Izvor: Tech-Lifestyle.com, 30.Apr.2024, 18:02

TOP 5: pametnih uređaja za kuću koje biste trebali instalirati pre leta

Mnogi pametni uređaji postali su stalna postavka u modernim domovima tokom cele godine. Koristite svoj pametni zvučnik svakodnevno jer je spreman da reprodukuje omiljene pesme ili odgovori na pitanja bez obzira na godišnje doba. Vaši pametni utikači se takođe često koriste, kontrolišući različite aparate dan za danom.
Međutim, tokom letnjih meseci, određeni pametni uređaji postaju posebno korisni iz različitih razloga. Prvo, poboljšavaju udobnost vašeg životnog prostora čak i sa porastom temperatura. Takođe smanjuju vaše račune za komunalije tokom vrelog perioda kada je vaša potrošnja energije možda na vrhuncu. I, naravno, kao i svaki drugi pametni uređaj, pružaju uobičajenu praktičnost očekivanu od takve tehnologije. Kako bismo vam pomogli ovog leta, sastavili smo pet neophodnih uređaja za transformaciju vaše kuće u pametnu kuću koja je bolje opremljena za toplije mesece, od pametnih termostata koji mogu automatski hladiti vaše prostorije do robotskih čistača bazena koji mogu održavati vaš bazen besprekorno čistim.
Pametni termostat Smart thermostat Ništa vas ne može brže dovesti u loše raspoloženje od ulaska u kuću po vrelom letnjem danu, očekujući da vas dočeka hladan vazduh, a samo vas dočeka ista vrelina koju ste se nadali da ćete izbeći. A onda se setite da ste isključili HVAC pre nego što ste krenuli na posao tog jutra. Ako je ovo ponavljajući problem za vas svako leto, moglo bi biti vreme da instalirate pametni termostat pre nego što stigne leto.
Pametni termostati rade isto što i tradicionalni – kontrolišu temperaturu vaše kuće – ali su znatno praktičniji. Glasovnim komandama ili sa nekoliko dodira na vašem pametnom telefonu, možete podesiti koliko hladno želite da bude u vašoj kući, bez ustajanja iz kreveta ili čak potrebe da budete unutar kuće. To znači da možete postaviti temperaturu vaše kuće dok još idete sa posla, osiguravajući da se vratite u lepu i udobnu sobu. Pametni termostati takođe štede novac tokom letnjih meseci kada ćete obično koristiti više energije – zahvaljujući svojim sposobnostima učenja.
Dok koristite termostat, on posmatra vaše navike, poput vaših preferiranih temperatura i dolazaka i odlazaka. Zatim koristi ove podatke da se prilagodi vašim potrebama i preferencijama i automatski prilagodi klimu vaše kuće. Ovo smanjuje račune za energiju, a najbolji pametni termostati vam mogu pomoći da godišnje uštedite i do 26%. Neki modeli mogu da otkriju kada su prozor ili vrata ostavljeni otvoreni i automatski pauziraju vaš HVAC kako bi sprečili rasipanje energije.
Pametni ventilator Smart fan Koliko god želeli da vaš sistem klimatizacije radi 24 sata dnevno, to nije uvek najpraktičnije rešenje za vaše probleme sa hlađenjem. Možda živite na mestu koje doživljava samo kratke periode vreline, ili vaša kuća nema puno direktnog sunčevog svetla, čuvajući stvari relativno hladnima unutra. U takvim slučajevima, pametni ventilator može biti bolji izbor.
Kao i klima uređaji, pametni ventilatori imaju za cilj da vas rashlade, iako rade na drugačiji način. Umesto da hlade vazduh, ventilatori ga cirkulišu, što je često dovoljno da pruži efekat hlađenja. Iako vazduh koji se isporučuje nije hladan po prirodi, pametni ventilatori dolaze sa praktičnim opcijama koje ih čine vrednim ulaganja. Na primer, mogu se daljinski kontrolisati glasom ili putem njihovih pridruženih aplikacija. Neki ventilatori su takođe opremljeni senzorima temperature i vlage, što im omogućava da automatski podešavaju brzinu vetra kako bi održali udobnu atmosferu. Drugi, međutim, omogućavaju izbor između čak 12 brzina, sa različitim režimima za različite situacije poput svakodnevne upotrebe ili tišeg rada tokom spavanja.
