Čović o povlačenju sa čela Zvezde, Areni, budžetu, pojačanjima

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 12:27

Čović o povlačenju sa čela Zvezde, Areni, budžetu, pojačanjima

Predsednik košarkaškog kluba Crvena zvezda dao je opširan intervju za specijalizovani košarkaški portal "Eurohoops" u kojem se dotakao najaktuelnijih tema.

Čović je tom prilikom pričao i o mogućem povlačenju sa pozicije koju obavlja, iz zdravstvenih razloga, s obzirom na to da je pred kraj minule sezone imao komplikovan operativni zahvat.

O svemu tome, ali i na razne druge teme, Čović je pričao za ovaj portal.

"To je vrlo moguće (da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se povuče), imao sam veliku operaciju tokom pete utakmice finala ABA lige, koja nije mogla da se odloži. Da sam bio zdrav i da sam bio tu – peta utakmica se ne bi igrala zbog određenih stvari koje nemaju veze sa sportom. Ali okej, to je prošlost, nekima koji su ‘zabrinuti’ za moje zdravlje bih rekao… dobro sam, ambiciozno ulazimo u novu sezonu u kojoj želimo da ostvarimo dobre rezultate. Pod dobrim rezultatima, znate na šta mislim kada je Crvena zvezda u pitanju, ali ovoga puta želimo da napravimo korak više i u Evroligi“, rekao je Čović.

Čović kaže da je Zvezda danas klud od ugleda i pdosetio kako je bilo kada je on preuzeo rukovođenje ovim kolektivom.

"Kada sam preuzeo Zvezdu kao njen predsednik klub je bio u velikom minusu, milioni evra su u pitanju, tačno 15.6 miliona evra i verujem da čitaoci koji prate poznate medije to već znaju. I kroz šta smo prošli i gde smo danas. Crvena zvezda je danas ugledni evropski klub, član evroligaške porodice, koji već 10 godina može da rasproda beogradsku arenu i za 12 sezona je osvojio 22 trofeja. Podsetiću da je klub koji je košarku doveo u Srbiju preko Nebojše Popovića, Bore Stankovića, profesora Nikolića… osvojio ukupno 21 pehar u periodu od 1945. do 2011. godine. I to samo po sebi govori šta radimo i koliko smo podigli klub na svim nivoima. Crvenu zvezdu vidim kao stabilan evroligaški klub, sa A licencom, stabilnim budžetom i jasnom predstavom u kom pravcu ide“.

Zvezda sledeće sezone ponovo svoje mečeve igra u Areni...

"Da, naše je opredeljenje da se vratimo u Arenu gde smo pre 10 godina u meču sa Budiveljnikom postavili rekord Evrokupa i Evrolige. Jedan od razloga je A licenca jer jednostavno moramo da igramo u najboljoj dvorani koja nam je dostupna. Mnogi ljudi imaju pogrešnu ideju da je ova dvorana dostupna samo jednom klubu. Beogradska arena je gradska arena koju sam kao gradonačelnik Beograda napravio pre 27 godina, a Crvena zvezda će imati na raspolaganju sve resurse za prvi tim, mlađe selekcije i rukovodstvo kluba. Dobro poznajemo Beogradsku arenu, igrali smo tamo 10 godina i očekujem da će naši navijači napuniti Arenu tokom sledeće sezone"

Zvezda je do sada dovela devetoricu novih igrača, produžila ugovore sa još nekolicinom, a planira da dovde još dvojicu - na pozicijama "dva" i "četiri".

"Za sada smo prezadovoljni poslom koji smo uradili, posebno jer je tržište malo, nema mnogo igrača. Javno sam rekao da planiramo da potrošimo oko 12.000.000 evra na plate igrača za sledeću sezonu, po evroligaškim standardima to nije previše. Ipak, zbog svega što smo uradili u proteklom periodu, igrači znaju da dolaze u klub u kome će biti poštovani, predvodiće ih iskusni trener Duško Ivanović, imaće ogromnu podršku sa tribina, i atmosferu kakvu malo koji klub u Evroligi može da ponudi. Planiramo da dovedemo još dva igrača na pozicijama dva i četiri, i pažljivo ćemo birati te igrače jer se zaista osećamo kao da smo sastavili jak tim ovog leta", rekao je Čović.

Dotakao se Čović i boravka u klubu Fakunda Kampaca koji je mogao da ostavlji i dublji trag da nije bilo blokade Evrolige.

"Fakundo Kampaco je izabrao da se vrati u Real i poštujemo tu odluku. On je izuzetan čovek… Odluku je doneo ne samo zbog ekonomskih razloga, već zbog komfora i sreće porodice. Poštujemo to. Činjenica je da smo uspostavili veoma jak odnos, koji ćemo možda jednog dana obnoviti, a koji se vidi i u podatku da je dobio neverovatnu finansijsku ponudu da zaigra za našeg gradskog rivala, koju je odbio pre nekoliko dana. Odmah i bez oklevanja. Želim mu svu sreću, zdravlje i uspeh u Realu”

Čović je i ovom prilikom apostrofirao Maršala Glikmana kao glavnog krivca za suspenziju kluba i blokadu Kampaca da zaigra ranije.

"Osećam se jako loše zbog toga, mislim da naši argumenti nisu u potpunosti saslušani, ali smo tu odluku poštovali. Mnogo više mi smeta lični animozitet koji je sada već bivši generalni direktor Evrolige Maršal Glikman imao prema Crvenoj zvezdi, a razloge za to zna samo on. On je čovek koji je potpuno pogrešan za poziciju i ništa nije razumeo. Ni značaj Fakunda Kampaca u Crvenoj zvezdi, ili da igra u Evroligi. Na kraju smo svi pretrpeli štetu! Evroliga, klubovi, takmičenje, najviše Crvena zvezda. Žao mi je što će ostati upamćen samo po tom skandalu".

Košarkaški klubovi Zvezda i Partizan, čini se, nisu nikad imali ovako velikodušnog dobrotvora kao što ga imaju danas da ostvare sve svoje takmičarske ciljeve. Država je tu šta god treba večitima.

"Srbija je košarkaška zemlja i zaista je privilegija imati dva kluba u društvu 18 najboljih klubova u Evropi. Predsednik Republike Srbije je veliki ljubitelj košarke i sporta, a kroz košarku vidi i način da na najbolji način promoviše Srbiju, bez obzira na rivalstvo koje trenutno prevazilazi granice normalnog sportskog rivalstva. Kao što sam već rekao, planiramo da potrošimo oko 12.000.000 evra za tim za sledeću sezonu. Nije to velika suma novca, gledajući neke druge investicije i efekat koji imamo sa punom Arenom u Beogradu i imidžom koji šaljemo u svet. Imamo veliku podršku predsednika, Vlade i grada Beograda koji predstavljamo, a deo budžeta zarađujemo i kroz sponzore, sezonske karte".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.