VERE I ZAVERE: Serijom se borimo protiv fašizma!

Izvor: Kurir, 26.Nov.2015, 08:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VERE I ZAVERE: Serijom se borimo protiv fašizma!

Ekranizacija Tišminog dela je projekat o antifašizmu. Ako mogu nekako da doprinesem u toj borbi, uvek sam tu, kazala je glumica Mira Furlan nakon završetka snimanja.

Nakon tri meseca rada završeno je snimanje serije „Vere i zavere“, koja je svojevrstan omaž velikom vojvođanskom piscu Aleksandru Tišmi.

Poslednja klapa pala je u Titelu i tad je reditelj Ivan Živković zahvalio ekipi koja je posle dve decenije učestvovala u realizaciji velikog igranog projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Radio-televizije Vojvodine.

Ogroman posao

- Završili smo ogroman posao. Mislim da ima mnogo razloga za zadovoljstvo i nadam se da će na proleće svi zajedno s nama uživati - rekao je Živković, koji držao sve konce s kolegom Žankom Tomićem.

Serija „Vere i zavere“ inspirisana je romanom Aleksandra Tišme, po kojem je scenario uradio Ðorđe Milosavljević. Glavne uloge tumače Goran Bogdan i Nina Janković. Snimljeni materijal biće pretočen u serijal od 12 epizoda.

- U poslednjih 25 godina nijedna televizija nije se odlučila da radi ovako nešto, što je već pobeda u ovim vremenima površnosti. Tišma je ozbiljno veliki, genijalan pisac. To je svetska literatura koja probija granice svojim kvalitetom - rekao je Bogdan, koji će oživeti lik Sergeja Rudića.

U jednoj od velikih uloga videćemo i Nikolu Rakočevića.

Izuzetan roman

- Tišma je napisao izuzetan roman o posleratnoj generaciji Novosađana, sa velikim brojem kompleksnih likova i odnosa koje treba odigrati. Mogu vam reći da je ovo najzahtevniji zadatak koji sam ikad imao na televiziji - rekao je Rakočević.

Mala uloga pripala je Miri Furlan, koja je poznavala Tišmu.

- Fašizam je prisutan svuda oko nas, a ovaj projekat govori o antifašizmu. Ako mogu nekako da doprinesem u toj borbi, tu sam - rekla je slavna glumica.

Autor: Ljubomir Radanov

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.