Šta se dešava ako pokušate da ukradete Duh ekstaze?

Izvor: B92, 09.Avg.2016, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta se dešava ako pokušate da ukradete Duh ekstaze?

Jedan od najpoznatijih simbola u automobilskoj industriji zove se Duh ekstaze i nalazi se na haubi skupocenih Rolls-Royce modela.

Duh ekstaze ugrađuje se u automobile ovog čuvenog britanskog proizvođača od 1920. godine. Figura je standardno napravljena od poliranog nerđajućeg čelika, ali je po želji dostupna i sa pozlatom od 24-karatnog zlata a može biti izrađena i od matiranog kristala.

Smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da pojedini primerci vrede i preko 10.000 evra, pa je jasno da ove figure predstavljaju pravi mamac za lopove.

Znajući da je Duh ekstaze na udaru kradljivaca, Rolls-Royce je smislio sistem zaštite koji je prvi put primenjen na modelu Phantom iz 2003:

U pitanju je mehanizam koji reaguje na svaki "energičniji" kontakt sa figurom i automatski je uvlači ispod haube. Mehanizam za spuštanje/podizanje Duha ekstaze od tada je standardni deo opreme svakog novog modela marke Rolls-Royce, a moguće ga je aktivirati i iz kabine vozila pritiskom na dugme.

Inače, skulptura Duh ekstaze delo je britanskog umetnika Čarlsa Robinsona Sajksa (Charles Robinson Sykes) a simbolizuje tajnu ljubavnu vezu između pionira automobilskog pokreta, britanskog plemića po imenu John Waltera Edward Douglas-Scott-Montagua, i njegove sekretarice, Eleanor Velasco Thornton.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.