Virtuelni vetrobran Jaguar Land Rovera

Izvor: Nacionalna klasa, 18.Dec.2014, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Virtuelni vetrobran Jaguar Land Rovera

Jaguar Land Rover je objavio dodatne detalje o radikalnoj tehnologiji koja vozaču prikazuje okolinu u punom krugu oko vozila (360 Virtual Urban Windscreen).

Ova tehnologija koristi ekrane smeštene u svaki stub unutar automobila. Ovi ekrani primaju sliku sa spoljnih kamera koje pokrivaju uglove u slepim tačkama. Jaguar Land Rover navodi da će ova tehnologija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << omogućiti da bicilklisti, pešaci i ostala vozila budu vudljivi oko automobila. Kada vozač pomeri glavu i uključi indikator za skretanje, stubovi automatski postaju "providni" delovanjem ovog sistema.

Kada se virtuelni vetrobran poveže sa klaudom (Cloud), tehnologija može da prikazuje informacije o broju slobodnih mesta za parkiranje u blizini ili cene goriva na obližnjim stanicama. Ova tehnologija mogla bi da olakša vožnju van puta, pošto vozač može da vidi ne samo teren ispred vozila, neko i poziciju prednjih točkova.

Jaguar Land Rover razvija i novu generaciju navigacije, čija tehnologija projektuje sliku vozila ispred automobila, a vozaču preostaje da prati taj prikaz do odredišta (Follow Me Ghost Car Navigation).

Volfgang Epl (Wolfgang Epple), direktor odelenja za razvoj i istraživanje u Jaguar Land Roveru, rekao je da tehnologija providnih stubova može biti korisna i u urbanim uslovima.

"Vožnja gradskim ulicama može da bude stresno iskustvo, ali zamislite da možete da vozite kroz grad bez potrebe da gledate saobraćajne znakove ili da vam pažnju odvlači potraga za praznim parking prostorom dok se krećete. Želimo da prezentujemo ove informacije na head-up displeju u visini vozačevog pogleda, da on ne mora da sam traži te podatke i skreće pogled sa puta", rekao je Epl.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.