Koliko su Dule Vujošević i njegova filozofija imali udela u ovim uspesima Zvezde?

Izvor: Telegraf.rs, 14.Apr.2017, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su Dule Vujošević i njegova filozofija imali udela u ovim uspesima Zvezde?

Košarkaši Crvene zvezde treći put zaredom osvojili su ABA ligu i pokazali apsolutnu dominaciju u regionu! Da li vam ova priča zvuči poznato?

Da, u pravu ste, ova priča je već viđena u Srbiji! Ovakvu dominaciju imao je i Partizan pod vođstvom Duška Vujoševića u periodu od 2007. do 2013. godine. Iako je u periodu od 2010. do 2012. ekipu vodio učenik Vujoševića, Vlada Jovanović, to je bio potpuno isti sistem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
Zvezdin koncept deluje potpuno preslikano kao koncept koji je forsirao Duško Vujošević. Mnogim navijačima se to možda ne dopada, ali to je jedini koncept koji je moguće izvesti u našoj zemlji, gde klubovi nisu privatni. Ne kažemo da je Radonjić to prekopirao, nego je jednostavno primenio ono što je jedino logično u ovim uslovima i u ovoj zemlji.

Ali, da vidimo šta je to slično ili isto u filozofiji tima koju je forsirao Vujošević i koju forsira Radonjić. Najpre da podsetimo da mu je Dejan Radonjić bio pomoćnik u reprezentaciji Crne Gore, a prethodno je bio igrač Budućnosti kada je Vujošević bio trener.

*EVROLIGAŠKA ŠKOLA

Foto: Marko Todorović

Dejan Radonjić takođe insistira kao i nekada Vujošević da je najvažnije igranje u Evroligi (ok, znamo da svako od vas takođe ovo misli), jer je to najbolja škola za igrače, posle koje im "niko ne može ništa" u regionu. Igrajući sa najboljim klubovima Evrope, na izuzetno visokom energetskom i tehničkom nivou, igrači Zvezde stiču neverovatno iskustvo koje nema nijedan tim. O čvrstini i nezvesnim završnicama da i ne govorimo.

To im omogućava da u duelima sa najboljim ekipama regiona budu dominantni jer su navikli da igraju na mnogo jačem nivou nego rival. Partizan je zbog toga godinama dominirao u regionu, a uz sve to pravio i uspon u Evroligi (dva puta Top 8, i fajnal-for)

* FORMA U NAJBITNIJEM MOMENTU

I Partizan je često gubio utakmice tokom sezone što u Evroligi što u ABA za koje su navijači smatrali da je kriv Vujošević i da je ekipa u krizi, ali je na kraju sezone igrao najbolju košarku u sve pobeđivao ubedljivo. Upravo to Zvezda radi prethodne tri sezone (ove doduše mnogo manje).

Dešavaju se padovi, dešavaju se porazi, ali kada dođu bitne utakmce (finale Kupa, Finale plej -ofa ABA i Superlige), tada igraju najbolje. Možete da pobedite Zvezdu tokom sezone u jednom meču, ali na kraju na tri meča nemate šanse. I Vujoševića iz perioda komandovanja Partizanom pamtimo po čuvenoj izjavi, "Partizan u domaćim okvirima niko ne može da pobedi na tri dobijena meča". Zvuči poznato sada kada gledate Zvezdu? Znamo odgovor.

Foto: Marko Todorovic

* IGRA PREKO CENTARA

Vujošević je forsirao timsku igru, ali sa osloncem na centre (Milojević, Krstić, Đuro Ostojić, Marić, Peković, Vraneš, Žarko Rakočević) od kojih je pravio mnogo bolje igrače nego što su bili u tom trenutku i kasnije u karijeri. Slično radi i Radonjić u Zvezdi (Bobi Marjanović bio MVP Evrolige, Maik Cirbes dominirao prošle godine, sada Ognjen Kuzmić kao oslonac tima).

Foto: Marko Todorović

*KONCEPCIJA DOPUNJAVANJA TIMA

Vujošević je stvarao koncepciju tima tako da uvek ostane okosnica za sledeću sezonu, a da se prodaju dvojica ili trojica igača koji vrede i da se iz toga dopuni budžet. Zatim se na postojeći kostur koji je uigran dodavao određene igrače, koji bi se uklapali u njegovu filozofiju. Uvek je znao da pogodi strance ili domaće igrače.

Takođe, često je imao po jednog povratnika u tim koji je donosio iskustvom (poput Kecmana, Tepića). Isto radi i Zvezda. Sačuvala je svake godine okosnicu tima, a dodaje po dva, tri igrača. Prošle sezone su dodati Miler i Kinsi, ove Volters, Kuzmić i Tompson. Sledeće će verovatno neka nova trojica ili možda samo jedan.

Foto: Marko Todorović

*SPECIJALCI

Partizan je imao svog specijalca, Peru Božića koji je bio duša tima, a u ovoj ekipi Zvezde je to Branko Lazić. Igra odbranu, skače, vuče tim i pogađa kad treba. I tu je godinama. Veran, odan, borben i Radonjićev pit-bul za najvažnije poslove.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.