U prosveti je alarmantno, zašto svi ćute?

Izvor: MC Bor, 10.Jun.2013, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prosveti je alarmantno, zašto svi ćute?

Bor, 10. jun
Saopštenje Pokreta Srpske Dveri

Iako već dvadesetak dana traje štrajk prosvetnih radnika sa vrlo opravdanim zahtevima, niti resorno Ministarsvo, niti jedan medij sa nacionalnom frekvencom se ozbiljno ne bavi ovim alarmantnim stanjem u našoj prosveti. Stranke na vlasti i oko nje, i na republičkom i na lokalnom nivou, su već godinu dana okupirane „komponovanjem“, pa umesto da se bave problemima građana, zašta su i izabrani, oni se  bave preraspodelom preduzeća.
Pokret Dveri kao ozbiljan, državotvoran pokret ne može stajati po strani dok se srpskoj prosveti zadaju konačni udarci. Ovakvo stanje je posledica više loših rešenja od kojih ćemo navesti dva ključna.
U skladu sa devizom da EU nema alternativu mi smo prihvatili samo loše stvari koje nam iz te iste Evrope dolaze. Jedan od boljih obrazovnih sistema u svetu mi smo zamenili Bolonjskom deklaracijom, gde se testovi zaokružuju po sistemu eci, peci, pec, uvodimo decu sa posebnim potrebama u redovnu nastavu, gde su sva deca na gubitku, a sami nastavnici nisu obučeni za takav rad itd.
Zbog izuzetno loše  demografske politike koju nažalost u zadnjih dvadeset godina sprovode gotovo sve Vlade Republike Srbije mi ove godine u srednjim školama imamo 7000 đaka manje. Zbog takve anti-porodične politike danas su prvi na udaru prosvetari, a koliko sutra, to će biti penzioni fond, jer imamo više starih osoba nego dece.
Unija sindikata predlaže tri rešenja:
Smanjenje broja đaka na 25 učenika po odeljenju, čime bi se ujedno i poboljšao kvalitet nastave. Odlaganje finansiranja po učeniku. Ova mera je Bugarskoj donela katastrofu, a naročito su bile pogođene seoske škole, koje su se zbog ovakvog finasiranja i zatvorile. Svi dobro znamo da kad se u selu zatvori škola, onda se i selo gasi. Obavezno srednje obrazovanje. Svakom savesnom roditelju je u interesu da mu dete ide u školu i izgrađuje svoje radne navike, nego da dane provodi po klubovima i kafićima. Ovim zahtevima se ne smanjuje državni  budžet, niti se uvode nova radna mesta, već se samo zadržava postojeći kadar. Ekonomiju, poljoprivredu i vojsku su nam uništili, ostala je na udaru još samo prosveta. Ako znamo da nam iz školskog sistema izlaze: lekari, inžinjeri, ekonomisti, pravnici, i svi ostali radnici, koliko danas ulažemo u njih, takvu ćemo državu sutra imati.
Pokret Dveri takođe poziva i ostale sindikate u prosveti da se priključe u ovoj borbi za odbranu profesije, jer smatramo da vreme podela treba biti prošlost u srpskom društvu. Ovakvo stanje u prosveti je ostavio i prethodni režim, tako da danas imamo četiri nezavisna sindikata u prosveti, sa kojima se onda lakše manipuliše, po pricipu „zavadi, pa vladaj“.
Informativna služba Pokreta Srpske Dveri Bor
Podeli/Sačuvaj
Pogledaj vesti o: Štrajk

Nastavak na MC Bor...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.