Južnoamerikanci doneli Zvezdi Kup Srbije

Izvor: Politika, 16.Maj.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južnoamerikanci doneli Zvezdi Kup Srbije

Finale Kupa Srbije u fudbalu: Crvena zvezda – Borac 2:0 (1:0). – Strelci za osvajača trofeja Evandro u 38. i Borha u 82. minutu. – Čačani opasniji dok su se branili u prvom poluvremenu, nego kad su morali da jure rezultat u drugom

Crvenoj zvezdi su 24. trijumf u kupu doneli Južnoamerikanci. Prvi gol je postigao Brazilac Evandro, a drugi Kolumbijac Borha, pa je tako u finalu Kupa Srbije, u Kruševcu, pobedila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Borac s 2:0 (1:0).

Zvezda je bila na mukama do vođstva. Posle toga više nije imala razloga da brine. Igra je bila potpuno u njenim rukama, a protivnik nije znao kako da organizuje svoj napad. Bio je mnogo opasniji dok je bilo 0:0 i dok je mogao da igra na kontranapad.

U prvom poluvremenu se, istina, igralo na Borčevoj polovini, ali je opasnije bilo pred Zvezdinim golom. Već u drugom minutu Čačani su mogli da šokiraju protivnika. Maksimović je, verovatno zbog klizavog terena i kiše, loše procenio loptu izbačenu s protivničke polovine i promašio je.

Za razliku od Zvezdinog štopera Pavićević se snašao kao vidra, ušao je u šesnaesterac i sa desetak metara topovski raspalio levom nogom iznad Bajkovića. Međutim, sreća je bila uz favorita – lopta je pogodila prečku, posle čega je Zvezdina odbrana nekako raščistila situaciju.

Drugu šansu, kakva se, takođe, retko promašuje imao je Borac u 29. minutu. Čačani su izveli aut, Pavićević je propustio loptu Radivojeviću i krenuo ka šesnaestercu zajedno sa Kneževićem. Ovaj drugi je dao sebi for u kaznenom prostoru, ali se ispred njega stvorio njegov saigrač Radivojević. Ta višepotezna kombinacija je zbunila Zvezdinu odbranu, Radivojević joj se izmigoljio, ali je na njega krenuo budni golman Bajković.

Istina, nije stigao do lopte pre Borčevog igrača, međutim, dovoljno ga je omeo da mu loptu, koja je u visini penala išla paralelno s gol-linijom ode u stranu. Kada ju je Radivojević stigao već je bilo malo iskosa, a svoje su učinili i klizav teren i trema, pa je šutirao pored praznog gola.

U poslednjem minutu Zvezdu je spasao njen golman. Istrčao je iz svog šesnaesterca, stigao do lopte pre Kneževića, uštopovao je grudima i omogućio svom timu da na odmor ode s prednošću od 1:0.

A nju joj je doneo Evandro u 38. minutu. Što je Zvezda došla do nje krivicu ima golman Čačana Milojević. Loše je procenio situaciju, pa je na šest-sedam metara od gola, gotovo na samoj korner-liniji izbacio loptu, iako je mogao mirno da je pusti da izađe u gol-aut. Lazović je iz ugla kratko dodao Mladenoviću, a on je ne časeći ni časa ubacio u srce kaznenog prostora. Tamo je bila mnogo igrača, ali su Borčevi stajali kao čunjevi. Lopta je prošla pored Borhe, Maksimović ju je nekako zakačio, taman toliko da je skrene ka Evandru, koji je bio brži i od protivničkih pogleda, uključujući i golmanov. U deliću sekunda je našao velemajstorsko rešenje: spoljnom stranom stopala je promenio pravac lopti i ona je pored ukopanog Milojevića završila u njegovom desnom uglu.

Tako je Zvezda krunisala svoju terensku inicijativu, mada joj ona nije donela nijednu stopostotnu šansu kakve je imao Borac. U 17. minutu je Kasalica utrčao u šesnaesterac, brži od njega je bio Mladenović i vratio je Evandru. Usledio je šut, pa još jedan, ovoga puta je Kasalica probao, ali pored gola.

