Predstavljen novi model Fijata u Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2017, 06:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen novi model Fijata u Kragujevcu

Kompanija „Fijat-Krajsler" (FCA) svečano je danas predstavila novi fijat 500 L u krugu fabrike u Kragujevcu, a premijer Aleksandar Vučić je "isprobao" novi model, dovezavši se njim do fabričke kapije.

FCA automobili Srbija ističe da, nakon pet godina, slavi uspeh modela fijat 500L predstavljanjem nove investicije koja će biti prekretnica u razvoju i garancija budućih uspeha kompanije FCA Srbija.

Kompanija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << FCA zvanično je započela sa komercionalnom prizvodnjom novog modela, a prezentaciji su prisustvovali, pored premijera, ministri Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović, i glavni izvršni direktor FCA EMEA Alfredo Altavila.

Vučić: Mali srpski automobil, koji pravi tri odsto BDP

FIAT znači tri odsto BDP i gotovo osam odsto izvoza za našu zemlju, rekao je Vučić, zahvalivši radnicima koji proizvodnjom "fijat" automobila u Srbiji čine da se ponose njihove porodice, ali i cela Srbija.

On je na promociji novog redizajniranog modela 500 L u fabrici u Kragujevcu rekao da je to "naš mali srpski automobil, koji proizvodimo u našem Kragujevcu".

"To je naše delo", rekao je i poručio da bismo bez Fijata imali mnogo lošije razultate.

"Hvala im na tome. Naše je da uradimo još više i napravimo još bolje za našu zemlju", rekao je Vučić i dodao da će vlada nastaviti da se bori za izvoz Fijata na rusko tržište, kao i da su do sada završene dve runde tehničkih pregovora.

"Nema obećanja, jer to ne zavisi od nas, već od naših partnera", rekao je Vučić, ali i dodao da veruje da će to biti završeno pre kraja godine.

Kako je naveo, kada se to dogodi, Srbija će biti drugačije pozicionirana na Fijatovoj mapi i na mapi drugih proizvođača automobila kao zemlja koja može da izvozi na treća tržišta bez carinskih ograničenja.

"Pokušaćemo da napravimo i ugovore vlade sa vladom sa drugim zemljama oko izvoza Fijata, jer će to olakšati poziciju kragujevačkih radnika i garantovati uspešnost proizvodnje", rekao je Vučić.

Za svoje buduće investicije, poručio je premijer rukovodstvu Fijata, ta kompanija uvek može da računa na najširu podršku Vlade Srbije, kako kroz podsticaje i subvencije, tako i na svaki drugi način.

On je dodao i da je vlada, posle teških mera fiskalne konsolidacije, uspela da dovede državu u red zemalja u kojima su javne finansije pod punom kontrolom.

Danas, kako je rekao, imamo novac kojim možemo da pomognemo razvoj srpske industrije, te Kragujevac neće ostati sam, biće uspešan industrijski centar, u koji će biti uloženo još mnogo novca.

"Verujem da će novi Fijat 500 naći put do srca ljudi", rekao je Vučić koji je pozvao građane Srbije da kupuju naš proizvod-srpski proizvod i time pomognu i Kragujevcu i Srbiji i Fijatu.

"Kupujte naš proizvod, dobar srpski proizvod", poručio je Vučić, te zahvalio radnicima na zalaganju i pregalaštvu i brizi za svoju kompaniju.

U tom je smislu, naveo da je u razgovoru koji je imao ranije sa predstavnicima sindikata rekao i da će se naći još nekoliko firmi koje će raditi u ovom gradu jer Kragujevac jeste veliki i Fijat ne može sve da primi.

Rekao je da se razgovara sa dve nemačke i jednom italijanskom firmom i da očekuje i da to bude uspešno okončano.

Svi će biti zadovoljniji rekao je Vučić, poručivši da odaje priznanje onima koji su taj posao započeli, primetivši da, za razliku od drugih, nije sujetan s tim u vezi.

Altavila: Fijat Srbija jedan od najmodernijih delova FCA

Izvršni direktor grupacije „Fijat-Krajsler (FCA) Alfredo Altavila istakao je danas da je ova grupacija započela, pre devet godina, ambiciozan plan da od kragujevačke fabrike napravi centar proizvodnih aktivnosti i podrži ekonomski rast Srbije, a da novi fijat 500 L predstavlja naslednika najbolje prodavanog malog višenamenskog vozila u Evropi i predodređen je da obnovi i nastavi njegov uspeh.

„FCA Srbija predstavlja najveću stranu industrijsku investiciju koja je donela na nacionalnom nivou doprinos rastu BDP-a, i vodeći je srpski proizvođač i apsolutni lider u izvozu sa više od milijardu evra, kazao je Altavila povodom prezentacije novog modela fijat 500 L.

