Jutarnji: Hrvatska je zemlja nasilja

Izvor: B92, 10.Feb.2019, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jutarnji: Hrvatska je zemlja nasilja

Zagreb -- U Hrvatskoj ne jenjavaju reagovanja na napad na srpske vaterpoliste, koji se dogodio u subotu na splitskoj Rivi.

Jutarnji list piše da je Hrvatska zemlja nasilja u kojoj huligani napadaju sportiste, šamaraju devojke, a govor mržnje je sveprisutan i sve to, kako se navodi, - zato što im se može.

"Ako se neko pita zašto su splitski huligani napali vaterpoliste Crvene zvezde, koji su sedili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Rivi i pili kafu, a jedini im je greh bio taj što su bili u trenirkama s klupskim obeležjima, evo mu jednostavan odgovor - zato što mogu", piše u komentaru Ivanka Toma.

Autorka kaže da je "Hrvatska zemlja nasilja" i dodaje da to nije preterivanje.

"Nasilje i huliganizam odavno nisu rezervisani za visokorizične fudbalske utakmice niti su tek povremena prateća pojava uz pijanke na seoskim zabavama", piše Toma.

Mladićima je, kaže, postalo normalno išamarati devojku, a mlaćenje žene i dece nešto je što mnogi doživljavaju kao deo porodičnog rituala.

"Ima direktora škola, poput onog Ekonomske u Zadru u kojoj se dogodilo žigosanje za vreme nastave, kojima vršnjačko nasilje nije ništa posebno.

Verbalno, a nedavno gotovo i fizičko nasilje deo je repertoara koji politika servira iz Sabora", navodi autorka.

Konstatuje da je u Hrvatskog "govor mržnje je sveprisutan, a na njega se slabo ili nikako reaguje".

Policija, ističe, ne podnosi prijave za upotrebu fašističkih simbola, a vlada pemijera Andreja Plenkovića, kako kaže, "izbegava to zakonski da reguliše".

"Kruna svega su naša policija i sudovi. Policajci koji neretko ženu koja je došla da prijavi porodično nasilje otprave kući s porukom neka se javi ako je opet izlema. Uostalom, nije li ministarka Nada Murganić porodično nasilje požeškog župana prokomentarisala rečima: “Tako je to u braku”, podsetila je Toma.

Kao krunu svega, autorka ističe, hrvatske sudove za koje kaže da, kada se nešto i pokrene, uspeavaju da "ubiju" postupak dok ne izgubi svaki smisao.

"Uzmimo Daruvarca koji je prebio 18-godišnju Zadranku. Sud je pustio na slobodu nasilnika bez ikakvih mera opreza, znajući pritom da ima dvojno državljanstvo i može se zauvek skloniti u BiH. I zašto bi se onda splitski huligani bojali da će biti momentalno uhapšeni i kažnjeni? Imaju razloga da veruju da neće biti sankcionirani što su napali Srbe", zaključila je Toma.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

AKO SE NEKO PITA ZAŠTO SU SPLITSKI HULIGANI NAPALI SRPSKE VATERPOLISTE, ODGOVOR JE - ZATO ŠTO MOGU! Tekst hrvatske novinarke podigao buru: Ovo je zemlja NASILJA!

Izvor: Kurir, 11.Feb.2019, 09:00

U Hrvatskoj ne jenjavaju reagovanja na napad na srpske vaterpoliste, koji se dogodio u subotu na splitskoj Rivi.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.