Gorivo sve skuplje

Izvor: RTS, 12.Mar.2012, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo sve skuplje

Gorivo na pumpama u Srbiji od početka godine skuplje za 13 dinara. Očekuje se dalji rast cena derivata.

Od početka godine, gorivo je na pumpama u Srbiji poskupelo 13 dinara, a veći problem je dalji rast cena.

Vozači negoduju, preračunavaju se, ali ne odustaju od vožnje svog automobila.

U poslednje dve godine, ako neke pumpe osvanu sa nepromenjenim cenama goriva, na ulicama je gužva kao da se negde toči besplatno, kažu vozači.

Međutim, posle četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uzastopna poskupljenja u 15 dana, veliki broj vozila je ostao parkiran.

Ima isto gužve kao i pre, čini mi se da je proteklih dana nešto manja gužva nego ranije, da li zbog poskupljenja goriva ili nečeg drugog nisam razmišljao, tvrde vozači.

Računica pokazuje da ukoliko stanovnik Beograda živi na 10 kilometara od centra, na primer u Zemunu i ima auto koji troši 8 litara po gradu, a koristi ga samo do posla i nazad, za gorivo mu je potrebno oko 5000 dinara mesečno.

Cena zavisi od pumpi na kojim sipate i goriva koje koristite, a ljudi su već počeli da štede kako bi zakrpili rupe u budžetu.

"Odričem koliko mogu, ali danas sam krenuo autom, jer bitne poslove završavam, a inače uzimam Bus plus karticu, zato što se za 1200 dinara vozim ceo mesec, pa bolje ne može", rekli su građani.

Da se radije štedi na cipelama i novoj garderobi nego na gorivu, pokazuje i promet na pumpama, gde se uprkos stalnim poskupljenjima prodaja ne smanjuje.

Zbog skupog goriva vožnja je već odavno luksuz, ali se građani teško odriču tog luksuza, što potvrđuju i podaci sa pumpi, gde se sve češće se sipa samo po nekoliko litara goriva.

Rekordne su cene u čitavoj Evropi i sve su prognoze da će cene derivata i dalje rasti. U takvoj situaciji očekuje se pad prometa.

"Primera radi u Francuskoj i Austriji potrošačka udruženja već su pozvala nadležne da povećaju broj vozila gradskog prevoza, a u Hrvatskoj zagrebačka policija upozorava da je moguće povećanje ionako velikog broja krađa bicikala, što je posledica manjih primanja građana i poskupljenja goriva", kaže ekonomista Goran Nikolić.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Očekuje se novo poskupljenje goriva

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Mar.2012

BEOGRAD - Gorivo na pumpama u Srbiji od početka godine skuplje za 13 dinara. Očekuje se dalji rast cena derivata.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.