Nešto ozbiljniju priliku imao je Borha u 37. minutu. Međutim, loptu posle njegovog udarac iskosa s leve strane Milojević je odbio, ona je pala pravo pred Kasalicu, koji je uhvatio volej s desne strane, ali je bio neprecizan.

U 40. minutu Lazović je lepim driblingom stvorio sebi priliku da šutira s 18 metara, ali je Milojević nekako ukrotio loptu.  

Na početku drugog poluvremena Zvezda je pokušala da prebrine sve probleme. Već u 47. minutu je izvela dobru akciju, ali je Lazović ušao u mrtav ugao i odatle je uputio nešto što je moglo da bude i šut na gol, po silini, a i dodavanje, međutim, to niko od njegovih saigrača nije pratio.

Pokušao je Evandro još jednom spoljnom nogom da pokaže koliko je vešt. Probao je sa 18 metara da pogodi dalji, levi gornji, golmanov ugao, ali je ostalo na lepoj zamisli. Kao i Lazovićev prodor u 63. minutu, međutim, lopta je tik pored stative otišla u gol-aut.

Mada je Zvezda igrala na sigurno, pošto je vodila nije morala da srlja pošto-poto u napad, nastavila je da ugrožava protivnički gol. U 69. minutu je Borha iznudio korner, a posle toga je i štoper Tošić oprobao šut, ali je pucao desnom nogom, koja mu je slabija, pa nije bilo stvarne opasnosti po Borac.

Sve dileme razrešene su u 82. minutu. Evandro je pročitao nameru svog zemljaka Alvesa,  presekao loptu, doneo je do Borhe, koji je s njom ušao u kazneni prostor i pucao po zemlji. Lopta se odbila od leve golmanove stative i završila u mreži (2:0).

U drugom poluvremenu, kada je morao da juri rezultat, Borac je bio praktično bezopasan. Istina, tada je stigao i do prvog kornera (71. minut), ali od toga nije bilo vajde. Jedino veće uzbuđenje u Zvezdinom šesnaestercu izazvao je golman Bajković, kada je u 73. minutu fintom izbacio iz igre Pavićevića.

Stadion: Mladost. Gledalaca: 10.000. Sudija: Mažić (Vrbas). Strelci: 1:0 Evandro (38), 2:0 Borha (82). Žuti kartoni: Milivojević (C. zvezda), Miličić, Ignjatović, Prodanović (Borac).

BORAC: Milojević 6, Miličić 7, Reljić 6, Prodanović 7, Radanović 7, Ignjatović 7, Knežević 6, Spirovski 6 (od 57. Alves 5), Pavićević 6, Mugoša 6 (od 69. Zoćević –), Radivojević 6 (od 80. Živanović –). Trener: Vojičić.

CRVENA ZVEZDA: Bajković 8, Mikić 7, Mladenović 7, Mijailović 6, Maksimović 6, Tošić 7, Lazović 8, Milivojević 7 (od 78. Kadu –), Borha 7 (od 87. Vešović –), Evandro 8, Kasalica 6 (od 75. Milunović –). Trener: Prosinečki.

----------------------------------------------

Put do finala beogradskih i čačanskih „crveno-belih”

Šesnaestina finala

Mladost (Lučani) – C. zvezda          1:2

Borac – Radnički (Sombor) 4:1

Osmina finala

C. zvezda – Banat (Zrenjanin)          1:0

Proleter (Novi Sad) – Borac          0:0, penalima 1:4

Četvrtfinale

C. zvezda – Smederevo          4:0

Borac – Spartak (Subotica)            0:0, penalima 4:2

Polufinale

C. zvezda – Partizan 2:0, 2:0

Borac – Vojvodina (Novi Sad)        0:0, 1:0

I. Cvetković

objavljeno: 17.05.2012.
Pogledaj vesti o: Kruševac

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.