Slava Sveti Nikola
Slava Sveti Nikola

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli.
Slavi se 19. decembra u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve.
Srpske porodice koje tog svetitelja imaju za zaštitnika na taj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i u krugu najbližih slave svetog Nikolu. Dok pola Srbije slavi slavu ostatak naroda ide na čestitanje jer je jedna od najvećih slava u zemlji.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari u oblasti Likije na području Male Azije kao jedinac poznatih i bogatih roditelja None i Teofana. Kao jedinca darovanog im od Boga oni su dete posvetili Bogu. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine prema Julijanskom kalendaru 6. decembra i taj se dan obeležava kao pomen na svetitelja, jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici smatraju svetog Nikolu borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, dok njegovo ime znači narodni pobeditelj jer grčka reč Niki znači pobeda dok Laos znači narod i vernici.
Nikolaj se duhovnom životu naučio od svog strica Nikolaja episkopa patarskog koji je osnovao manastir Novi Sion gde se Nikola zamonašio. Posle smrti roditelja Nikola je imanje razdelio i podelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe.

Pročuo se zbog svog milosrđa kao sveštenik u Patari, ali je on krišom činio dobra dela. Zatim sveti Nikola biva izabran za arhiepiskopa u gradu Miru u Likiji. Poučavao je narod veri i zakonu Božjem, obilazio je bolesne, otkupljivao zarobljenike koji su bili prodavani kao robovi, i puštao ih na slobodu. Do dolaska na presto cara Konstantina za vreme vladavine cara Dioklecijana sveti Nikola je bio zatvoren u tamnicu gde je zatvorenike i tada poučavao veri. Nakon toga vraća se na svoje mesto u crkvi.
Sveti Nikolaj je odlučio da obiđe sveta mesta, na putu obilaska Nikolaju su se dešavala mnoga čuda, posle obilaska svih mesta svetih sveti Nikola je unajmio lađara da ga odveze u Likiju ali lađar je iako je uzeo novac hteo da ode na drugu stranu. Tada se podigao jak vetar i okrenuo brod u pravcu Likije, a svi mornari koji su pokušavali da vrate brod nisu uspeli. Punim jedrima brod je stigao u Likijsko pristanište gde se sveti Nikola iskrcao. Svetog Nikolu poštuje sav hrišćanski svet.

Umro je u Miru 345. godine a potom su nekoliko vekova njegove mošti počivale u sabornoj crkvi tog grada. 1096. godine posmrtni ostaci svetog Nikole prenete su u Bari u južnoj Italiji, u crkvu svetog Jovana Preteče. I danas mošti svetog Nikole počivaju u Bariju u crkvi svetog Nikole koju su u njegovu slavu podigli građani verujući i poštujući Nikolu kao čudotvorca i iscelitelja. Prema predanju smatra se da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom te je stoga ovaj srpski kralj u kom su pohranjene mošti svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovu izgradnju. Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod, spasavao narod od gladi, branio Likiju i ostale gradove od ratnih opasnosti i kriza. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika, i danas se veruje da pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika. Tokom vekova sveti Nikola je postao jedan od najpopularnijih svetaca.

U cilju sećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci. Veliki broj vernika obeležava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu kojom prilikom se uz slavsku sveću i kolač kao i Oče naš okupljaju članovi porodice mole Bogu i slave ovog svetitelja kao zaštitnika.

Sveti Nikola čudotvorac zaštitnik pomoraca i siromašnih je jedan od najvoljenijih hrišćanskih svetaca i to ne samo kod pravoslavnog naroda. Jedan od razloga za veliku popularnost svetog Nikole kod Srba jeste više od 600 srpskih crkava koje nose njegovo ime je sasvim ovozemaljski. Sveti Nikola pada za vreme posta a za posan ručak se uvek imalo, brašno, kupus, krompir, kao i rakija bili su dovoljni da ugoste komšije i rodbinu. Razlog za njegovu popularnost treba tražiti u samoj ličnosti svetog Nikole koji je svo bogatstvo svoje razdelio siromašnima, nemoćnima i starima.

