Partizanov Leonardo - ponos Brazila u Evropi! Samo je jedan ispred, a nije Nejmar…

Izvor: MozzartSport.com, 14.Mar.2017, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partizanov Leonardo - ponos Brazila u Evropi! Samo je jedan ispred, a nije Nejmar…

Interesantna statistika

Kada se podvuče crta, stranci u srpskom fudbalu su uglavnom bili veći promašaji nego pogoci. Pogotovo se to odnosi na Brazilce koje su uglavnom Crvena zvezda i Partizan najavljivali kao mađioničare, a ispostavili su se kao trećerazredne "mačke u džaku" koje su Žogu bonito videli samo na Jutjubu.

Zato je najbolji >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Partizanov igrač ove sezone Leonardo posebna priča. Jedan je od retkih Brazilaca koji su ostavili dobar utisak u srpskom fudbalu. Štaviše, Leonardo bi mogao da postane najbolji Brazilac koji je igrao u srpskom fudbalu.

Počelo je krajem prošlog veka kada je Crvena zvezda eksperimentisala sa Adilsonom i Vilijamsom koji nisu ostavili nikakav utisak i brzo su zaboravljeni. Kada su se večiti okuražili da dovode strance pre deceniju i kusur, počela je prava najezda. Pre svih Brazilaca. Mnogi od njih su upisani kao skupoceni promašaji u istoriji velikana sa Topčiderskog brda. Na terenu nisu davali nikakav doprinos, a van njega su bili troškovi koji su dodatno zaduživali komšije sa Topčidera.

Jedni od retkih koji su ostavili dobar utisak su bili Antonelo Žuka u Partizanu i Evandro Goebel u Crvenoj zvezdi. I Kleo koji je igrao u oba kluba. Oni su na kraju i otišli u pristojne lige na Zapadu, Evandro u Eštoril, pa Porto i Hal Siti, a Žuka u Deportivo La Korunju. Kleo je obezbedio bogat ugovor u Kini. Ali većina njihovih zemljaka je odlazila uz mnogo manje pompe nego kada su dolazili. I sa obaveznom tužbom u rukama. Baš su se trudili da zatvore vrata brazilskim fudbalerima u Srbiji…

Teško je pobrojati ih sve, ali kao veliki promašaji se pamte: Edgar, Džeferson, Fereira, Vinisijus Pašeko, Edson u Crvenoj zvedi, podnosno Vitor Ugo, Vašington, Fabrisio Dornelas, Eliomar, Eduardo Pašeko, Anderson Markes u Partizanu (dodajte u komentarima koga smo zaboravili).

Naravno, treba uzeti i pedigre sa kojim igrač dolazi. Nije isto kada dođu igrači kao Žuka i Evandro koji su igrali u brazilskim velikanima ili kada neko prevesla večite i uvali im Andersona Markesa ili Džefa Silvu iz druge lige. Doduše, i Edson je imao pedigre, ali se pokazao kao nezainteresovani prolaznik…

I onda je došao Leonardo koji je na odličnom putu da nadmaši sve svoje zemljake koji su fudbalski hleb zarađivali u Srbiji. Štićenik moćnog ukrajinskog agenta Dmitrija Seljuka je došao kao jedan od najplaćenijih igrača u istoriji srpskog fudbala, ali je za sada pokazao da zaslužuje taj novac i da pravi razliku na domaćim poljanama.

Iako nije klasični napadač, Partizanov Leo je za sada osvetlao odraz brazilskog fudbala. Ponekad sebičan, nervozan i indolentan ("pravi" Brazilci su takvi), Leonardo je ipak klasa za većinu domaćih talenata i zvezdica. Vrlo brzo se nametnuo kao vođa Partizana i iako nije klasični napadač, postao je najbolji strelac lige.

