Izvor: Politika, 26.Feb.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potez od kojeg zavisi Zvezdina sezona

„Crveno-beli” traže još jednog stranca a pošto se radi o četiri plate, nije nemoguće da do 3. marta na Malom Kalemegdanu odjekne i neka „košarkaška bomba”

Prolazno vreme košarkaša Crvene zvezde u ovosezonskoj trci za trofejima i ka glavnom cilju – Evroligi, na pređenih pola puta, više je nego dobro. Klub je stabilizovan, navijači vraćeni u „Pionir”, kao i nekadašnji evropski identitet, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kvalitetnim partijama u najjačem klupskom takmičenju i plasmanom u završnu fazu Evrokupa.

Liderska pozicija u Jadranskoj ligi i pehar Radivoja Koraća u vitrinama, upotpunili su gotovo idiličnu sliku. Kako se u navijačkoj vizuri sve meri isključivo odnosom s Partizanom, dve pobede nad „večitim” rivalom, podigli su optimizam do euforične tačke, što bi moglo da bude opasno po tim, jer ono što dolazi neuporedivo je zahtevnije i važnije.

Odigranih 40 zvaničnih utakmica poprilično su smanjile zalihe snage i energije igrača, posebno u skraćenoj rotaciji uslovljenoj odlascima i povredama. Iz „rostera” su precrtani mlađani Ristić i Cvetković, najskuplja akvizicija i prva napadačka opcija Šilb, dobio je pre mesec i po dana povratnu kartu za Francusku, a potencijalni reprezentativac Mitrović zbog povrede kolena van terena je od kraja novembra (vraća se u martu).

Trener Radonjić uspeo je da u „paklenom februaru” iscedi „suvu drenovinu”, održi nivo rezultata na sva tri fronta, a angažovanje pojačanja odužilo se preko svake mere. Kumovali su tome finansijska situacija, ponuda tržišta u „mrtvom” periodu, ali i nastojanje ljudi koji vode klub i stručnog štaba da se ne ponove greške iz prošlosti, kada su bačene velike pare za „malo muzike”. Ne treba ići dalje od prošle sezone i prisetiti se učinka Brauna, Samardžiskog i Skota...

Da se nešto u proceni kvaliteta stranaca promenilo, pokazuju primeri Nelsona, Dženkinsa i Blažiča. Ako „ubodu” i četvrtog, na Malom Kalemegdanu će moći mnogo mirnije da čekaju finiš sezone. Rok za pojačanja u regionalnoj ligi ističe u ponoć 3. marta, a osim u kuloarima, nema nagoveštaja ko bi mogao da pojača spoljnu poziciju koja će biti na najvećem iskušenju u borbi za plasman u finale Jadranske lige koje donosi novo učešće u Evroligi i prvu titulu prvaka u ovom takmičenju, kao i u domaćoj Superligi.

Ispadanjem iz igre Šilba, logično se nametnula potreba za krilom, ali sled događaja i Radonjićevo „razvlačenje” Nelsona, Dženkinsa, Blažiča, Lazića i Simonovića od „keca do trojke”, pokazalo je da tako i ne mora da bude. Zvezdi je neophodan igrač koji može da donosi razliku, sigurne poene u neizvesnim završnicama, kojih će biti na pretek. Pobeda njene spoljne linije nad Partizanovom u drugom derbiju samo je opsena, jer u onom što sledi, prednost Kinzija, Bogdanovića, Pavlovića i Bertansa čiji se povratak očekuje, je kristalno jasna, a u Zvezdi to veoma dobro znaju.

Skoti Hopson i Majk Heris su imena koja su poslednjih dana cirkulisala kroz srpske pisane i elektronske medije, a na čiji pomen su trener Radonjić i direktor Ristović gotovo imali istovetan odgovor – stići će igrač koji bi trebalo da pomogne u ostvarenju ovosezonskih ciljeva. S obzirom da se radi o četiri plate, nije nemoguće da do 3. marta na Malom Kalemegdanu odjekne i neka „košarkaška bomba”, poput beka Bobija Brauna (29,188), prošle sezone najboljeg strelca Evrolige u dresu Sijene. I njegova radna biografija je na Radonjićevom stolu, a pojačanje je najavljeno iz Kine...

Mirko Stojaković

objavljeno: 27.02.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.