Naselju Crvena zvezda po nalogu suda privremeno uključena struja

Izvor: JužneVesti.com, 11.Jan.2019, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naselju Crvena zvezda po nalogu suda privremeno uključena struja

Posle pola godine bez svetla, stanovnici Crvene zvezde dobili su struju 6. januara. Problem sa dugovanjem nije rešen, ali je Elektroprivredi Srbije iz Višeg suda naloženo da uključe struju, što je privremena mera do okončanja postupka.

Ova mera doneta je na osnovu tužbe 42 ljudi, skoro svih iz Crvene zvezde. U ovoj tužbi, kako je saopšteno iz Evropskog centra za prava Roma, učestvuje i ova >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << organizacija. Iz EPS-a je potvrđeno da su postupili po nalogu Višeg suda, što su rekli i sami stanovnici ovog naslja.

Na Badnji dan smo posle šest meseci konačno dobili struju. Ali je sve neizvesno, sad mogu da dođu da nam isključe, pa smo u strahu. Bilo je strašno jer sa svoja četiri sina i desetoro unučadi živimo u domaćinstvu bez svetla, bez televizije, ložili smo da bismo se grejali. Ali su deca učila na sveću - kaže Nurija Dž.

Iz Višeg suda kažu da je EPS-u naloženo da nastavi isporuku struje do okončanja postupka po tužbi koja je podneta za utvrđivanje diskriminacije i naknade štete. Rešenje koje je usvojeno na predlog onih koji su tužili EPS, objašnjavaju, nije pravosnažno.

Tako da je ovo samo jedna od faza u postupku, ne znači da će takav glavni ishod stvari da bude. Jednostavno se odlučilo o tom predlogu koji je u toku postupka javljen - navode iz Višeg suda.

Podsetimo, stanovnicima Crvene zvezde struja je isključena početkom juna zbog dugovanja od 54 miliona dinara. Ljudi koji stanuju u ovom niškom naselju objašnjavaju da je problem sa snabdevanjem višestruki, od toga da je celo naselje povezano na svega nekoliko strujomera što ih vrlo brzo "odvuče" u crvenu zonu i daleko skuplje kilovate.

Upravo zbog ovog, kako se navodi u tekstu Evropskog centra za prava Roma (ECPR), pred sudom ova organizacija i pojedinci iz naselja pokušavaju da dosegnu pravdu jer potrošači imaju prava na pojedinačno brojilo, a njihova dva koja mere potrošnju više od 100 porodica zavedena su, kako pišu iz ECPR, pod "romsko naselje". Zato su EPS, kako se navodi, tužili za "diskriminaciju romske zajednice po osnovu etičke pripadnosti".

Ovo nije prvi put da su mesecima bili isključeni, a u više navrata izlazili su na ulicu, blokirajući saobraćaj u Ulici Dušana Popovića tražeći da im se uključi struja i da se nadležni pozabave njihovim problemom. Inače, ministarka Zorana Mihajlović i gradonačelnik Niša Darko Bulatović potpisali su memorandum o iseljenju stanovnika Crvene zvezde u objekte koji će biti napravljeni za njih. Od tada se nije mnogo odmaklo, s obzirom na to da je krajem prošle godine rečeno da Grad i dalje nije odredio lokaciju za te namene.

Inače, kako je ranije kazao Mirsad Tair iz ovog naselja, na tom mestu živi više od 100 porodica.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.