Efesu ne leže crveno-beli u Beogradu – kad igra Nedović igra i Zvezda, ali Jago je MVP!

Izvor: B92, 01.Dec.2023, 22:59

Efesu ne leže crveno-beli u Beogradu – kad igra Nedović igra i Zvezda, ali Jago je MVP!

Košarkaši Crvene zvezde savladali su Efes rezultatom 97:83 u meču 11. kola Evrolige.

Dve ekipe su se sastale na istom mestu gde su crveno-beli prošle sezone ubedljivo slavili u meču koji je bio prekretnica u njihovoj sezoni.

Mnogi su priželjkvali sličan ishod i ovoga puta, ali je ekipa Janisa Sferopulosa morala mnogo više da se potrudi.

Poenterski je Zvezdu predvodio Nemanja Nedović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 23 (3/6 za dva, 4/7 za tri), tri asistencije i dva skoka. Luka Mitrović imao 19 poena, sedam skokova i tri asistencije.

Međutim, za igrača utakmice je proglašen Jago Dos Santos koji je odigrao najbolji meče u Evroligi do sada i za 25 minuta na parketu imao 15 poena (1/1 za dva, 3/4 za tri), pet asistencija i četiri skoka za indeks korisnosti 28.

Dvocifren je kod domaćeg tima bio još samo Džoel Bolomboj sa 13 poena i pet skokova.

Kod Efesa je najbolji bio Šejn Larkin sa 21 poenom i pet asistencija. Vil Klajburn je dodao 17, Buboa 13, a Daum je svih svojih 10 poena na debiju u Evroligi postigao u prvom poluvremenu kada nije znao za promašaj.

Ekipa iz Istanbula je u dobrom raspoloženju stigla u Beograd, s obzirom na to da je posle pobede nad Partizanom u Evroligi (100:94), upisala ubedljiv trijumf u turskom šampionatu nad Manisom (99:79).

Sa druge strane, crveno-beli su "izlečili" rane rutinskom i ubedljivom pobedom u regionalnoj ABA ligi nad Krkom u gostima (90:67), ali "crvenu lampicu" su upalila dva uzastopna poraza od Olimpijakosa u Pireju (88:83), kao i najlošije izdanje beogradske ekipe na domaćem terenu – poraz od Olimpije iz Milana sa -22 (93:71).

Treći bi dodatno ugrozio Zvezdine šanse za plej-of, ali do njega na sreću nije došlo.

Bolje je Efes otvorio meč i prvi stigao do prednosti od četiri poena, što je umalo bila i najveća koju smo videli u prvih 20 minuta.

Pri rezultatu 14:18 za goste smo videli sjajan minut košarkaša Zvezde tokom kog su predvođeni Šabazom Nejpirom napravili seriju 8:0 i tako rešili prvu deonicu u svoju korist.

Egal se produžio i na drugih 10 minuta, sve do pred kraj kada je Efes uspeo posle trojke Rodriga Buboe da se odvoji na +9, ali je Miloš Teodosić, baš kao protiv Olimpije u prošlom kolu, pogodio trojku na nekoliko sekundi do kraja smanjio zaostatak pred pauzu (43:49).

Velika borba je viđena u prvom poluvremenu, ali su najveća uzbuđenja sačuvana za drugo.

Sve je "zakuvala“ sudijska trojka koja je u kratkom razmaku "seckala“ Zvezdin nalet sa dve brze tehničke. Prvo Mitroviću koji je dodirnuo jednog od njih, a potom i Nedoviću koji je burno protestvovao zbog očiglednog faula nad Bolombojem koji nije dosuđen.

Lično je to shvatio Zvezdin bek, koji je odigrao u trećoj deonici možda i najbolje minute od kako se vratio na Mali Kalemegdan. Postigao je tri trojke u tom delu igre, a Zvezda je u prvoj polovini te četvrtine postigla čak 25 poena i prešla u vođstvo.

Međutim, koliko god da im je do tada lako išlo, od tada se Zvezda mučila u fazi napada i čak ni sa linije za slobodna bacanja nije uspevala da postigne koševe zbog čega se Efes vratio na posed zaostatka.

Ipak, usledio je novi nalet Zvezde na početku poslednje deonice predvođen sa četiri brza poena Majka Tobija, na čemu je Zvezda gradila dalje svoju prednost i prvo trojkom Lazarevića stigla na do tada najvećih devet poena, a potom i posle zakucavanja Bolomboja i do prve dvocifrene prednosti odakle nije bilo rezultatskog povratka za goste.

Zvezdi je ovo četvrta pobeda u sezoni posle dva uzastopna poraz u prvih 11 kola, dok je Efes na pet pobeda i šest poraza.

U narednom kolu Zvezda igra protiv Valensije u istoimenom španskom gradu, dok Efes dočekuje Panatinaikos u 12. rundi.

Evroliga, 11. kolo

Četvrtak

Fenerbahče – Real Madrid 100:99 pp

Monako – Olimpijakos 85:77

Makabi Tel Aviv
– Alba Berlin 102:81

Bajern Minhen
– Virtus Bolonja 90:76

Olimpija Milano – Žalgiris Kaunas 70:83

Partizan
– Panatinaikos 92:87 pp

Petak

Crvena zvezda – Anadolu Efes 97:83

Barselona – Asvel u toku

Valensija – Baskonija u toku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde pobedili Efes u Evroligi, sjajni Nedović i Mitrović

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2023

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Efes rezultatom 97:83 u meču 11. kola Evrolige.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.