Uvertira za meč s domaćinom

Izvor: Politika, 02.Jan.2011, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvertira za meč s domaćinom

Novak Đoković i Ana Ivanović, koji predstavljaju Srbiju na tradicionalnom Hopmanovom kupu u tenisu, imali maksimalan učinak u susretu s Kazahstanom (3:0). – Sutra (10 časova) protiv Australije

Neka sila je davno uredila da sada u Australiji bude leto, a pošto su tamo vremenske prilike pogodne za sportove pod otvorenim nebom, onda možemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je nazovemo Zemljom izlazećeg tenisa.

Na petom kontinentu, po tradiciji, rađa se nova sezona u teniskoj igri ubrzo pošto slike novogodišnjeg vatrometa iznad čuvene opere u Sidneju obiđu svet.

Tenisko sunce, koje je zašlo u Beogradu s veličanstvenim trijumfom naše reprezentacije u Dejvisovom kupu, probudilo se i u Pertu. Tamo je počeo XXIII Hopmanov kup, nezvanično ekipno svetsko prvenstvo za mešovite parove. Kao i pre pet godina našu zemlju predstavljaju Novak Đoković i Ana Ivanović, koji su onda bili tim Srbije i Crne Gore.

Prvi susret u grupi s četiri ekipe odigrali su protiv Kazahstana, pod čijom su zastavom ruski igrač i igračica. Učinak je maksimalan – 3:0. Ana Ivanović, koja u sezonu svojih velikih očekivanja kreće sa 17. mesta svetske liste, pobedila je Jaroslavu Švedovu (39. mesto) sa 7:6 (8:6), 6:1. Zatim je Đoković, najbolje plasirani među osmoricom tenisera na takmičenju (treće mesto), savladao Andreja Golubjova (36) s 4:6, 6:3, 6:1. Naš par je u poslednjem meču bio uspešniji sa 7:6 (7:2), 6:4.

Ivanovićeva je objasnila da se u prvom setu protiv Švedove namučila zato što nije bila preduzimljiva ni na servisu ni u polju, ali je zatim do punog izražaja došla njena prepoznatljiva napadačka igra. Đoković je rekao da je zadovoljan pobedom, pogotovo što je u Pert stigao samo dva dana ranije. Ne bi mu bilo prijatno da je izgubio, jer bi tako, veli, bila bačena senka na odličnu igru Ivanovićeve, koju smatra najboljom teniserkom na svetu. 

Sutra, u 10 časova po našem vremenu, sledi duel s domaćinima. Za njih igraju Lejton Hjuit (54), koji je, kažu, izuzetno naoštren da pred svojima pobedi našeg asa, i Ališa Molik (129). Na Badnji dan, u poslednjem kolu, sastajemo se s Belgijom koja ima potpunog autsajdera Rubena Bemelmansa (178) i velikog aduta Žistin Enen (12), nekadašnju najbolju teniserku na svetu.

Prvoplasirani timovi iz dve grupe sastaće se u finalu koji se igra u subotu od 8 časova po našem vremenu. Prekjuče, baš na Novu godinu, Australija je savladala Belgiju s 2:1, a odluka je pala u uzbudljivom taj-breku poslednjeg seta. Rezultati su bili sledeći: Molik – Enen 4:6, 4:6, Hjuit – Bemelmans 6:4, 6:3, Hjuit, Molik – Bemelmans, Enen 1:6, 6:3, 7:6 (10:8).

Danas počinje takmičenje u drugom skupu. Prošlogodišnji finalista Velika Britanija igra s Italijom, a Francuska protiv SAD. Britance kao i lane predstavljaju Endi Marej (4) i Lora Robson (217), Italijane Potito Starače (47) i pobednica Rolan Garosa Frančeska Skjavone (7), Francuze Nikola Mai (132) i Kristina Mladenović (300), igračica koja je naše gore list, a Amerikance Džon Izner (19) i Betani Matek-Sands (58) umesto još neoporavljene Serene Vilijams (4). Poslednji pobednik je Španija, koja se za trofej izborila u odlučujućem, trećem meču.

-----------------------------------------------------------

Dobar start Bojane Jovanovski

Naša trećeplasirana teniserka na svetskoj listi Bojana Jovanovski (80. mesto) pobedila je u prvom kolu u Brizbejnu Ruskinju Anastasiju Rodionovu (64), koja od pre nekoliko godina igra pod australijskom zastavom. Bilo je 2:6, 6:2, 6:3. Sledeća protivnica biće joj Ruskinja Anastasija Pavljučenkova (21), peti nosilac, koja je savladala zemljakinju Alju Kudrjavcevu (60) sa 6:2, 6:7 (5:7), 6:3. Ako naša igračica još jednom bude uspešna, sastaće se u četvrtfinalu ili s Čehinjom Lusi Šafarovom (33) ili s boljom iz susreta vodeće izraelske teniserke Šahar Per (13), drugog nosioca, i Australijanke Sofije Ferguson (122).

G. A.

objavljeno: 02.01.2011
Pogledaj vesti o: Novak Đoković

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.