Fijat pravi sportski model baziran na Mazdi

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2015, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fijat pravi sportski model baziran na Mazdi

Direktor Fijat-Krajsler grupacije Serđo Markjone je ovih dana u Ženevi otkrio da će Fijatov novi roudster, koji se bazira na Mazdi "miata" nositi naziv "124 spajder" po uzoru na model iz 1960-ih.

Markjone je potvrdio da će "124 spajder" biti "lansiran u Fijatovoj paleti", prodavaće se širom sveta, ali za sada nije poznato koliki će biti obim proizvodnje ni datum premijere.

Izbor imena "124 spajder" nagovešćuje da će automobil inspiraciju crpiti iz bogatog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nasleđa sportskih automobila firme od "dino" do "barčeta" modela koji je proizveden 1994. i predstavlja poslednji Fijatov sportski model.

Originalni Fijat "124 spajder" je izašao 1966 pod dizajnerskom palicom Pininfarina, a njegov 1.4-litarski motor je 1970. godine unapređen u 1.6-litarski. Reli verzija modela je predstavljena tokom 1970-ih i osvojila je dva evropska reli šampionata 1972. i 1975.

Fijat-Krajsler je prvobitno zamislio da novi roudster zasnovan na Mazdi pokrene kao Alfa Romeo model, ali su odlučili da Alfa Romeo mora da održi svoj renome u potpunosti praveći automobile pod svojim krovom.
Pogledaj vesti o: Chrysler

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.