Štrajk prosvetnih radnika
Štrajk prosvetnih radnika

Članovi više reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika štrajkuju u više od 500 škola u Srbiji tražeći poboljšanje materijalnog statusa zaposlenih u prosveti. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije štrajkuje skraćenjem časova sa 45 na 30 minuta, dok sindikat obrazovanja Srbije i sindikat radnika u prosveti Srbije u znak protesta neće održavati čas u prvoj i drugoj smeni dok se ne reši stanje u školstvu.
Sindikat zaposlenih i radnici često organizuju štrajk upozorenja poslednjih godina, i sve više radnika se uključuje u štrajk koji se organizuje u svim školama.

Zaposleni traže povećanje zarade za 12 odsto umesto predloženih šest, sindikati obrazovanja zatražili su hitne pregovore sa Vladom Srbije o povećanju zarada, pre donošenja budžeta za naredne godine, a svi sindikati su saglasni da vlada nije ispoštovala sporazum kojim je 17. novembra prošle godine prekinut na kratko štrajk prosvetnih radnika. Sindikati su naveli da je vlada još tada obećala jednokratnu pomoć u visini jedne mesečne plate, a da im je isplaćeno 7.000 dinara, kao i da nije rešen problem nastavnika koji su tehnološki viškovi. Ni po jednim od zahteva niko nije kontaktirao prosvetare, tako da nemaju komunikaciju ni socijalni dijalog sa ministarstvom prosvete.

Prve akcije prosvetara su pregovori, a ako ne dođe do sporazuma biće sindikalnog odgovora. Prema podacima dobijenim od školskih uprava od ukupno 1.772 škola tokom prepodnevne smene u štrajku upozorenja učestvovalo je 133 srednje i 312 osnovnih škola što je 25,11 odsto. Sindikati kao zahteve navode povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto od zarada za navedene mesece, kao i isplatu nagrada utvrđenih sporazumom i posebnim kolektivnim ugovorom u iznosu od 5.000 dinara. Cilj štrajka jeste upozorenje da se popravi položaj zaposlenih u prosveti koji je izuzetno loš i da se dovede na nivo pre smanjenja plata. 2016. godine decembra meseca prosvetari su održali opet štrajk upozorenja, a broj nastavnika koji su skratili časove ili su obustavili nastavu tokom prvog časa značajno se razlikuje, zavisno od izvora.

U sindikatu prosvete profesori su dostavili podatak da su u 512 škola časovi bili skraćeni. Sindikat obrazovanja izbrojao je 522 škole u štrajku, od ukupno 672 članice. U sindikatu radnika u prosveti postoji podatak da prvi i drugi čas u školama nisu držali nastavnici u 338 osnovnih i srednjih škola. Prosvetni radnici su održali više štrajkova u znak upozorenja kako bi upozorili na tešku materijalnu situaciju u kojoj se nalaze profesori. Oni zahtevaju da im se ispuni obećano iz sporazuma 2015. godine, da se počne sa primenom zakona o platnim razredima kao i da se plata poveća. Prosvetari dodaju da su 26. septembra poslali pismo ministarstvu prosvete kako bi sa njima razgovarali, međutim odgovor još uvek nisu dobili.

Zakazan je štrajk jer nije ništa nije ispunjeno iz sporazuma o rešavanju spornih pitanja koji je potpisan u aprilu prošle godine sa ministrima Srđanom Verbićem i Kori Udovički. Novo ministarstvo se i dalje oglušava o zahteve prosvetara, sindikat ne odustaje, plate prosvetnih radnika su sada 13,5 odsto niže od republičkog proseka.
Pošto nema izgleda da će se skoro primeniti zakon o platnim razredima radnici traže hitne izmene uredbe o koeficijentima i da odnos plata prvog, četvrtog i sedmog stepena bude 1:2:4.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: N1 televizija, 13.Jan.2017, 11:58

FBG: Ministarstvo prosvete da se ne meša u posao nastavnika

FBG: Ministarstvo prosvete da se ne meša u posao nastavnika

Forum beogradskih gimnazija (FBG) kritikovao je poziv Ministarstva prosvete direktorima škola i nastavnicima da zbog vanrednih okolnosti i neredovne nastave prilagode dinаmiku ispitivаnjа i ocenjivаnjа učenicima.. "Bilo je ministara koji su ukidali Darvina, poništavali završni ispit, ukidali nastavnicima pravo na štrajk i smanjivali plate, ali nijedan do sada nije sebi dao za pravo da naređuje kada nastavnici smeju, a kada ne smeju da ispituju učenike", naveo je FBG.

