Opusite se, Volvo vozi umesto vas

Izvor: Vesti-online.com, 06.Okt.2015, 05:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opusite se, Volvo vozi umesto vas

Volvo je predstavio trenutno najnapredniji sistem za nadzor prebacivanja kontrole automobila s vozača na AD (Autonomous Driving), odnosno samovoznu tehnologiju.

Proći će još vremena pre nego što počnemo da se bezbrižno vozimo u automobilu kojim potpuno upravlja računar, a do tada ćemo biti aktivni učesnici saobraćaja. Međutim, u prelaznom periodu dobro će poslužiti AD tehnologija, kojoj su u Volvu posvetili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << veliku pažnju…

Šveđani su napravili IntelliSafe autopilota vrlo jednostavnog za korišćenje i vrlo intuitivnog. AD opcija se pali i gasi koristeći posebno dizajnirane poluge na upravljaču.

Kada vozač stigne na deo puta gde je moguća autonomna vožnja, autopilot stupa na snagu. Vozač tada samo treba da istovremeno povuče poluge s obe strane volana i automobil preuzima kontrolu. Proces je praćen paljenjem zelenog svetla na komandnoj tabli.

Vozač prima obaveštenje kada autonomna vožnja više nije dostupna i posle toga ima 60 sekundi za preuzimanje upravljača. Ako se iz nekog razloga to ne dogodi, automobil će stati prvom prilikom.

Volvo će ovu tehnologiju za početak ugraditi u 100 primeraka XC90 modela i testirati je oko Geteburga, gde 2017. godine planiraju i zvanično predstavljanje Drive Me projekta, koji već sada zovu najambicioznijim AD projektom ikada.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.