Svojim čudesnim moćima sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Večernje novosti, 11.Jul.2020, 08:21

"Strujno kolo" od Srbije do Amerike: Deca iz naše zemlje i dijaspore pesmom obeležila dan rođenja Nikole Tesle (VIDEO)

Strujno kolo od Srbije do Amerike: Deca iz naše zemlje i dijaspore pesmom obeležila dan rođenja Nikole Tesle (VIDEO)

Umrežavanjem naše dece iz dijaspore sa onom u matici, započet je projekat "Deca Srbiji" UDRUŽENjE nastavnika muzičke kulture Srbije obeležilo je Nacionalni dan nauke 10. jul, ustanovljen povodom dana rođenja Nikole Tesle, objavljivanjem spota za pesmu "Strujno kolo", autora Leontine Vukomanović i Nebojše Romčevića.U snimanju numere učestvovala su deca iz Srpske škole "Nikola Tesla" sa Nijagarinih vodopada, dečji hor "Sveti Sava" i deca iz folklornog društva...

Detaljnije >>


Izvor: Večernje novosti, 08.Jul.2020, 02:13

Policija POTISNULA DEMONSTRANTE do Pravnog fakulteta

Policija POTISNULA DEMONSTRANTE do Pravnog fakulteta

Demonstranti potisnuti sa prostora ispred Crkve Svetog Marka Policija je nešto pre 2 sata ujtru uspela da "preuzme kontrolu" u Pionirskom parku, odakle je potisnula demonstrante u obližnje ulice, kao i sa Trga Nikole Pašića.Demonstranti su potisnuti i sa prostora kod Crkve svetog Marka, a prazan je i plato ispred Skupštine Srbije.U jednom momentu, policija koja je bila ispred Skupštine, krenula je ka Pionirskom parku,...

Detaljnije >>

Izvor: Megafon.co, 29.Jun.2020, 16:51

Bez vode Bulevar cara Konstantina

Bez vode Bulevar cara Konstantina

JKP Naissus Zbog radova na vodovodnoj mreži, bez vode biće: – Bulevar svetog cara Konstantina – zbog radova na popravci priključne veze moguć je prekid u snabdevanju vodom objekta Elektorprivrede Srbije do 15 sati; – Stefana Nemanje 75 do 15 sati; – Mramorsko Brdo do 15 sati. JKP Parking servis Ekipe Parking servisa iz Niša za ponedeljak, 29. jun, najavljuju zamenu neispravnih sijalica na teritoriji opština Palilula i Pantelej. Ekipe će i obeležiti horizontalnu...

Detaljnije >>

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jun.2020, 10:49

Vladika služio pomen na Novom Brdu, Albanac ometao kosilicom

Vladika služio pomen na Novom Brdu, Albanac ometao kosilicom

Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije sa igumanom Svetih Arhangela arhimandritom Mihailom posetio je juče Novo Brdo i služio pomen u crkvi Svetog Nikole, a kako piše RTV Kim, službu je pokušao da omete jedan Albanac.. Po dolasku u Hram zatekli su dvojicu Albanaca koji su motornim kosilicama uklanjali korov u crkvi. Kako navodi RTV Kim, jedan od njih je odmah negodovao i govorio da je on odgovoran i da se tu ne može okupljati. Episkop Atanasije i iguman Mihailo...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 27.Jun.2020, 22:30

TRIMEROM PROTIV VLADIKE Albanac ometao bogosluženje u hramu Svetog Nikole u Novom Brdu (VIDEO)

Bogosluženje umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija u Novom Brdu danas je trimerom ometao jedan Albanac.

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2020

NIŠTA IM NIJE SVETO: Albanci motornim kosilicama ometali vladiku Atanasija da služi pomen (VIDEO)

NIŠTA IM NIJE SVETO: Albanci motornim kosilicama ometali vladiku Atanasija da služi pomen (VIDEO)

U pratnji episkopa bili su i igumanija Irina iz manastira Svetog Dimitrija kod Sušice i paroh novobrdski otac Stevo Mitrić, a nešto kasnije došao je i istoričar Dejan Ristić.. Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije sa igumanom manastira Svetih Arhangela, arhimandritom Mihailom, posetio je Novo Brdo i služio pomen u crkvi Svetog Nikole, nekadašnjem sedištu novobrdskih mitropolita. Dok je episkop služio pomen, jedan Albanac je ometao uključenom kosilicom, kako se pojanje...

Detaljnije >>

Izvor: JuznaSrbija.info, 21.Jun.2020, 20:14

Funkcioneri i političari u Nišu izašli na glasanje (FOTO)

Funkcioneri i političari u Nišu izašli na glasanje (FOTO)

Funkcineri i nosioci lista političkih stranka u Nišu, glasali su danas na svojim biračim mestima.. Darko Bulatović gradonačelnik Niša, glasao je na biračkom mestu broj 4 u ETŠ „Nikola Tesla, Zvezdan Milovanović, poverenik GrO Srpske napredne stranke, glasao je u OŠ “Kole...

Detaljnije >>