Zvezdan Terzić
Zvezdan Terzić

Zvezdan Terzić je bivši srpski fudbaler rođen u Vrbasu 21. maja 1966. godine. Bivši je direktor Ofk Beograda i bivši predsednik fudbalskog saveza Srbije. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1955. godine i na višoj trenerskoj školi.
Govori četiri strana jezika i to mađarski, ruski, engleski, i grčki. Zvezdan je u svojoj karijeri igrao devet godina za Ofk Beograd i to od 1987. do 1996. godine, i tu je bio kapiten tima šest godina.

Jednu godinu je igrao u grčkom prvoligašu Kastorija 1997. godine, kada je prekinuo igračku karijeru pošto je dobio poziv da se vrati u svoj matični klub i postane generalni direktor kluba. U vreme embarga 1992. do 1995. godine igrao je četiri puta za najbolju reprezentaciju Jugoslavije. Igrao je na poziciji štopera, dok je za svoj klub odigrao 192 utakmice. Zvezdan je preuzeo Ofk Beograd u trenutku kada je klub proživljavao najteže trenutke u svojoj istoriji. Ofk Beograd je igrao u drugoj ligi, sa velikim dugovima i praznom kasom, sa razrušenim stadionom i slabim kadrom.
Zahvaljujući velikoj energiji, osećajem za biranje igrača, smislom za rukovođenjem i grupom ljudi koje je okupio da pruže finansije idejama, potpuno je reorganizovao klub, formirao novi tim, popravio stadion, i napravio najbolju omladinsku školu u Srbiji. Klub je igrao u međunarodnim Uefa takmičenjima, a igrači Ofk Beograda su činili deo svih državnih selekcija. Ofk Beograd je bio jedini klub u Srbiji koji se sam izdržavao.

Kao nagrada za Terzićev uspešan rad u klubu stigao je predlog da se kandiduje za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. 2005. godine jednoglasno je izabran za predsednika Fudbalskog saveza Srbije. Reformator fudbala u Srbiji, upustio se u borbu protiv nameštanja mečeva, zaposlio je mlade stručne ljude, popravio finansijsku situaciju i napravio spisak planova za dalji rad. Za vreme Terzićevog mandata mlada reprezentacija je osvojila drugo mesto u Evropi, gde je zamenio plave dresove sa crvenim, što su prihvatili i ostali sportovi. Za selektora je doveo Španca Havijera Klementea koji je zadržao samo četiri igrača i sasvim podmladio reprezentaciju. Srbija se nije plasirala na Evropsko prvenstvo u Austriju 2008, ali je sastavljen mlad i talentovan tim koji je nasledio selektor Radomir Antić.

Pomogao je Mišelu Platiniju da bude izabran za predsednika Uefa i postao potpredsednik Uefa i Fifa komiteta za razvoj. Posle velike medijske hajke i raspisane policijske potrage zbog malverzacija u Ofk Beogradu, 12. marta 2008. godine sa nepoznate adrese je podneo ostavku na mesto predsednika FSS. Leta 2014. godine Zvezdan Terzić je krenuo putem Marakane gde se i zadržao. Kao fudbalski funkcioner imao je zavidan staž, protkan i uspesima i neuspesima. Sa zvanjem doktora ekonomskih nauka umeo je da razmišlja, kao što je igraču potrebna potvrda u velikom klubu tako i funkcioneru je potreban pečat velikog uspeha.

Terzić stoji iza uprave i sektora Crvene zvezde već deset godina, i to je najefikasniji odrađeni prelazak za ceo klub. Završen je ogroman posao, pojačanja su stigla i osvojene najveće utakmice. Generalni direktor Crvene zvezde je doveo mnogo stranih igrača u timu, na dobrom je putu i da klub uvede na pripremama za igranje u Ligi Šampiona. U braku je sa suprugom Svetlanom, imaju troje dece Kostadina, Nikšu, i Mašu. Često daje intervjue za novine, a poznat je i po izjavi da bi ukinuo internet i društvene mreže deci jer je to po njemu čisto gubljenje vremena.

