Moćna Zvezda na korak do treće titule!

Izvor: B92, 11.Apr.2017, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moćna Zvezda na korak do treće titule!

Košarkaši Crvene zvezde došli su na korak do treće titule u ABA ligi, pošto su u finalnoj seriji poveli protiv Cedevite 2-0 u pobedama.

Zvezda je u drugoj utakmici u hali ’Aleksandar Nikolić’ deklasirala hrvatski klub rezultatom 84:73 i došla na korak do novog trofeja u regionalnom takmičenju.

Priliku da zatvori duel imaće već prekosutra u Zagrebu, a ukoliko do toga ne dođe, ostaće joj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još dva pokušaja – drugi duel igrao bi se takođe u ’Domu sportova’, dok bi se za eventualnu majstoricu serija vratila u Beograd.

Za razliku od prve utakmice, Zvezda je drugi meč otvorila izvrsno i od prve sekunde preuzela kontrolu nad utakmicom. Povukao je Nemanja Dangubić sa tri pogotka sa distance, potom su se razigrali i ostali igrači i prednost je počela da raste.

Prvu četvrtinu zaokružio je Marko Gudurić trojkom sa 10 metara za dvocifrenu prednost, a u drugoj deonici je viđena prava rapsodija ’crveno-belih’. Mitrović je ekspresno došao do 10 poena, posle njega su Marko Simonović i Čarls Dženkis pogađali van linije 6,75 i već tada prelomili susret.

U odbrani su igrali čvrsto i redovno terali protivnika da gubi lopte, posle kojih su ’pucale’ lagane kontre. Izabranicima Dejana Radonjića problem nisu pravile ni nešto brojnije lične greške. Gudurić je trojkom zatvorio i drugu četvrtinu.

Na startu nastavka Cedevita je pokazala da se neće predati, gosti su napravili seriju 10:2 i zapretili, ali su ’crveno-beli’ odbili napad posle tajm auta. U tim trenucima Boutrajt je igrao sam protiv domaće ekipe, da bi u jednoj kontri obnovio povredu zadnje lože i hramljući je napustio parket.

Ni tu nije bio kraj uzbuđenjima, pošto je Cedevita poslednjih 10 minuta otvorila serijom 11:1 i zapretila da spusti razliku na jednocifren broj. Međutim, tada je Lazić napravio nekoliko minijatura u odbrani i napadu, Volters je pogodio važnu trojku i Zvezda je došla na korak do treće uzastopne titule u ABA ligi.

Najbolji u redovima pobedničke ekipe bio je Dženkins sa 16 poena, 7 skokova i 4 asistencije, a najbolje ga je pratio spomenuti Volters sa dva poena manje i 5 uspešnih dodavanja. Dangubić je meč završio sa 12 poena, dok su po 10 dodali Mitrović i Gudurić.

S druge strane, najefikasniji je bio Bilan sa 12 poena, 11 je dodao Džejms, a po 10 su postigli Boutrajt i Šurna.

Treća utakmica na programu je u četvrtak u ’Domu sportova’, od 19 časova.

Uprkos tome što nisu iskoristili prva dva napada, bilo je jasno da su igrači Zvezde mnogo bolje otvorili utakmicu nego onu u ponedeljak. Naterali su Cedevitu da u prva tri minuta izgubi nekoliko lopti i rešavali napade trčanjem. Prvo je Dženkins pogodio 2+1, a onda je i Mitrović položio u kontri za 5:0.

Bilan i Žganec su prekinuli mini seriju protivnika, ali je Kuzmić sa dva lagana poena vratio na 9:4.

Rajan Boutrajt je pokazao zašto je najvažniji igrač Cedevite neverovatnom trojkom posle dobre odbrane Dangubića, ali je na drugoj strani uzvratio Dangubić. U sledećem napadu Nemanja je ostao sam van linije 6,75 i to kaznio za 14:7.

Nastavili su ’crveno-beli’ da pogađaju sa distance – prvo trojka Simonovića, pa dvojka Dangubića, ali su Begić i Tomas na drugoj strani bili precizni. Ipak, igrači Dejana Radonjića su zategli odbranu, pa je posle lagane kontre Voltersa bilo 23:14.

Nemanja Dangubić nastavio je sa fantastičnom partijom pogodivši novu trojku, Šurna je učinio isto, a Marko Gudurić je na fenomenalan način zaokružio prvu četvrtinu – pogodio je trojku sa skoro 10 metara za 29:18.

Druga četvrtina počela je jednim slobodnim bacanjem Milka Bjelice, nakon nesportske greške Mirze Begiće, posle čega je viđena jedna zanimljiva situacija. Simonović je od sudija tražio da sviraju da je lopta prešla preko pola, Tomas je pokupio i dodao do Babića, koji je pogodio trojku za zvukom sirene.

Posle toga je trener Cedevite Đanmarko Poceko dobio tehničku grešku, Lazić je bio precizan sa linije bacanja, ali Zvezda nije rešila dodatni napad – 31:21.