Detaljnije >>


Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Jan.2017

FBG pozvao ministra da se ne meša u posao nastavnika

Forum beogradskih gimnazija (FBG) kritikovao je danas poziv Ministarstva prosvete direktorima škola i nastavnicima da zbog vanrednih okolnosti i neredovne nastave prilagode dinаmiku ispitivаnjа i ocenjivаnjа učenicima.. "Bilo je ministara koji su ukidali Darvina, poništavali završni ispit, ukidali nastavnicima pravo na štrajk i smanjivali plate, ali nijedan do sada nije sebi dao za pravo da naređuje kada nastavnici smeju, a kada ne smeju da ispituju učenike", naveo je...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 17.Dec.2016, 16:38

NEZADOVOLJNI, ali neće u štrajk: Sindikati pucaju ĆORCIMA

NEZADOVOLJNI, ali neće u štrajk: Sindikati pucaju ĆORCIMA

Najavljenim smanjenjem plata, kroz obračun minulog rada, nezadovoljni su u policiji, javnoj upravi, prosveti i pravosuđu, ali malo ko je spreman i na štrajk.. Sindikati u ovim oblastima najavili su zajednički protest na dan kada Narodna skupština RS bude razmatrala budžet za narednu godinu, a samo je Sindikat pravosuđa planirao i štrajk upozorenja. Protesti su planirani za 22. decembar, a dan ranije u svim pravosudnim institucijama biće organizovan jednočasovni...

Detaljnije >>

Izvor: B92, 16.Dec.2016, 19:40

Profesor Milojević: Ministar Šarčević pogrešno informisan

Profesor Milojević: Ministar Šarčević pogrešno informisan

Profesor Vladimir Milojević obratio se B92.net posle izjave ministra prosvete Mladena Šarčevića, u vezi sa štrajkom učenika u 14. beogradskoj gimnaziji.. Milojević je naveo da mora da skrene pažnju na materijalne greške koje je ministar izneo povodom njegovog slučaja. “Verujem da gospodin Šarčević nije imao lošu nameru, već je pogrešno informisan. Ministar je izjavio kako je Upravni sud potvrdio moje 'nasilje nad učenicom'. Ta činjenica apsolutno nije...

Detaljnije >>

Izvor: RTS, 21.Nov.2016, 22:36

Ministarstvo: U štrajku upozorenja 133 srednje i 312 osnovnih škola

Ministarstvo: U štrajku upozorenja 133 srednje i 312 osnovnih škola

U štrajku upozorenja učestvovalo je 133 srednje i 312 osnovnih škola, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Detaljnije >>

Izvor: Vaseljenska TV, 18.Nov.2016, 01:01

Prosveta u štrajku upozorenja, ministar protiv povećanja

Beograd – Nakon dve godine, prosvetari se vraćaju na staro. U više od 500 škola širom Srbije, koje su članice Unije sindikata prosvetnih radnika, održan je jednodnevni štrajk upozorenja skraćivanjem časova. Razlog je neispunjeno obećanje iz sporazuma potpisanog 2015. kao i povećanje plate za 12 odsto. U resornom ministartvu kažu da taj zahtev nije opravdan. Đacima beogradske Elektortehničke škole Nikola Tesla, skraćenje časova na 30 minuta zbog štrajka upozorenja, nije promenilo...

Detaljnije >>

Izvor: N1 televizija, 17.Nov.2016, 19:42

Zahtevi prosvetara (ne)opravdani

Nakon dve godine, prosvetari se vraćaju na staro. U više od 500 škola širom Srbije, koje su članice Unije sindikata...

Detaljnije >>