Dačić: Ranjen zbog sukoba navijača

Izvor: B92, Beta, 16.Apr.2010, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Ranjen zbog sukoba navijača

Ivica Dačić (Beta, arhiva)

Beograd -- Navijač Igor Vrević (21) je ranjen na stadionu Crvene zvezde zbog sukoba između navijačkih grupa, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Dačić je dodao da detaljan pretres svih posetilaca sportskih manifestacija nije moguć zbog tehničke neopremljenosti većine stadiona i hala. FK Crvena zvezda hitno je kupio sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontradiverzionih vrata i 20 ručnih metal detektora, a u klubu kažu da su oni učinili sve što je u njihovoj moći da utakmica bude bezbedna i da nasilnici za njih nisu navijači Zvezde.

U međuvremenu, na tribinama raznih klubova i dalje sedi većina onih koje je "Insajder" u decembru razotkrio kao ljude koji zloupotrebom navijačkih i ekstremnih grupa, pod izgovorom patriotizma ili ljubavi prema sportu, pljačkaju, reketiraju, ubijaju.

Ministar policije obećava da će policija otkriti, uhapsiti i nadležnim organima predati one koji su odgovorni za poslednja dva incidenta na sportskim terenima kada je upucan Igor Vrević i samo dan kasnije bakljom povređen fotoreporter.

Dačić kaže i da policija u istrazi ovakvih slučajeva nailazi na zid ćutanja.

"Posedujemo neka saznanja iz onoga što se vidi na snimku policijskih kamera, ali iz izjava svedoka, pa čak i same žrtve, ne može se videti ko je to uradio, zato što su deo iste strukture", kaže ministar policije.

Prema nezvaničnim informacijama Vrević je od ranije poznat policiji i ima i veći broj krivičnih prijava za nasilno ponašanje i dilovanje droge. Na sajtovima i forumima navijačkih grupa se navodi da je i napadač osoba sa policijskim dosijeom.

Ove informacije, ako se pokažu kao tačne, ne bi bile nikakva novost. Još u decembru "Insajder" B92 emitovao je serijal "(NE)moć države" u kome se jasno pokazuje koliko debele dosijee imaju pojedine takozvane vođe navijačkih grupa klubova u Srbiji, i da koliko god bili privođeni nekako se i dalje nađu na slobodi.

Na pitanje šta su takvi radili na Marakani na utakmici sa OFK Beogradom, u Crvenoj zvezdi odgovaraju da oni nisu ti koji izriču meru zadržavanja tokom trajanja utakmice.

"Zvezda nije organ represije, nije organ sile. Mi nemamo instrumente, nemamo fizičku moć da mi možemo da sprečavamo ulazak na stadion u slučaju da taj neko nema neku pravosnažnu meru protv sebe. Oni su bili na ulici, oni su došli na stadion kao slobodna lica. Nisu bili hapšeni. Da su bili uhapšeni ne bi bili na stadionu", kaže poslovni direktor FK Crvena zvezda Đorđe Stefanović.

U Zvezdi ističu da navijače treba razlikovati od kriminalaca i da za njih ovi poslednji nisu Zvezdini navijači.

Takođe su objavili da će dodatno obezbediti posetioce Marakane od nasilja i da će u roku od 40 dana na svim ulazima postaviti ručne detektore za metal.

Interesantno je da je i ministar Dačić, koliko danas, pomenuo tehničku neopremljenost stadiona, istakavši da se metodom od pre 50 godina ne mogu pregledati desetine hiljada posetilaca.

U međuvremenu, vladin Savet za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu je na hitnoj sednici oštro osudio nasilje i incidente na fudbalskim utakmicama.

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije je pokrenula protiv Partizana i Vojvodine disciplinski postupak, a Zvezdi je, dok traje istraga, zabranjeno da na Marakani igra pred publikom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.