Pametni sistem za zalivanje Smart watering system Sunce sija, povetarac je svež, i dan je savršen za provod u bašti. Onda primetite da vaš travnjak nije baš tako živopisan kao što biste želeli. Možda ste opet zaboravili da uključite prskalicu ili ste je isključili kako ne biste trošili vodu. Ako želite da vaš travnjak bude bujan i zelen tokom leta bez tereta ručnog uključivanja ili osećaja krivice zbog rasipanja vode, pametni sistem za zalivanje bi mogao biti rešenje koje vam je potrebno.
Pametne prskalice ispunjavaju zadatke održavanja travnjaka na vašoj listi obaveza automatskim zalivanjem. Aktivira se prema rasporedu koji kreirate, koji je takođe prilagodljiv za različite delove vaše bašte sa različitim potrebama za zalivanjem. Pametne prskalice podržavaju aplikacije i komande glasom, tako da možete zaboraviti na trčanje kroz prskalice da biste došli do uređaja za podešavanje.
Sve što vam je potrebno su nekoliko dodira na vašem telefonu ili brz poziv Alexi ili Google Assistant-u. Što se tiče troškova energije, neke pametne prskalice su opremljene protocima kako bi vam pružile jasnu sliku o vašem korišćenju vode. Postoje i modeli sa praćenjem vremena koji automatski preskaču sesiju zalivanja ako je kiša na pomolu ili prilagođavaju raspored kako bi sprečili da se vaš travnjak previše zalije. Postoje čak neke dovoljno snalažljive da modifikuju izlaz vode na osnovu stanja vaše zemlje i mogu da se isključe u slučaju curenja, čime štede vodu i novac.
Pametni čistač bazena Smart pool cleaner Ako je lenčarenje u vašem dvorišnom bazenu za vas vrhunac leta, verovatno ste dobro svesni koliko je dosadno pronaći ispred bazena prekrivenim prljavštinom i lišćem baš kada se spremate da se kupate. Naravno, uvek možete izdvojiti vreme da očistite bazen, ali to nije baš ono što biste želeli da radite tokom letnjih dana. Tu dolaze pametni robotski čistači bazena.
Dizajnirani su da osiguraju da bazen ostane čist sa minimalnim naporom sa vaše strane. Mogu se nositi sa širokim spektrom zadataka čišćenja, od skidanja algi i bakterija sa poda bazena, zidova, stepenica, pa čak do vodene linije, sve do hvatanja finog mulja i većih mrvica poput lišća i grančica. Neki modeli su čak opremljeni inteligentnim sistemima sposobnim za procenu veličine i oblika bazena radi optimizacije vremena čišćenja i osiguravanja temeljnog pokrivanja. Pomoću Wi-Fi povezivosti uređaja, možete ih kontrolisati putem mobilne aplikacije ili omiljenog pametnog glasovnog asistenta. To omogućava lako zakazivanje sesija čišćenja, specifikovanje zona čišćenja i praćenje napretka čistača i istorije čišćenja.
Govoreći o jednostavnosti korišćenja, neki robotski čistači su bežični, što ih čini fleksibilnijim i prenosivijim. Imaju korisne funkcije poput automatskog povlačenja za lako vađenje iz bazena i plug-and-play operacije, gde se čistač jednostavno spusti u bazen i aktivira, kako bi održavanje bazena bilo manje naporno.
Pametne roletne i zavese Smart blinds and curtains Uživanje u suncu je jedno od pravih zadovoljstava leta, ali sunce može biti pomalo dosadno kada ste u sobi i pokušavate da se opustite ili obavite neki posao. Zraci ne samo što prave odsjaj na vašim ekranima, već i pretvaraju vašu sobu u improvizovanu saunu. Ručno podešavanje vašeg pokrivača prozora nije uvek najzabavnija stvar, pogotovo kada to morate uraditi više puta dnevno. Modernija alternativa su pametne roletne i zavese.
Ovi pametni uređaji donose i praktičnost i moguće uštede u troškovima. Kontrolisanje vašeg pokrivača prozora je jednostavno kao korišćenje daljinskog upravljača, mobilne aplikacije ili čak glasa. Ovi gadžeti takođe mogu da razmišljaju umesto vas, automatski vršeći prilagođavanja na osnovu različitih faktora.
[td_smart_list_end]

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Povezane vesti

Kakva nam krema za sunčanje treba

Izvor: eKlinika.rs, 01.Maj.2024, 14:22

Prvo, potrebno je reći da je zaštita od sunca neophodna tokom cele godine, ali intenzitet štetnih ultraljubičastih zraka dostiže vrhunac tokom kasnog proleća i leta. To se sada menja i štetnim ultraljubičastim zracima smo znatno izloženi i u ranom proleću i kasnoj jeseni.. Krema za sunčanje...

Nastavak na eKlinika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.