Izvor: Politika, 04.Sep.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogao sam da napravim evropsku Zvezdu

Vidim da se sprema velika borba za vlast u Crvenoj zvezdi, interesovanje za funkcije je veliko, javljaju se razni kandidati i masovno se učlanjuju novi članovi

Većina članova Upravnog odbora Crvene zvezde i generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić podneli su pre nešto više od mesec dana ostavke posle zahteva navijača, nezadovoljnih lošim rezultatima. Od tada, Zvezda je vezala pet pobeda i preuzela lidersku poziciju na tabeli, kao jedina ekipa koja još nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pretrpela poraz. Terzić je posle ostavke nastavio da u tehničkom mandatu obavlja svoju funkciju. On za „Politiku” kaže da je jedan od najvećih problema Crvene zvezde to što nema kontinuitet u rukovođenju, pa je u poslednjih 10 godina promenjeno 10 rukovodstava i 20 trenera.

Da li ste se pokajali što ste podneli ostavku sada kada u Zvezdi, bar na sportskom planu, sve dobro funkcioniše?

Još sam na svojoj funkciji u Crvenoj zvezdi, radim svoj posao najbolje što znam i ostaću ovde dok se ne izabere novo rukovodstvo. Igre i rezultati koje Zvezda sada postiže rezultat su sistematskog rada u periodu koji je iza nas. Tim se ne pravi preko noći, to je proces, zato sam tražio i vreme i strpljenje.

Da li imate ambicije da se nađete u novom rukovodstvu?

Podneo sam ostavku i nemam ambiciju da budem deo nekog novog rukovodstva. Imam obavezu da u svom tehničkom mandatu kao ovlašćeno lice pred zakonom odradim profesionalno svoj deo posla do okončanja izbora. Želim da iskoristim ovaj period da završim započete projekte i na sportskom i na poslovnom planu, a to znači da Crvenu zvezdu ostavim na prvom mestu sa najmlađim i najperspektivnijim timom u ligi i sa dugom mnogo manjim nego što sam zatekao.

Izjavili ste da ste dobili podršku navijača na skupštini i da su bili za smanjenje duga čak i po cenu rezultata. Nekoliko dana kasnije tražili su ostavke rukovodstva baš zbog loših rezultata. Šta mislite da se desilo u međuvremenu i da li je neko uticao na njihovu odluku?

Na decembarskoj skupštini je napravljen jasan petogodišnji plan koji je u prvoj godini predviđao stabilizaciju kluba kao prioritet, a ne šampionsku titulu. Plan je jednoglasno usvojen.

Na skupštini održanoj u julu ove godine, usvojen je izveštaj o radu, a ova uprava pohvaljena od strane navijača kao jedna od najboljih koje je klub imao. Samo tri nedelje posle toga se desilo mnogo nelogičnih stvari za koje nemam objašnjenja. Nisam pristalica zavere, ali su mnoge stvari za sada nejasne.

Rukovodstvo čiji ste i vi bili deo smanjilo je dug za deset miliona evra. Kakva je trenutno situacija u klubu?

Na ovo pitanje ću vam najbolje odgovoriti ako vam kažem da je prošlog decembra na izborima za predsednika izašao samo jedan kandidat i da je izašlo samo 150 glasača. To govori koliko je tada bilo interesovanje za funkcije u Crvenoj zvezdi.

Danas vidimo da je interesovanje za funkcije veliko, da se javljaju razni kandidati, da se masovno učlanjuju novi članovi. Vidim da se sprema velika borba za vlast u Crvenoj zvezdi. To mi daje za pravo da kažem da je situacija u klubu mnogo bolja nego prošlog decembra, znači da smo postavili temelje i vratili veru da Crvena zvezda ima svetlu budućnost. U suprotnom, za šupalj čamac se niko ne bi hvatao.

Čudili ste se da je Nebojša Čović ostao u Zvezdi iako klub nije dobio licencu za takmičenje u Evropi. On kaže da je odgovoran koliko i Vi i da ste „paranoični prema njemu”.

