Od danas nova pravila u poslovanju banaka

Izvor: Blic, 05.Dec.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od danas nova pravila u poslovanju banaka

Usklađivanje promenljivih kamata aneksima ugovora o kreditima samo je početak uvođenja novina iz Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je stupio na snagu 4. juna, a primenjuje se od danas. Osim kod kredita, Zakon bi trebalo da više zaštiti građane i kod korišćenja platnih kartica, tekućih računa, lizinga.

Dužnici mogu da se žale bankama, ali i Narodnoj banci Srbije ako smatraju da je prekršen Zakon kod usklađivanja kamata koje, u većini slučajeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne bi trebalo da budu veće od prvobitno ugovorenih. Zakon reguliše i isplatu novca bez naknade.

Banke i lizing kuće su obavezne da pribave pismenu saglasnost klijenata ako menjaju neki od obaveznih elemenata ugovora. Takođe, ako povećavaju naknade i druge troškove po računu više od ugovorenog iznosa, moraju korisnika o tome obavestiti najkasnije 15 dana pre početka primene tih izmena.

- Ako je za zaključivanje ugovora o nekoj usluzi neophodno i sklapanje ugovora o sporednim uslugama, banka mora jasno, sažeto i na vidljiv način da navede postojanje takve obaveze. Ako se oglašava finansijska usluga čija je nominalna kamatna stopa 0 odsto, naznačavaju se i svi uslovi pod kojima se ona odobrava.

Zabranjeno je neku uslugu označavati besplatnom ako je uslovljena zaključivanjem drugog ugovora ili bilo čim što predstavlja trošak za klijenta - navodi se u Zakonu.

Novine koje će pomoći građanima

Tekući račun

Klijent ima pravo da bez naknade:

podigne gotovinu sa dinarskog ili deviznog računa kod banke kod koje ima otvoren račun podigne gotovinu odmah po evidentiranom prilivu do 600.000 dinara, a najkasnije dva dana po prilivu većem od tog iznosa mesečno dobije izvod o svim promenama na računu (kod dozvoljenog prekoračenja) ugasi račun

Platna kartica klijent snosi gubitak najviše do 15.000 dinara u slučaju neovlašćenog korišćenja platne kartice i ako je zloupotrebu prijavio odmah, a najkasnije u roku od 45 dana od zaduženja ne snosi posledice neovlašćenog korišćenja platne kartice ako mu banka nije omogućila da u svakom trenutku prijavi gubitak bez naknade može da ugasi platnu karticu

Povezane vesti: NBS: Banke da pošalju građanima novi plan otplate Banke menjaju uslove kredita u poslednji čas Banke „pecaju“ klijente na nepovoljne kamate

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.