Njegov hobi je vožnja biciklom, slobodne dane najčešće provodi u vožnji biciklom jer je to njegova velika ljubav.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

STAMENKOVIĆ ZA HS O ZVEZDANU TERZIĆU: „Pozvao me je pred meč Mladosti i Partizana, morate da poštujete to što radi!“ (VIDEO)

Stamenković se dotakao i teme rada Zvezdana Terzića Gost našeg prvog podkasta bio je nekadašnji čuvar mreže Crvene zvezde i aktuelni golman Mladosti iz Lučana, Saša Stamenković. On je u razgovoru za HotSport podkast govorio o mnogim tema, a jedna od tema bio je...

Izvor: HotSport.rs, 24.Apr.2024, 09:36

Detaljnije >>

SAŠA STAMENKOVIĆ ZA HS PODKAST: „Zvezdan Terzić me je zvao pred meč sa Partizanom, bilo mi je žao Mesija u Pekingu!“ (VIDEO)

Stamenković je za naš portal govorio o mnogim temama Bez ikakve dileme jedan od najboljih golmana Mozzart Bet Superlige, ako ne i najbolji, Saša Stamenković bio je gost prve epizode HotSport Podkasta. Reč je o momku koji je fudbalom krenuo da se bavi potpuno slučajno,...

Izvor: HotSport.rs, 17.Apr.2024, 20:08

Detaljnije >>

O OVOME ĆE SE DUGO PRIČATI: Rade Bogdanović OTVORENO o Vladanu Milojeviću i Zvezdanu Terziću i Z

Nekadašnji fudbaler Rade Bogdanović je gostujući na televiziji "K1" pričao šta mu se dopada kod Crvene zvezde ovog proleća.

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Apr.2024, 15:54

Detaljnije >>

ODMAH POSLE MEČA NA MARAKANI: Terzić otkrio Rusima važnu informaciju

ODMAH POSLE MEČA NA MARAKANI: Terzić otkrio Rusima važnu informaciju

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić govorio je za ruski Sport Express posle prijateljskog meča sa Zenitom (1:0 za crveno-bele).

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Mar.2024, 19:07

Detaljnije >>

Sin Zvezdana Terzića potpisao ugovor u Moskvi: Kroz sport i fudbal jačamo istorijsko prijateljstvo i veze među našim bratskim narodima

Sin Zvezdana Terzića potpisao ugovor u Moskvi: Kroz sport i fudbal jačamo istorijsko prijateljstvo i veze među našim bratskim narodima

Lider Prve lige Srbije OFK Beograd i Dinamo iz Moskve potpisali su Memorandum o saradnji, a u ime dva kluba ugovor...

Izvor: Danas, 21.Mar.2024, 18:02

Detaljnije >>

Foto-ubod: Dejan Stanković posetio Zvezdu, pa ručao zajedno sa Terzićem i upravom u Beogradu /FOTO/

Rukovodstvo Crvene zvezde u sastavu Zvezdan Terzić, Mitar Mrkela i Marko Marin, bilo je na ručku sa bivšim trenerom Dejanom Stankovićem.

Izvor: Sportal.rs, 19.Mar.2024, 17:42

Detaljnije >>

Zvezdina decenija - kako je aktuelno rukovodstvo od kluba bez struje izdiglo crveno-bele do apsolutne šampionske dominacije /VIDEO/

"Džajić mi je svojevremeno rekao - Crvena zvezda jeste lepa, ali je i teška! Teška je jer je odgovornost ogromna i bez obzira na fantastične uslove, koje smo svi zajedno ostvarili u protekloj sezoni, to ne sme...

Izvor: Sportal.rs, 18.Mar.2024, 14:54

Detaljnije >>