Slava Sveti Nikola
Slava Sveti Nikola

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli.
Slavi se 19. decembra u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve.
Srpske porodice koje tog svetitelja imaju za zaštitnika na taj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i u krugu najbližih slave svetog Nikolu. Dok pola Srbije slavi slavu ostatak naroda ide na čestitanje jer je jedna od najvećih slava u zemlji.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari u oblasti Likije na području Male Azije kao jedinac poznatih i bogatih roditelja None i Teofana. Kao jedinca darovanog im od Boga oni su dete posvetili Bogu. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine prema Julijanskom kalendaru 6. decembra i taj se dan obeležava kao pomen na svetitelja, jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici smatraju svetog Nikolu borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, dok njegovo ime znači narodni pobeditelj jer grčka reč Niki znači pobeda dok Laos znači narod i vernici.
Nikolaj se duhovnom životu naučio od svog strica Nikolaja episkopa patarskog koji je osnovao manastir Novi Sion gde se Nikola zamonašio. Posle smrti roditelja Nikola je imanje razdelio i podelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe.

Pročuo se zbog svog milosrđa kao sveštenik u Patari, ali je on krišom činio dobra dela. Zatim sveti Nikola biva izabran za arhiepiskopa u gradu Miru u Likiji. Poučavao je narod veri i zakonu Božjem, obilazio je bolesne, otkupljivao zarobljenike koji su bili prodavani kao robovi, i puštao ih na slobodu. Do dolaska na presto cara Konstantina za vreme vladavine cara Dioklecijana sveti Nikola je bio zatvoren u tamnicu gde je zatvorenike i tada poučavao veri. Nakon toga vraća se na svoje mesto u crkvi.
Sveti Nikolaj je odlučio da obiđe sveta mesta, na putu obilaska Nikolaju su se dešavala mnoga čuda, posle obilaska svih mesta svetih sveti Nikola je unajmio lađara da ga odveze u Likiju ali lađar je iako je uzeo novac hteo da ode na drugu stranu. Tada se podigao jak vetar i okrenuo brod u pravcu Likije, a svi mornari koji su pokušavali da vrate brod nisu uspeli. Punim jedrima brod je stigao u Likijsko pristanište gde se sveti Nikola iskrcao. Svetog Nikolu poštuje sav hrišćanski svet.

Umro je u Miru 345. godine a potom su nekoliko vekova njegove mošti počivale u sabornoj crkvi tog grada. 1096. godine posmrtni ostaci svetog Nikole prenete su u Bari u južnoj Italiji, u crkvu svetog Jovana Preteče. I danas mošti svetog Nikole počivaju u Bariju u crkvi svetog Nikole koju su u njegovu slavu podigli građani verujući i poštujući Nikolu kao čudotvorca i iscelitelja. Prema predanju smatra se da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom te je stoga ovaj srpski kralj u kom su pohranjene mošti svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovu izgradnju. Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod, spasavao narod od gladi, branio Likiju i ostale gradove od ratnih opasnosti i kriza. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika, i danas se veruje da pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika. Tokom vekova sveti Nikola je postao jedan od najpopularnijih svetaca.

U cilju sećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci. Veliki broj vernika obeležava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu kojom prilikom se uz slavsku sveću i kolač kao i Oče naš okupljaju članovi porodice mole Bogu i slave ovog svetitelja kao zaštitnika.

Sveti Nikola čudotvorac zaštitnik pomoraca i siromašnih je jedan od najvoljenijih hrišćanskih svetaca i to ne samo kod pravoslavnog naroda. Jedan od razloga za veliku popularnost svetog Nikole kod Srba jeste više od 600 srpskih crkava koje nose njegovo ime je sasvim ovozemaljski. Sveti Nikola pada za vreme posta a za posan ručak se uvek imalo, brašno, kupus, krompir, kao i rakija bili su dovoljni da ugoste komšije i rodbinu. Razlog za njegovu popularnost treba tražiti u samoj ličnosti svetog Nikole koji je svo bogatstvo svoje razdelio siromašnima, nemoćnima i starima.

Svojim čudesnim moćima sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: B92, 25.Okt.2021, 21:27

Šinavatra bi da proda Svetog Nikolu

Šinavatra bi da proda Svetog Nikolu

Kompanija "Global TS Montenegro" Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, želi da proda jugoistočni deo ostrva Sveti Nikola.. Njega je pre četiri godine kupila od srpskog biznismena Stanka Caneta Subotića, pišu podgoričke Vijesti. Više izvora je ovom listu nezvanično potvrdilo da najbogatiji Crnogorac, čije bogatstvo se prema Forbsovoj listi procenjuje na 1,6 milijardi dolara, želi da proda zemljišni kompleks od tri i po...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 25.Okt.2021

Bivši tajlandski premijer želi da proda deo crnogorskog OSTRVA SVETI NIKOLA, koje je kupio od Caneta Subotića

Kompanija "Global TS Montenegro" u vlasništvu Taksina Šinavatre, naturalizovanog Crnogorca i bivšeg tajlandskog premijera, pokušava da proda jugoistočni...

Detaljnije >>

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2021, 15:07

VANDALIZAM U NOVOM PAZARU: Oštećeno nekoliko spomenika na pravoslavnom groblju

VANDALIZAM U NOVOM PAZARU: Oštećeno nekoliko spomenika na pravoslavnom groblju

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i zamenik gradonačelnika Igor Novović sa saradnicima, jutros su obišli pravoslavno groblje Šestovo, gde je nekoliko nadgrobnih spomenika porušeno i oštećeno.. Oni su razgovarali sa sveštenicima protojerejom stavroforom Tomislavom Milenkovićem, starešinom Petrove crkve i protojerejom Slobodanom Ðorićem, starešinom crkve Sveti Nikola, koji su izrazili...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 18.Okt.2021, 16:16

NAJ U BEOGRADU "Zlatni papagaj" bio je prvi pravi kafić u prestonici, našao se u čuvenoj pesmi Električnog orgazma, kažu da je DONEO TRST U BEOGRAD

U blizini današnje Ruzveltove ulice na Zvezdari, na uglu Gobljanske i ulice Svetog Nikole, nadomak Novog...

Detaljnije >>

Izvor: Danas, 18.Okt.2021

VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

Za VMRO-DPMNE su većinski glasali građani opština Aerodrom, Veles, Butel, Vinica, Pehčevo, Gazi Baba, Gradsko,...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 18.Okt.2021

Makedonija, VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština

U prvom krugu lokalnih izbora u Makedoniji stranka VMRO-DPMNE proglasila pobedu u 18 opština. Za VMRO-DPMNE su većinski glasali građani opština Aerodrom, Veles, Butel, Vinica, Pehčevo, Gazi Baba, Gradsko, Zelnikovo, Zrnovci, Karbinci, Kratovo, Mogili, Novaci, Petrovac, Prilep, Sopište, Sveti Nikola i Štip.Prema rečima potpredsednika VMRO-DPMNE Aleksanda Nikolovskog, stranka ima ubedljivo vodstvo u Bitolju, Ohridu, Bogdancima, Đordevu Petrovu i Kicevu,...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 12.Okt.2021, 14:02

SNAŽAN ZEMLJOTRES SRUŠIO CRKVU Stvoren mali cunami na Kritu, stigli prvi snimci: "Ne približavajte se obali" (FOTO, VIDEO)

Crkva Svetog Nikole u mestu Ksirokampos na istoku Krita srušila se nakon što je to grčko ostrvo pogodio zemljotres jačine 6,3 stepena, a šteta je prijavljena i na drugim objektima u toj oblasti.

Detaljnije >>