PREKOBROJNI OTIŠLI IZ FIJATA Otpremnina dovoljna da vratim dug i preživim dok tražim posao

Izvor: Blic, 29.Jul.2016, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREKOBROJNI OTIŠLI IZ "FIJATA" "Otpremnina dovoljna da vratim dug i preživim dok tražim posao"

Radnici koji su dobrovoljno otišli iz „Fijata“ planiraju da od otpremnina, pre svega, prebiju dugove.

Većina sada već bivših radnika „Fijata“ dočekala je bez osmeha jučerašnji početak isplate otpremnina iako su zvanično dobrovoljno napustili fabriku u Kragujevcu. Mnogi će novac iskoristiti za prebijanje duga i preživljavanje, a samo retki će se upustiti u privatni biznis.

Zbog gašenja jedne smene, za odlazak iz firme opredelilo se 700 od ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 3.200 radnika, koji su u zavisnosti od broja godina provedenih u fabrici dobili između 4.800 i 14.000 evra. Ipak, jučerašnji red ispred jedne od banaka gde su se na račun delile otpremnine još jedan je dokaz da nije sreća u novcu.

- Otišao sam bukvalno pod pretnjom pošto su me u poslednjih godinu dana šefovi premeštali sa jednog na drugo mesto, terali čak i da ribam podove. Nekoliko puta sam ih prijavio za mobing. Od 615.000 dinara koliko sam dobio, kada vratim banci kredit i sve dugove, ostaće mi 150.000 dinara. Šta mogu sa tim da radim osim da preživljavam dok ne nađem drugi posao - žali se Goran Petrović, koji je u fabrici radio na izradi karoserije.

Još veće muke čekaju njegovog doskorašnjeg kolegu.

- Dobio sam oko 5.000 evra, ali imam troje dece i nezaposlenu ženu. S tim parama ćemo živeti dok ne nađem drugi posao. Ne razmišljam da otvaram svoju firmu jer nemam s čim - kaže Ivan Tanasković, koji je u „Fijatu“ bio zadužen za šasije automobila.

Ipak, bilo je i optimističnih razmišljanja.

- Deo novca ću iskoristiti da se razdužim, a i da smanjim napola ratu za kredit. Od para što mi ostanu pokrenuću neki sitniji privatni biznis - otkriva planove Gordana Vasiljević, čiji suprug i sin ne rade.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.