Suzdržaću se od bilo kakvih kvalifikacija Čovićeve ličnosti. Ali ne mogu da ne iznesem činjenice. Prvo, u momentu oduzimanja licence ja nisam bio u Crvenoj zvezdi. U to vreme Dragan Džajić je bio predsednik, ali se bavio isključivo sportskim stvarima. Osvojena je šampionska titula, a Džajić je morao da ide iz kluba. Čović je bio potpredsednik zadužen za poslovni i finansijski deo u klubu. Rezultat njegovog rada je bio oduzimanje Uefa licence za međunarodna takmičenja i dug od 52 miliona evra. Drugo, poražavajuće za sve zvezdaše je da za predsednika fudbalskog kluba najavljuje kandidaturu čovek koji za sebe kaže da je prvi put pogledao fudbalsku utakmicu pre dve godine. On sam kaže da nikada nije gledao Savićevića, Piksija, Pančeva, Stankovića, Vidića... Nije gledao na našem stadionu Real, Milan, Bajern... Toliko i o stručnosti i o zvezdaškim emocijama.

Kada je Slaviša Kokeza podneo ostavku, rekao je da postoje članovi upravnog odbora koji su u Zvezdi samo da bi se dočepali fotelja i da bi zarađivali na Zvezdinoj grbači. Da li to znači da su postojale nesuglasice među članovima UO?

Tačno se zna na kojeg člana UO je Slaviša Kokeza mislio, ko je hteo da iskoristi nezadovoljstvo navijača i ko je imao ambiciju da preuzme Crvenu zvezdu. Sve je bilo pripremljeno da se tog dana na UO posle utakmice sa Radničkim izvrši puč i preuzme klub. Međutim, pučisti nisu očekivali tako čvrst i jasan stav dela rukovodstva da hajdučija ne može da prođe. Tu pre svega želim da odam priznanje predsedniku Mijailoviću, prof. Ceroviću, prof. Škundriću, Slobi Babiću... Žao mi je što je iz kluba na takav način otišao veliki broj časnih i kvalitetnih ljudi. Nije problem da se ode iz kluba, ali neka se to učini na korektan i dostojanstven način, u skladu sa statutom i interesima Crvene zvezde.

Zbog čega ste prihvatili da dođete u klub koji je bio u tako lošoj situaciji?

Doveden sam prošlog leta u najveći srpski klub zato što je neko procenio da sam se svojim minulim radom dokazao da sam stručan i kompetentan da vodim instituciju kao što je Crvena zvezda. Žao mi je što je klub bio u takvim egzistencijalnim problemima pa sam morao da se trošim na stvari čiji rezultati nisu toliko vidljivi kao što su vidljivi sportski rezultati. Ovo je trebalo da bude godina sportskih rezultata. I sve naredne godine. Imao sam jasnu viziju kako Crvena zvezda treba da izgleda i kako se dolazi do tog cilja. Jedino rešenje za Crvenu zvezdu je stalno učešće u Ligi šampiona.

Siguran sam u sebe i svoje sposobnosti da od Crvene zvezde mogu ponovo da napravim evropskog velikana, trebalo je samo vremena i strpljenja.

--------------------------------------------------------------------

Rado ću se odazvati pozivu policije

Da li je tačno da ste ulazili u svlačionicu OFK Beograda na poluvremenu utakmice sa Zvezdom, kako se spekuliše, i da li je policija kontaktirala sa Vama u vezi sa istragom koja se vodi povodom tog meča i drugih utakmica domaćeg šampionata?

Mnogo se zlonamerne prašine podiglo posle te utakmice i već sam rekao da je to orkestrirano i naručeno iz dobro poznatih centara. Nisam u poluvremenu utakmice ulazio u svlačionice ni Crvene zvezde ni OFK Beograda, što su potvrdili svi svedoci u svojim izjavama koje su dali kod organa FSS-a koji su vodili istragu. Niko iz policije nije kontaktirao sa mnom, ali ću se rado odazvati svakom pozivu.

--------------------------------------------------------------------

Suđenje prema Zvezdi se malo promenilo

Ranijih godina u Zvezdi su se žalili na suđenje. Ove godine, kada većina smatra da je bilo grešaka u vašu korist, niste se oglašavali. Šta se u međuvremenu promenilo?

Crvena zvezda je u prethodnom periodu bila potcenjivana i sputavana od strane FSS-a i sudijske organizacije. To se u poslednje vreme malo promenilo ali Crvena zvezda i dalje nije zadovoljna suđenjem. To mora mnogo, mnogo bolje.
Pogledaj vesti o: Zvezdan Terzić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.