Pronađite Kjuriositija na fotografiji iz orbite Marsa

Izvor: Blic, 18.Apr.2014, 02:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađite "Kjuriositija" na fotografiji iz orbite Marsa

“Marsov izviđački orbiter” fotografisao je “Kjuriositija” i njegove tragove, dok se rover kretao preko površine crvene planete, analizirajući slojeve stena u podnožju pet metara visokog brda poznatog kao planina Rimarkabl, objavila je NASA. Kliknuti (+) za uvećanje

“Kjuriositi”, koji je fotografisan 11. aprila, je mala, tamnoplava tačka, malo levo od centralnog, donjeg dela slike, a ako se pažljivo gleda, mogu se uočiti i njegovi tragovi kretanja, tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kojeg je rover izbegavao velike prepreke na putu.

“Cnet” ukazuje da je boja na fotografiji pojačana kako bi se bolje videla struktura površine, pa tako i rover izgleda plavlji nego što je inače.

Planina Rimarkabl iz perspektive rovera

Na drugoj fotografiji vidi se površina Marsa iz perspektive rovera – pravo u daljini je planina Rimarkabl. Naučnici se nadaju da će “Kjuriositi” u ovom području pronaći dokaze o postojanju organske materije.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Rover

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.