Nastavilo se sa neobičnim scenama na parketu hale ’Aleksandar Mitrović’ – kapiten Luka Mitrović je pogodio sa distance, a onda u duelu sa Šurnom ubacio autokoš. Ipak, ispravio se u sledećim napadima i sa dve treojke odveo Zvezdu na +14.

Posle izuzetne role Mitrovića, nastavili su ’crveno-beli’ da dominiraju šutevima spolja. Prvi pokušaj Dženkinsa nije bio uspešan, ali Amerikanac se nije obeshrabrio. Dva napada kasnije ostao je sam i pogodio za tri, a onda je u kontri uhvatio ofanzivni skok i položio za 44:29.

Problem za Radonjića bio je to što su svi nosioci igre rano zaradili po dve lične greške, ali na parketu se to nije osetilo. Držali su visok ritam, imali mnogo ukradenih lopti i povećavali vođstvo.

Kontra Gudurića, trojka Dangubića, pa nova ukradena lopta i lagano polaganje Dženkinsa za +20 na dva minuta do poluvremena.

Na identičan način Zvezda je zatvorila i drugu četvrtinu – Gudurić pogodio trojku, verovatno pod faulom, pa se na odmor otišlo rezultatom 57:34.

Pauza je uticala na to da se igrači ohlade, pa u prva dva minuta trećeg kvartala nije bilo promene rezultata – Volters je promašio dva šuta za tri, Dženkins je takođe bio neprecizan, a seriju promašaja prekinuo je Boutrajt na drugoj strani, fantastičnim prodorom od koša do koša.

Američki plej igrao je sa bolnom grimasom na licu, ali je i u sledećem napadu napravio sjajan potez. Pogodio je trojku uz faul Mitrovića, potom bio precizan i sa penala za 57:40.

Miro Bilan je doprineo sa dva pogotka zbog čega je Radonjić morao da traži tajm aut, što mu se isplatilo i Dženkins je vezao dva odlična napada. Odbio je napad rivala, a onda je Cedevitu zadesio veliki peh.

Boutrajt je ukrao loptu Kuzmiću na nešto manje od četiri minuta do kraja deonice, krenuo u kontru i odmah se uhvatio za povređenu zadnju ložu. Hrvatski klub ostao je bez najboljeg igrača koji je, sa bolnom grimasom na licu i na ramenima trenera Poceka, napustio igru.

Povreda saigrača uticala je na Hrvate da popuste u odbrani, Volters je sa dva lagana prodora vratio razliku na više od 20 poena, da bi Bjelica pogodio poluhorog za 72:50 pred poslednjih 10 minuta.

Iako se činilo da u ’crveno-beli’ odbili nalet gostiju, novi se dogodio na početku poslednje deonice. Dangubić je bio polovičan sa bacanja za Zvezdu, a u sledećih nekoliko minuta usledila je velika serija Cedevite.

Sa linije penala precizni su bili Džejms i Begić, posle čega je hrvatski tim smanjio na 12 poena razlike. Dejan Radonjić je morao da zatraži minut odmora, a onda su na scenu stupili Volters i Lazić.

Prvo je jedan od najboljih defanzivaca u Evropi izblokirao Begića sa leđa i sprečio da se Cedevita spusti na jednocifren zaostatak, da bi Amerikanac pogodio važnu trojku – 80:66.

Lazić je nastavio da briljira – upisao je dva ofanzivna skoka za nove napade Zvezde, Dženkins je to iskoristio, probio do koša i zaradio faul. Šurna i Džejms su do kraja uspeli da ublaže poraz i Zvezda je dobila i drugu utakmicu, rezultatom 84:73.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zvezda ide u Zagreb po titulu!

Izvor: Mondo, 11.Apr.2017

Crveno-beli savladali Cedevitu i u drugoj utakmici finalne serije, pa će u glavnom gradu Hrvatske imati dve "meč lopte" za trofej i kartu za Evroligu...Uskoro opširnije....IZ MINUTA U MINUT:..- kraj utakmice, pobeda Zvezde i vođstvo u seriji 2:0! Crveno-beli će u Zagrebu imati bar dve meč lopte...

Nastavak na Mondo...

Cedevitu poterao maler za malerom (video)

Izvor: Sportske.net, 11.Apr.2017

U majstorici polufinala plej-ofa ABA lige,protiv Partizana, povredila su im se dvojica igrača, večeras se nešto slično desilo i u finalu protiv Crvene zvezde...Podsetimo, u odlučujućoj utakmici za plasman u finale, Cedevita je ostala do kraja sezone bez Marka Arapovića, dok je plejmejker Rajan...

Nastavak na Sportske.net...

Finalna serija završena za Boutrajta

Izvor: Sportske.net, 12.Apr.2017, 13:05

Amerikanac je u utorak obnovio povredu zadobijenu u meču sa Partizanom i više neće biti u stanju da pomogne svom timu...Košarkaši Cedevite suočavaju se sa bezizlaznom situacijom u finalnoj seriji regionalne lige, pošto aktuelni šampion u Zagreb dolazi sa dve meč lopte...Crvena zvezda mt:s već...

Nastavak na Sportske.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.