Planovi o saradnji Zastave i Iveka

Izvor: B92, Tanjug, 28.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planovi o saradnji Zastave i Iveka

Beograd -- Predstavnici Zastava kamioni" navode da pokušavaju da naprave trajnu saradnju sa italijanskim partnerom i sklapaju neke od Ivekovih proizvoda u Srbiji.

Direktor proizvodnje "Zastava kamiona" Jugoslav Ranić kaže da bi taj novi vid saradnje bio po ugledu na vladin program za "punto" i traktore.

"To je neka naša inicijativa, da zajedno sa Vladom Srbije pokušamo nešto slično i sa kamionima, sa obnavljanjem proizvodnje”, kazao je Ranić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i dodao da je ideja da jedan deo te fabrike bude uslužan za Iveko.

On kaže i da se nada da će ta fabrika u restruktuiranju, koja trenutno ima 777 radnika, ući u vlasničku tranformaciju sa italijanskim proizvođačem kamiona Ivekom koji je član Fijat grupe.

Fabrika "Zastava kamioni" prošle godine je proizvela oko 450 vozila, kazao je Ranić i dodao da je ova godina izuzetno teška, kako što se tiče uvoza motora i komponenata, tako i domaćih kooperanata koji su takođe u veoma teškoj situaciji.

On je objasnio da je 29. mart ove godine krajnji rok za potpisivanje ugovora o strateškoj saradnji, ili produženje Memoranduma o razumevanju koji je Vlada Srbije parafirala 29. septembra prošle godine, kada je potpisan i ugovor sa Fijatom.

Prema ranijem dogovoru sa Fijatom, ugovor je trebalo da bude sklopljen do kraja prošle godine, na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je potpisan sa Ivekom i "Manjeti Marelijem" 29. septembra 2008. godine.

Početna investicija tih kompanija iznosila bi oko 240 miliona evra. Do kraja 2012. godine Iveko", koji poseduje 34 odsto kapitala "Zastava kamiona", u Srbiji bi proizvodio specijalna vozila i 2.200 autobusa godišnje, a "Manjeti Mareli" komponente i delove za domaće i za inostrano tržište.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Planovi o saradnji Zastave i Iveca

Izvor: EMportal, 29.Mar.2009, 03:37

Predstavnici Zastava kamioni" navode da pokušavaju da naprave trajnu saradnju sa italijanskim partnerom i sklapaju neke od Ivekovih proizvoda u Srbiji.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.