Olimpik, biće gosti ovog dogаđаjа, predviđeno je gledаnje utаkmice, slikаnje sа trofejom i druženje. Tim Ljupka Petrovića je 29. maja 1991. godine, na stadionu "Sveti Nikola", u finalu KEŠ poslije izvođenja penala savladao je Olimpik iz Marseja sa 5:3, pošto poslije >> Pročitaj celu vest na sajtu BanjalukaLive.com << 120 minuta nije bilo golova. U penal seriji Robert Prosinečki, Miodrag Belodedić, Dragiša Binić, Siniša Mihajlović i Darko Pančev bili su precizni, a Zvezdin golman i kapiten Stevan Stojanović odbranio je udarac čuvenom francuskom reprezentativcu Manuelu Amorosu. Zvezda je postala prvi tim sa prostora SFRJ koji se popeo na vrh Evrope, a drugi iz ovog dijela Evrope, pošto je pet godina ranije tiulu najboljeg na 'Starom kontinentu' osvojila Steaua iz Bukurešta. 'Crveno-bijeli' su na putu do trofeja kojim su ostvarili snove mnogih generacija redom rušili Grashopers (1:1, 4:1), zatim Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1 – prekid) i u polufinalu slavni njemački Bajern (2:1, 2:2). Crvena zvezda je u finalu igrala u sastavu: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić. Zbog povrede u timu nije bio Duško Radinović, koji je odigrao sve utakmice do finala. Krajem 1991. godine, 8. decembra, Crvena zvezda je u finalu Interkontinentalnog kupa pobijedila Kolo Kolo iz Čilea sa 3:0 i osvojila titulu nezvaničnog klupskog šampiona svijeta. Zbog ratnih dešavanja najslavnija generacija u istoriji jugoslovenskog i srpskog klupskog fudbala nije dugo ostala na okupu, a mnogi stručnjaci tvrde da se ekipa koju su selektirali Dragan Džajić i Vladimir Cvetković sigurno ne bi zaustavila na jednoj tituli šampiona Evrope. (B92)
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na BanjalukaLive.com...






Povezane vesti

(VIDEO) GDE SU, ŠTA RADE JUNACI IZ BARIJA: Od ugostitelja do profesora

Izvor: Kurir, 29.Maj.2015

Saznajte čime se danas bave fudbaleri Zvezdine zlatne generacije iz 1991. godine..Na današnji dan pre tačno 24 godine Crvena zvezda se popela na krov Evrope, posle boljih izvođenja jedanaesteraca od Olimpika iz Marseja u finalu Kupa evropskih šampiona...(G. A.)..Klub navijača..Proslava u Požarervcu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BanjalukaLive.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BanjalukaLive.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.