Sa 14 golova, Leonardo prednjači u Superligi i glavni je razlog što se Partizan i dalje nada tituli. Uz to, jesenas je rešio derbi. Ume ponekad da nestane na terenu, ali i da kao u tom derbiju pogodi kada je najvažnije. Izdvaja ga i što je jedan od retkih igrača u Superligi koji ume da izvede prekid i na taj način postigne gol. Klasičan je polušpic koji ume da se ubaci pred gol i zameni poziciju sa saigračima čime zbunjuje odbrane protivnika. Iako nije tipičan centarfor, ima urođen instinkt za gol i može se reći da je posle dugo vremena u Srbiji, neki Brazilac osvetlao obraz najfudbalskije nacije sveta.

Prošle sezone je slično krenuo Zvezdin Portugalac Ugo Vijeira i čak došao na prag reprezentacije Portugalije koja se kasnije okitila evropskom titulom. Na kraju se nije poneo korektno prema klubu i sve to ga je koštalo boljeg transfera i nastavka karijera, pa mu se vratilo selidbom u Japan.

Prva puška Portugalije! Zvezdin Ugo ubitačniji od Realovog Ronalda, čeka se poziv selektora (VIDEO)

Selektor Portugalije snima Uga na derbiju

Leonardo je sada u sličnoj koži. Naravno, on ne može da sanja o reprezentaciji svoje zemlje, ali može o selidbi u neku jaču ligu i klub. Može Partizan i Srbiju da pamti po lepom i kao najvažniju odskočnu dasku u karijeri. Ako bude imao strpljenja koje Vijeira nije imao imao...

Ono što je posebno zanimljivo je da je Leonardo drugi najefikasniji brazilski fudbaler u Evropi kada se računaju šampionati širom Starog kontinenta. Brazilaca u tim prvenstvima ima preko 1.000… Samo u pet najjačih liga Evrope, igra čak 247 Brazilaca. Samo jedan Brazilac u Evropi je efikasniji od Leonarda kada se računaju nacionalna prvenstva.

U pitanju je nova senzacija portugalskog fudbala Tikinjo Soareš koji je ove zime prešao iz Vitorije Gimaraeš u Porto. On je dao 16 golova. Leonardo je upisao dva manje. Sledi Džonatan Kafu iz bugarskog Ludogoreca. Veteran Vagner Lav iz Alanje je u turskom prvenstvu dao 11 golova, a Žunior Moraiš iz Dinama je prvi strelac ukrajinskog prvenstva sa 10 golova. Interesantno, Nejmar je u Primeri dao samo devet golova.

E, sada… Koliko vrede golovi u Srbiji sami procenite. Ugu Vijeiri prošle sezone nisu bili dovoljni za transfer na Zapad, Katai je jedva uspeo da se proda kao najbolji strelac lige, ali svakako da Leonardu treba odati za priznanje za ono što je do sada prikazao u Srbiji. Pogotovo ako se zna kada i u kakvim okolnostima se priključio timu.

Njabolji brazilski strelci u evropskim šampionatima (koji su dali više od tri gola)

Tikinjo Soareš (Vitorija Gimaraeš/Porto) - 16

Leonardo (Partizan) - 14

Kafu (Ludogorec) - 13

Vagner Lav (Alanja) - 11

Žunior Moraiš (Dinamo Kijev) - 10

Firmino (Liverpul) - 9

Vilijan Žoze (Real Sosijedad) - 9

Lukas Moura (PSŽ) - 9

Kajo (Grashopers) - 9

Žonatas (Rubin) - 8

Boldrin (Steaua) - 8

Vagner (Široki) - 8

Lukas (Pelister) - 8

Džonatan (Valeta) - 7

Vinisijus (Arka) - 7

Tavares (Maribor) - 7

Eber (Slaven) - 7

Rafael (Borusija Menhengladbah) - 6

Rikardinjo (Šerif) - 6

Venuta (Austrija) - 6

Edmilson (Standard) - 5

Klaudir (Gandžasar) - 5

Natan (Vitese) - 4

Dijego Farijas (Kaljari) - 4

Režinaldo (Karabag) - 4

(FOTO: MN Press)
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.