Glavni dizajner „Volvoa“ sad radi za „Ladu“

Izvor: Vostok.rs, 26.Avg.2011, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni dizajner „Volvoa“ sad radi za „Ladu“

26.08.2011. -

Glavni dizajner koncerna „AvtoVAZ", vodećeg proizvođača automobila u Rusiji biće Stiv Matin, ranije – direktor za dizajn Volvo Car Corporation.

Englez Stiv Martin je 17 godina radio u Mercedes-Benz, napravio je eksterijer nekoliko modela, koje je kompanija izvela na svetsko tržišta krajem 1990-ih godina. Među njima je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Mercedes A-klase, mali gradski automobil i rodster SL-klase. 2005. godine na tržištu su se pojavili modeli Mercedes ML-Class i GL-Class. Za njihov dizajn u potpunosti je odgovarao Stiv Matin.

Od 2005. do 2009. godine on je radio na dužnosti direktora za dizajn Volvo Car Corporation odigrao je važnu ulogu u stvaranju tako uspešnih i u Rusiji poznatih modela kao što su Volvo S60, XC60 2008. godine i V60 2010. godine.

U Volvo je Matin na neki način buntovnik koji je pozvan da pomalo razmrda skandinavski stil, da mu doda dinamičnost. Međutim, nije uspeo da stvori odgovarajuće odnose sa Šveđanima, kaže Leonid Golovanov, zamenik glavnog urednika časopisa „Autorevija".

Vest o tome da će Matin raditi u AvtoVAZ stigla je prosto kao grom iz vedrog neba, zato što je sudeći po poslednjim podacima, sve vodilo ka tome da će AvtoVAZ proizvoditi verzije „Renoa" i „Nisana". I činilo nam se da je današnja Lada Granta, koja je imala debi na autosalonu u Moskvi – „labudova pesma" vazovaca. Pozivanje Matina je vrlo pozitivan znak da će VAZ biti samostalan u stvaralaštvu, u dizajnu. Nadamo se da ćemo plodove ovog rata videti za tri-četiri godine.

Po mišljenju stručnjaka, Matinu i AvtoVAZ predstoji zadatak, sličan onom koji je u Kia rešavao poznati autodizajner Piter Šrajer. On je uspeo da napravi jarki i zanimljiv dizajn za ceo korejski brend. Stil Kia je postao moderan. Za svaki model je smislio svoj, prepoznatljiv brend-stil. Izgleda da isto to Matin treba da učini za Ladu.

Po rečima samog Stiva Matina, njemu je drago što ima mogućnost da učini da dizajn bude jedna od ključnih vrednosti brenda Lada. Prvi korak novog glavnog dizajnera Volške fabrike automobila biće osnivanje studija za dizajn AvtoVAZ u Moskvi. On će biti otvoren sredinom jeseni.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iz Daimlera i Volvoa u AvtoVAZ

Izvor: B92, 26.Avg.2011

Bivši dizajner svetskih automobilskih koncerna Volvoa i Daimlera, Stiv Martin, prelazi u ruski AvtoVAZ, s tim što će raditi u Toljatiju, izjavio je za novinare izvršni direktor ruskog koncerna Igor Komarov...Martin je od 2005. do 2009. godine radio kao direktor dizajna u Volvou, a pre toga je 17...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.