Izvor: B92, 13.Feb.2010, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tojota i Honda servisiraju vozila

Beograd -- Zbog nastalih problema s papučicom za gas "Tojota" pokrenula servisnu kampanju popravke na svim svojim automobilima proizvedenim od 2005. do kraja 2009. godine.

Druga velika japanska kompanija za proizvodnju automobila - "Honda", na čijim je modelima primećen problem sa vazdušnim jastucima, neće pozivati vlasnike da kontrolišu svoje automobile kod njih, ali im poručuju da bi to sami trebalo da učine.

U Srbiji je prodato oko 3200 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << automobila marke "Tojota” kod kojih je primećen kvar na papučici za gas. U pitanju je osam modela koji su proizvedeni od 2005. do 2009. godine, među kojima su modeli "jaris”, "rav 4”, "korola”, dok nijedan "leksus” nije na ovom neslavnom spisku.

Osim kvara kod ovih modela automobila, primećen je i kvar pri kočenju kod hibridnog automobila marke "prijus”. U "Tojoti” kažu da će vlasnici na kućnu adresu dobijati pismo u kojim se pozivaju da svoj auto odvezu u servis na kontrolu.

Takođe, vlasnicima je omogućeno da na zvaničnom sajtu "Tojote” ukucaju broj šasije i provere da li je njihov automobil na spisku ugroženih.

"Mogu reći da se ta papučica zaglavi, odnosno da se teže vraća i problem nastaje kod dugotrajne upotrebe, kada se pohaba taj deo, mogu da dođu do problema. Vlasnici mogu da budu sigurni i mogu da provere vrlo lako i mogu potpuno besplatno da zamene sporni deo”, kaže direktor marketinga kompanije "Tojota Srbija” Marko Kruška.

Za razliku od "Tojote”, "Honda” u Srbiji neće pozivati vlasnike automobila na kontrolu, ali svi koji žele mogu da dođu kod ovlašćenog servisera i provere stanje kola.

U svetu je "Honda” povukla skoro pola milona automobila marke "akord” i "sivik” zbog neispravnih vazdušnih jastuka.

Kako B92 saznaje u Auto-moto savezu, nijedna nesreća koja se dogodila u Srbiji nije prouzrokovana nekim od navedenih kvarova, dok u Americi sumnjaju da su neispravni vazdušni jastuci uzrok 12 saobraćajnih nesreća u kojima je poginula jedna, a povređeno 11 osoba.
Pogledaj vesti o: Toyota,   Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.