Nova godina, nova Zvezda – sada se čeka kontinuitet

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 11:52

Nova godina, nova Zvezda – sada se čeka kontinuitet

Košarkaši Crvene zvezde su uspeli da upišu i drugu pobedu protiv Fenerbahčea ove sezone.

Posle osam uzastopnih trijumfa Fenera u Istanbulu, deveti put su slavili crveno-beli - 76:85.

Pobeda je došla u veoma bitnom trenutku, s obzirom da je početak drugog dela sezone u Evroligi.

Zvezda je uspela da dodje do druge pobede u gostima ove takmičarske godine, prethodno je slavila samo protiv Makabija, koji je bio domaćin u beogradskoj hali “Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikolić”.

Crveno-beli su sada posle 18. kola u Evroligi, ostali na 15. poziciji, ali imaju sedam pobeda i 11 poraza.

Napravljen je veliki pomak, s obzirom sa slede dueli sa direktnim rivalima, koji traže svoje mesto u 10 najboljih ekipa, a samo su na tri pobede ispred.

Prvi naredni duel je već za dva dana sa Partizanom na domaćem terenu,a potom sledi novi dupli program, gde Zvezda prvo putuje u Francusku na duel sa Asvelom, a potom u Milano, gde ih dočekuje Armani.

Zvezda je upisala bitnu pobedu, a velika prevaga je napravljena u završnici treće i početkom četvrte četvrtine.

Posle prvih 20 minuta, gde je Fener bio dobro raspoložen šuterski, Zvezda je dobrom odbranim uspela da održi egal, dobro zatvorila reket.

Hteo je šut domaću ekipu, koja je u prvoj četvrtini ubacila četiri trojki iz isto toliko pokušaja, dok je procenat pao do poluvremena na 50%.

Ipak, u bitnim momentima je pogađala i Zvezda, a veći deo posla je odbrana odradila veći deo posla. O tome govori podatak da je Fener u drugom kvartalu postigao samo devet poena.

Iako je u nekim momentima bilo i +10, crveno-beli su uspeli da se vrate do egala i na poluvreme odu sa poenom zaostatka - 35:34.

Na startu drugog poluvremena, pa sve do isteka šestog minuta, Fener je imao dvocifrenu prednost, najviše vođen dobrim šutom (55:45)

Tada je usledila bitna serija crveno-belih 16:2, gde su prvo do kraja treće četvrtine došli do eglaa (57:57), a potom i preokreta na startu poslednjeg kvartala (57:61).

Zvezda je tada preuzela vođstvo i nije ga ispuštala do samog kraja.

Delovalo je da Fener može da se vrati, kada je na tri minuta do kraja prišao na -6 (67:73), ali usledila je trojka Teodosića, prva za njega na meču u veoma bitnom trenutku.

Da bi do kraja bila upisana sigurna pobeda.

Zvezda je na ovom meču uspela da smanji broj šuteva za tri poena, uputila je svega 22 pokušaja, od čega su osam uspešni (36%). Igrači su dobro selektovali šuteve i kada nije išlo, lopta je završavala pod košem.

Kada je u pitanju igra za dva poena, iz 34 pokušaja, uspešno je postignuto 19 koševa (56%), što su dobri procenti.

Kao i čitave sezone, crveno-beli su dominantni u skok igri. Na ovom meču su zabeležili čak 10 ofanzivnih i 26 defanzivnih, za ukupno 36 skokova, četiri više od rivala.

Nekoliko puta je Džoel Bolomboj dolazio do poena, baš iz tog ekstra napada, dok Fredi Gilespi nije uspevao da se upiše u strelce, a dva puta je hvatao skok.

O dobroj timskoj igri, govori 20 asistencija, od čega je osam upisao Miloš Teodosić.

Zvezda je svela meč na 10 izgubljenih lopti dok je Fenerbahče imao 15.

Džoel Bolomboj se još jednom pokazao kao najbolje pojačanje crveno-belih ove sezone. Jedini je konstantan, a ovoga puta je uspeo da nadmaši rekord karijere, koji je postavio u meču sa Makabijem. Uspeo je da upiše 24 poena i šest skokova. Bio je nerešiva enigma za odbranu Fenerbahčea.

Dobru partiju posle dužeg vremena je pružio i Rokas Gedraitis, koji je postigao 19 poena uz sedam skokova. Njegovi poeni su dolazili u ključnim momentima, kada je najviše trebalo crveno-belima da održe prednost i ostanu na pobedničkom putu.

Adam Hanga je takođe iza sebe ima oodličan meč, za 19 minuta na terenu pogodio je dve bitne trojke, ukupno upisao 12 poena (4/6 iz igre) uz četiri skoka.

Pored dobre odbrane, Branko Lazić je dao Zvezdi i u napadu. Postigao je osam poena uz jedan skok. Pored toga, odigrao je odličnu odbranu na bekovima, ali je na kraju meč završio sa pet faulova.

Kao i u Atini, pokušao je Fener da udvaja Miloša Teodosića i tako ga zaustavi, ipak postigao je bitne poene kada je trebalo, dok je veći deo meča razigravao ekipu. Upisao je šest poena uz osam asistencija i tri skoka.

Mladi Nikola Topić je imao dobar debi, iako je postigao samo četiri poena, upisao je jedan skok i četiri asistencije. Uneo ne je novu energiju Zvezdi i pokazao se kao dosta zreo igrač, iako mu je samo 18 godina.

Sa druge strane, Fredi Gilespi se još uvek nije prilagodio. Samo tri minuta za njega, tri skoka i dva faula.

Zvezda je na najbolji mogući način otvorila godinu, upisavši pobedu u gostima. Sada je potreban samo kontinuitet, kako bi crveno-beli uhvatili priključak ka gornjem delu tabele, koji nije daleko.

Ostalo je još 16 utakmica do kraja sezone.

Izabranici Janisa Sferopulosa već u četvrtak od 20 časova dočekuju Partizan u "Beogradskoj areni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.