Tadić: Izlazim na izbore, posle toga pravim stranku

Izvor: Politika, 02.Feb.2014, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić: Izlazim na izbore, posle toga pravim stranku

BEOGRAD – Boris Tadić, koji je pre nekoliko dana napustio Demokratsku stranku, izjavio je danas da je odlučio da izađe na parlamentarne izbore 16. marta, da su razgovori s potencijalnim partnerima u toku, a da će nakon izbora praviti novu stranku.

On je u emisiji „Stav Srbije” na Prvoj TV rekao da na izbore izlazi pre svega s ljudima iz DS koji su prethodnih osam godina podržavali njegovu politiku i s građanima koji su za tu politiku glasali.

O tome da li >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će i s kim eventulano praviti koalicionu listu razgovori još nisu završeni, dodao je Tadić.

Negirao je da je pravio bilo kakav dogovor o cepanju DS sa Aleksandrom Vučićem ili da su ljudi iz krugova bliskih vicepremijeru znali za odlazak Tadića iz stranke pre nego oni u DS-u.

„To je apsolutna besmislica i laž. Niko nije znao da ću izaći iz DS dvadeset minuta pre nego što sam izašao na konferenciju za novinare”, izričit je bio Tadić, dodajući da je pre nekoliko meseci razgovarao sa Vučićem, ali da tema nisu bili izbori, već šta učiniti sa zemljom.

Tadić je rekao da se proteklih godinu i po dana jedino nije sretao sa Tomislavom Nikolićem jer, on, kako je rekao, za to nije izrazio želju, ali je ponovio da nema nikakav dogovor ni sa Vučihem ni sa Dačićem, uz opasku da su „beskarajno naivni svi koji misle da se S Vučićem može postići takav dogovor”.

„To je moguće samo onda kada dođe vreme za dogovor. Ne kažem da sam za veliku koaliciju. Ako SNS nastavi ovakvu politiku u medijama, ako ne bude smatrala da su pitanja prosvete i kulture presudna, ako se ne bude bavila time kakva treba da bude investiciona strategija u budućnosti - onda nisam za to.„

Ističući da je njegov jedini razlog za bavljenje politikom da doprinese rešavanju temeljnih problema Srbije, Tadić je rekao i da ga u budućoj vladi ne zanima nijedno mesto te da neka nikakav dogovor o formiranju vlade.

„Smatram da mora ponovo da nastane politička organizacija na koju liči DS proteklih godina. Bez takve organizacije nema ni demokratije ni stabilnosti”, rekao je Tadić naglasivši da sada nema vremena za pravljenje nove stranke.

Stranka mu je u planu nakon izbora, a o nazivu koalicije s kojom bi izašao na izbore u martu, kaže, još nije odlučeno, s obzirom da je razgovore sa potencijalnim partnerima počeo tek sada, „a ne onda kada su to javili mediji”.

Upitan da li će mu partner biti Mlađan Dinkić, Tadić je rekao da mu se lider URS obratio poslednjih dana, ali da ništa o tome ne želi da komentariše dok ne odgovori nejpre njemu, dok je odbijanje poziva na saradnju Čedorima Jovanovića ocenio kao politički legitimno, istakavši da lider LDP ima puno pravo na takav stav, ali da nema pravo na uvredljiv ton.

On je, međutim, dodao da nijednog trenutka nije razmišljao o koaliciji sa Jovanovićem, jer je Jovanović takav stav i ranije iznosio.

Tadić je primetio da nije dolbro što veliki broj građana ne zna za koga bi glasao, napominjući da je njegova želja da formira koaliciju sa novom vrednosnom orijentacijom, sa vizijom Srbije u naredne četiri godine, te da nova politička stranka mora da ima i novu koncepciju.

„Ne znam koje je ime, najlogičnije je da bude Nova Demokratska stranka”, dodao je.

Tadić je naveo i da bivši predsednik Srbije ima obavezu da se ponaša odgovorno, iako bi za njega, kakoje rekao, bilo bolje „da ovo prođe bez mene”.

