Novosađani bez odgovora gde je nestalo 30 ha zelenila, od urbanista dobili samo uvrede

Izvor: Luftika.rs, 22.Jan.2022, 17:16

Novosađani bez odgovora gde je nestalo 30 ha zelenila, od urbanista dobili samo uvrede

Stav arhitektice Ane Ferik Ivanovič, koja je bila meta jučerašnjeg napada zamenice direktora JP “Urbanizam” dr Biljane Vrbaški na poslednjoj prezentaciji Nacrta Generalnog urbanističkog plana Novog Sada 2030 je da svima nama trebaju parkovi, zelene površine i lepo okruženje i nije joj jasno da takva njena zalaganja nekome mogu da smetaju.
Novosadske inicijative građana i udruženja pozivaju arhitekte i ostale stručnjake iz oblasti urbanističkog planiranja da najoštrije osude >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << i da se ograde od ponašanja pomoćnice direktora JP “Urbanizam” Biljane Vrbaški tokom jučerašnje prezentacije kada je napadima pokušala da diskredituje koleginicu arhitektu zbog kritika upućenih na način planiranja u Novom Sadu.
U razgovoru za Luftiku Ana Ferik Ivanovič, arhitektica, žrtva jučerašnjeg ataka koleginice sa kojom je radila u “Urbanizmu” 3 godine kaže da ju je takav čin Biljane Vrbaški zaprepastio.
Ana za naš portal ističe da nažalost, odgovore na jednostavna pitanja koja je postavila od urbanista nije dobila, kao ni sugrađani. Kaže da nije želela da učestvuje u, za jučerašnju sednicu, neprimerenoj situaciji i ogradila se od daljih prepirki.
– Ja sam na javnu prezentaciju otišla kao građanka i arhitekta i kao neko ko se duži niz godina zalaže za zeleni grad i očuvanje parkova u Gradu. Postavila sam dva pitanja vezana za urbanističko projektovanje i regulativu i zašto je u našem gradu za nekoliko godina nestalo 7 parkova.
Umesto jednostavnog odgovora, dobila sam neočekivan koleginicin ispad, kome se verujem niko od prisutnih nije nadao. Mene je taj njen čin zaprepastio, jer nisam ni pretpostavila da dokumentacija koja je stojala ispred nje na stolu, su u stvari stari arhivski projekti ko zna za koje objekte i od kojih projektanata – objašnjava za Luftiku Ana Ferik Ivanovič.
Ana dodaje da samo zastupa želju građana da živimo u lepšem gradu:
– Pošto sam u toj problematici već 20 godina, znam da sve može bolje da se reši. Međutim, nisam htela da učestvujem dalje u toj, za ovu sednicu, neprimerenoj situaciji i nisam se dalje prepirala.
Ja znam da sam svoj posao uradila u skladu sa njihovim uslovima i da pitanje zelenila na jednom objektu ne može biti merljivo sa nestankom oko 30 hektara parkovskih površina. Stvarno se trudim da budem korektna, ali ona je preterala – zaključuje Ana Ferik Ivanovič za naš portal.

U saopštenju za javnost 14 organizacija se navodi:
– Javni službenici su postavljeni da rade u interesu građana, pa i kad su direktori i njihovi zamenici, te je nedopustiva zloupotreba ovih pozicija kako bi se građani diskriminisali, vređali i diskreditovali samo zato što izražavaju drugačije mišljenje i traže odgovore na određena pitanja – ističu inicijative i udruženja koji dodaju:
– Očekujemo da rukovodioci JP “Urbanizam” snose odgovornost u skladu sa svojim postupcima tokom javnih prezentacija Nacrta GUP-a, koja će biti oličena i u osudi stručne i opšte javnosti.
Oni ukazuju da je Biljana Vrbaški, zamenica direktora ovog javnog preduzeća, došla na prezentaciju sa punim kesama fascikli, u kojima su se, kako pretpostavljaju, nalazili projekti arihitekata koji redovno godinama unazad stoje rame uz rame sa građanima i građankama i pokušavaju da urazume kolege iz “Urbanizma”, pišući stručne i argumentovane primedbe na urbanističke planove.
– Projekte je zamenica uzela iz arhive preduzeća i nejasno je da li je ovakav postupak dozvoljen. U konkretnom slučaju, na vrlo jednostavna pitanja koleginice, na koja zamenica očigledno nije imala odgovor, počela je da  pokazuje prisutnima projekat izvađen iz neke od mnogobrojnih kesa i dokazuje kako nema projektovanih zelenih površina, zaboravljajući da napomene da upravo “Urbanizam” izdaje urbanističko tehničke uslove na osnovu kojih se rade projekti i dobija građevinska dozvola. Manipulacijom pred građanima, želela je da ih okrene protiv arhitekata koji nastupaju kao kritičari, ponižavajući intelektualne kapacitete svih prisutnih – naglašaju u saopštenju.
Organizacije ističu da grubo ponašanje prema građanima na javnim sednicama i prezentacijama, kao i nerazumevanje obaveze da jedini kojima su odgovorni su upravo građani koji finansiraju njihov rad, nije izuzetak već pravilo.
– Podsećamo, u nemoći da nađe argumente na kritike koje redovno dobija od kolega, direktor Dušan Miladinović je nedavno izjavio kako DANS nije strukovno, već udruženje građana i da kapaciteti tog udruženja ne mogu da se mere sa kapacitetima JP “Urbanizam” – objašnjavaju aktivisti.
Njihov stav je da je većina zaposlenih iz “Urbanizma” na ponašanje svojih pretpostavljenih gledala posramljeno u pod, dok su zamenica i direktor, bodreni osobama koje su organizovano došle iz direktorove stranke po naredbi, pretvorili prezentaciju najbitnijeg strateškog plana u rijaliti šou.
– Pozivamo i njih da, iako znamo da su šanse minimalne, stanu uz sugrađane, budući da oni najbolje znaju koliko su učestvovali u prekrajanju ovog sramotnog Generalnog plana, i koliko je finalna izvedba predugo bila tajna i za njih – zaključuje se u saopštenju koje su potpisali Ekološki front Novi Sad, Za zeleno Novo naselje, Inicijativa građana Sačuvajmo Liman od betona, Centar za razvoj demokratskog društva Europolis, Dunavac (Šodroš), Svet i Dunav, Eko straža Novi Sad, Crna kuća, Združena akcija Krov nad glavom Novi Sad, “Futoška inicijativa”, Pokret OŠFG, Udruženje za zaštitu šuma, Organizacija za očuvanje prirode i životinja – OSNA i Sačuvajmo zelene površine – Telep Novi Sad.
Novosađani se usprotivili urbanistima: Gradsko jezgro se na tacni daje investitorima (VIDEO)

Pogledaj vesti o: Ana Ivanović

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.