"Ponosni smo na to što možemo da kažemo da je postignut ambiciozni plan da fabrika u Kragujevcu ponovo bude centar proizvodnih aktivnosti. Imali smo jake temelje za dobar start. Kragujevac je obezbedio kvalifikovanu radnu snagu i jaku industrijsku podršku, a vlada Srbije je bila posvećeni partner, dok je FCA grupacija donela svoje bogato globalno znanje, resurse i omogućila pristup tržištima", istakao je on.

Kazao je da je Fijat Srbija jedna od namodernijih komponenti ove grupacije uopšte i da je za 30 meseci uspela da postigne jednu od najboljih ocena u ocenjivanju svetskih proizvođača.

Ukazao je je većina delova koji se koriste u proizvodnji u fabrici u Kragujevcu proizvedeno u Srbiji.

Altavila je rekao da su ljudi najvredniji resurs i da su radnici iz Kragujevca počeli da svoje znanje prenose drugima.

Kazao je da je od modela 500 L fabrika napravila „pobednika", i da je ovo "prvi emotivni automobil u praktičnom segmentu, kojem su dodati ličnost i stil".

Sve tri verzije su, prema njegovim rečima poboljšane što se tiče bezbednosti i konektivnosti.

Altavila je, po završetku svečanog početka serijske proizvodnje novog modela, premijeru Aleksandru Vučiću poklonio maketu fijata 500 L, a šef srpske vlade Italijanu knjigu o Srbiji.

Novi fijat 500L još više je nalik fijatu 500, još praktičniji i sa još više tehnologije, a ima ukupno 40 odsto novih komponenata.

FCA je realizovao najveću inostranu industrijsku investiciju u Srbiji i vodeći je srpski proizvođač lider u izvozu sa preko milijardu evra ostvarenih u 2016..

U kragujevačku fabriku je do sada investirano više od 1,3 milijarde evra, od čega je više od jedne milijarde investirano u nabavku najsavremenije opreme za proizvodnju.

Novi model 500L će imati tri posebna identiteta koja pokrivaju sve potrebe: Urban, Cros s i Wagon.

Motori koji najviše odgovaraju posebnim potrebama kupaca izabrani su za različite identitete modela.

Linija benzinskih motora obuhvata 1,4-litarski 16V motor, sa 95 KS, 1,4-litarski 16V TJet, koji isporučuje 120 KS, kao i 0,9-litarski TwinAir (nije u ponudi u Srbiji), od 105 KS.

Liniju kompletiraju dvogorivi benzinski i TNG 1,4-litarski TJet motor, sa 120 KS, kao i dvogorivi benzinski i metanski 0,9-litarski TwinAir, sa 85 KS.

Ponudu upotpunjjuju dva dizel motora: 1.300 cc 16V MultiJet sa 95 KS, izveden sa Dualogic prenosom i 1600 cc 16V MultiJet sa 120 KS.

Svi motori u skladu su sa Euro 6 standardima i kombinuju performanse i ekonomičnu potrošnju goriva.

Serijska proizvodnja fijat 500L je počela u Kragujevcu 2012. godine.

Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije između italijanskog Fijata i države Srbije potpisan je 29. septembra 2008. godine, po kome proizvođač automobila iz Torina ima 67 odsto, a naša država 33 odsto vlasničkog udela.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

DANAS U KRAGUJEVCU: Vučić na svečanosti povodom proizvodnje novog Fijata

Izvor: Kurir, 25.Maj.2017

...Novi model fijata 500L će se od ove godine proizvoditi u kragujevačkoj fabrici, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima..Fijat-Krajsler automobili Srbija ističe da, nakon pet godina, slavi uspeh modela fijat 500L predstavljanjem nove investicije koja će biti prekretnica u razvoju...

Nastavak na Kurir...

Vučić provozao Silviju Verneti u novom "fijatu"

Izvor: Blic, 25.Maj.2017

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić provozao je danas u novom fijatu Silviju Verneti, direktorku EMEA i "Fiat Srbija"...Vučić i Verneti borave danas u Kragujevcu, gde će prisustvovati svečanosti povodom početka proizvodnje novog modela "fijat 500L".

Nastavak na Blic...

PREMIJERNA VOŽNJA: Vučić “isprobao” novi fijat 500 L (VIDEO) (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2017

Kompanija „Fijat-Krajsler“ (FCA) svečano je danas predstavila novi fijat 500 L u krugu fabrike u Kragujevcu, a premijer Aleksandar Vučić je "isprobao" novi model, dovezavši se njim do fabričke kapije. U novom, "redizajniranom" i modernizovanom "fići" premijer je "dovezao" direktorku kompanije...

Nastavak na Telegraf.rs...

Krenuo sa traka - kada će moći fića da se kupi?

Izvor: B92, 25.Maj.2017

Beograd -- Novi fijat 500L, čija je komercijalna proizvodnja zvanično počela u Kragujevcu, biće u prodaji od jula, rečeno je u kompaniji Fijat-Krajsler automobili Srbija...Generalna direktorka FCA Srbija Silvija Verneti je naglasila da je stari fijat 500L ostvario veliki uspeh i da danas obeležavaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.