Upitan šta će smatrati uspehom na izborima, Tadić je rekao „sve iznad 10 odsto glasova, ocenivši da Vučić nije diktator, ali da kreira autoritarni režim koji je opasan za Srbiju.

Povratak Zorana Živkovića u DS, ali i Vesne Pešić, bio mu je samo povod da napusti stranku, ali suštinski, kako je rekao, „ne možete voditi politiku unutar političkog bloka sa ljudima koji smatraju da ste vi svih prethodnih godina bili Al Kapone, kao što misli Vesna Pešić, ili koji je uništio DS, kao što misli Živković.

„To je nemoguće, tu nema mesta za moju politiku”, rekao je Tadić, naglasivši da nije šef mafije, već da je čestito obavljao svoj posao, a Draganu Đilasu, kaže, ostavlja mogućnost da sa ljudima koji misle da je on (Tadić) uništio DS i Srbiju i bio predvodnik mafije, pravi koaliciju.

„To je njegovo puno i legitimno pravo, ali ja neću da dajem alibi za takvu politiku”, rekao je Tadić.

Dinkić: Na izbore samostalno, možda i u demokratskom bloku

BEOGRAD – Ujeduinjeni regioni Srbije spremni su da samostalno izađu na izbore, ali će razmotriti i mogućnost izlaska u okviru bloka stranaka koji se zalažu za demokratsku i modernu Srbiju, izjavio je predsednik URS-a Mlađan Dinkić.

„Danas ćemo doneti odluku da izlazimo sami na izbore, ali ću predložiti GO da razmotri mogućnost izlaska u okviru bloka stranaka i uglednih pojedinaca koji su ujedinjeni za demokratsku i modernu Srbiju”, rekao je Dinkić na sednici GO te stranke.

Podsetivši da je ta stranka u prethodnih više od deset godina tri puta sama izlazila na izbore on je istakao da je pri tome pokazala da su njeni članovi spremni da uđu u paralament te da mogu da pobede političke protivnike.

„Svesni smo da je ovo momenat koji zahteva okupljanje svih snažnih demokratskih snaga koje imaju jasan plan razvoja Srbije i nude konkretna rešenja i spremni su da ih sprovedu i ostvare”, poručio je Dinkić i ponovio da će odluku o tome doneti predsedništvo stranke.

Lider URS je na sednici GO predstavio ekonomsku platformu stranke ukazujući da je Srbiji neophodan savremeni „nju dil”, plan za snažni privredni razvoj, koji obuhvata podsticanje investicija i zapošljavanja, posebne pogodnosti za izvozno orijentisane investicije, te podršku malim i srednjim preduzećinma kroz bespovratna sredstva i razvojnu banku...

Đilas:DS se ne bori protiv Vučića, nego onoga što radi

Predsednik Demokratske stranke(DS) Dragan Đilas izjavio je danas da se nada da su predstojeći parlamentarni izbori 16. marta poslednji put da se ta stranka bori protiv diktature u Srbiji.

Na obeležavanju 24. godišnjice rada DS, Đilas je rekao da se ta stranka ne bori protiv Aleksandra Vučića zbog njegove ličnosti, već da je protiv onoga što on radi.

Đilas je dodao da se DS bori protiv hajke i progona, cenzure medija, ekonomskog uništenja, zaduživanja, i lažnih obećanja.

On je ponovio da Demokratska stranka ne postoji da bi bila uvek u vlasti, već da bi menjala zemlju na bolje i Srbiju učinila pristojnim mestom za život.

Tanjug/Beta

objavljeno: 02/02/2014
Pogledaj vesti o: Boris Tadić

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić: Izlazim na izbore, pa pravim stranku

Izvor: Akter, 02.Feb.2014

Boris Tadić izjavio je da je odlučio da izađe na izbore 16. marta, da su razgovori s potencijalnim partnerima u toku, a da će nakon izbora praviti novu stranku

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.