Kia Stonic zapečatio sudbinu posustale Venge

Izvor: B92, 22.Jun.2017, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kia Stonic zapečatio sudbinu posustale Venge

Još jedan potkompaktni mini-van odlazi u istoriju pošto ga je zamenio SUV/krosover model slične veličine.

Kia ne planira novu generaciju malog MPV vozila Venga, nakon što je predstavila novi SUV Stonic.

Još nije precizirano kada će korejski proizvođač okončati proizvodnju Venge, ali je vest o njenom “gašenju” za AutoExpress potvrdio šef Kije za Evropu, Majkl Kol, na prezentaciji modela Stonic.

Kol je rekao da trenutni prodajni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultati ne opravdavaju ulaganje u novu generaciju Venge, pogotovu posle lansiranja novog SUV-a.

Tokom 2016. godine Kia je u Evropi prodala samo 26.000 primeraka modela Venga, što predstavlja svega 6% celokupne prodaje ovog proizvođača na Starom kontinentu.

Sa druge strane, Kia Stonic pripada potkompaktnom segmentu SUV/krosover modela koji se u Evropi godišnje zbirno prodaju u čak 1,1 milion primeraka, sa projekcijom rasta isporuka na 2 miliona vozila godišnje do 2020. godine.

To znači da Stonic ima mnogo veći tržišni potencijal iako ga očekuje veoma jaka konkurencija u vidu 10-ak sličnih modela, među kojima su - u Evropi veoma traženi - Renault Captur, Peugeot 2008 i Opel Mokka X.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.