Ona je više od broja jedan, a vi o njoj ne znate ništa

Izvor: Sportske.net, 25.Maj.2015, 11:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ona je više od broja jedan, a vi o njoj ne znate ništa

Ona je najuspešnija teniserka svih vremena. Iako o njoj, verovatno ne znate gotovo ništa.

Ima 33 godine, i već dve je u penziji.

Počela je da igra tek sa 12 godina, a danas je mnogi smatraju najdominantnijim sportistom u istoriji. Osvajač je dve nagrade Laureus za sportistu godine, isto kao Novak Đoković.

Često, uz sportske veličine vezujemo neke brojeve, značajne >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << za njihove karijere...

Rodžer Federer - 17, broj Grand Slam titula. Michael Phelps - 22, broj osvojenih medalja na Olimpijskim igrama. Sebastian Loeb - 9, broj osvojenih uzastopnih titula u Svetskom reli šampionatu. Wilt Chamberlain - 100, broj postignutih poena u jednoj NBA utakmici. I tako dalje... Ona se zove Esther Vergeer, a uz njeno ime, često se vezuju neki komplikovaniji brojevi, npr. 668 ili 470. Ima ih još, i svi su značajni.

Esther je rođena 1981. godine u malenom gradiću u srcu Holandije.

Kao dete, trenirala je plivanje. Na jednom treningu, kada je imala šest godina, osetila je vrtoglavicu, a ubrzo se onesvestila. Kada su je prevezli u bolnicu, utvrdili su krvarenje na mozgu i nagomilanu tečnost. Lekari su intervenisali, i kroz par nedelja, puštena je na rehabilitaciju. Par godina kasnije, ponovo je osetila glavobolje, pritisak iza očiju, bol u vratu. Usledio je moždani udar. Lekari su utvrdili da ima vaskularnu mijelopatiju oko kičmene moždine, i da to izaziva sve njene probleme. Nakon devetočasovne operacije, ostala je nepokretna od struka na dole. Imala je 9 godina. U trenucima kada joj je bilo najteže, okrenula se ponovo sportu. Tada, kada toliko toga više nije mogla, okrenula se onome što je mogla, i počela da gradi novi život. Kaže, morala je da pronađe mesto kolicima u svom svetu. Počela je sa odbojkom, košarkom i tenisom.

Sa šesnaest godina, ušla je u seniorsku košarkašku reprezentaciju Holandije, i ubrzo sa njom postala šampion Evrope. Ipak, kada je krenula na fakultet, morala je da se odluči, i izabrala je tenis. Imala je odlične rezultate u amaterskoj konukurenciji. Osvajala je turnire, polako počela da privlači pažnju javnosti. Postajala je sve bolja, i to je obeležilo celu njenu karijeru. Ta želja za konstantnim napredovanjem. Ubrzo je postala broj 1, a od oktobra 2000. godine do povlačenja 2013. niko je nije ugrozio. I tu se vraćamo na brojku sa početka - 668 nedelja na vrhu. Ona druga, 470, označava broj uzastopnih pobeda u singlu. Koji je mogao biti i veći, jer se povukla pobedom. U karijeri je ukupno osvojila 162 titule u singlu, 134 u dublu. Zabeležila je 1187 pobeda i 60 poraza. Osvojila je 21 uzastopni Grand Slam u singlu, 23 u dublu. Na mnogima od njih, protivnice je pobeđivala 6–0, 6–0. Osvojila je četiri Paraolimijska zlata u singlu, i tri u dublu uz jedno srebro. Samo jednom u tih 470 mečeva, branila je meč loptu.

Počela da radi sa Sven Groeneveldom 2009. godine, čovekom koji je trenirao Aranxtu Sanchez-Vicario, Mariju Sharapovu, Monicu Seles, Anu Ivanovic, Tomija Haasa, Marija Ancica, Michael Sticha. Ipak, Ester je njegov najveći šampion. U početku, njemu nije bilo jasno koja su njena očekivanja. Tada je već bila na 300ak uzastopnih pobeda. U brojnim razgovorima, shvatio je da cilj nisu bile pobede. One su došle kao posledica, cilj je bio biti bolji, unaprediti sve što može da se unapredi. Rasti. Pobediti sebe.

Mnogo je neverovatnih sportista o kojima ne znamo ništa.

Trischa Zorn je na Paraolimpijskim igrama osvojila 55 medalja. U Seulu 1988 godine, 12 zlatnih. Naš Zlatko Kesler ima 5 odličja, Draženko Mitrović i Borislava Perić-Ranković po 4. Oni se, iako malobrojni, sa svake najveće sportske smotre vrate sa više odličja nego njihove kolege par nedelja ranije. Njihova borba je veličanstvena, a želje i ambicije iskrene i čiste. Oni su možda poslednji koji razumeju duh Olimpizma. Kada su došli iz Londona, kasnio sam, ali ipak došao sam na doček koji su sami napravili ispred Hotela Moskva. Penjući se uz Prizrensku, čuo sam kako grmi "Šampioni, Šampioni!", i srce mi je bilo puno. Njima je htelo da iskoči iz grudi.

Zato, setite se ponekad, da postoje i neki šampioni koje možda i ne znate, a koji možda naše poštovanje zaslužuju više nego bilo ko drugi.
Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Sportske.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.