FRANCUSKA REVOLUCIJA: Renault EOLAB sa potrošnjom od 1 litre!

Izvor: TopSpeed.rs, 17.Sep.2014, 02:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FRANCUSKA REVOLUCIJA: Renault EOLAB sa potrošnjom od 1 litre!

Novi koncept iz Renaulta po imenu EOLAB, koji će premijerno biti prikazan u Parizu, obećava prosečnu potrošnju goriva od svega jedne litre na 100 kilometara, a najavljuje serijski automobil B segmenta koji bi se u prodaji našao u roku od jedne decenije

Foto: Renault

Renault je pred Salon automobila u Parizu, predstavio revolucionarni koncept po imenu EOLAB, benzinsko-električni hibrid koji obećava >> Pročitaj celu vest na sajtu TopSpeed.rs << potrošnju goriva od svega jedne litre na 100 pređenih kilometara, kao i emisiju CO2 od samo 22 g/km!

Foto: Renault

Prema rečima ljudi iz Renaulta, ovaj koncept je najava za automobil B segmenta koji bi se u serijskoj proizvodnji mogao naći u roku od deset godina, a istovremeno predstavlja odgovor na „izazov“ francuske države da do 2020. godine, u proizvodnji bude automobil sa prosečnom potrošnjom do 2 l/100 km.

Foto: Renault

Imajući u vidu ovaj cilj, Renault se pre svega posvetio smanjenju ukupne mase, te koncept EOLAB teži svega 955 kg, što je gotovo 400 kilograma manje nego li aktuelni model Clio. Takođe, mnogo vremena posvećeno je i poboljšanju aerodinamike, te se koncept može pohvaliti rezultatom od 0,235 što je gotovo za jednu trećinu bolje od pomenutog Clia.

Foto: Renault

Za pogon je odabrana kombinacija trocilindarskog benzinskog motora SCe, snage 75 „konja“ i elektromotora koji oslobađa oko 68 konjskih snaga i 200 Nm obrtnog momenta. Kompaktna trostepena transmisija snagu od motora šalje na prednje točkove, i to tako da su prva dva stepena u upotrebi od strane elektromotora, dok se treći stepen angažuje aktiviranjem benzinskog agregata.

Foto: Renault

Izvor: Renault/TopSpeed

Nastavak na TopSpeed.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TopSpeed.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TopSpeed.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.